free from spots

Odkrij vse, kar moraš vedeti za boj proti aknam in povečanje samozavesti

Rešitve in zdravljenja za akne

Ko govorimo o koži, ki je nagnjena k aknam, se vsem poraja le eno vprašanje – kako se znebiti mozoljev in to čim hitreje? Naš sodelavec, dermatolog dr. Philippe Beaulieu, ponuja svoje strokovne nasvete o tem, kako zaustaviti mozolje in očistiti polt.

Čudežno zdravilo proti mozoljem? Drži se svojega zdravljenja

Katere so najhitrejše rešitve za zdravljenje aken?

Mnogi pacienti, ki prihajajo v kliniko, iščejo zdravilo proti aknam, ki bi delovalo čez noč, in popolnoma jih razumem, zakaj hočejo ukrepati čim hitreje. Ampak dejansko so potrebni tedni in ne ure, da rezultati postanejo vidni, saj je za čisto kožo ključnega pomena doslednost. Vendar pa se le 30 do 50 % pacientov dejansko drži svoje rutine zdravljenja: začnejo z najboljšimi nameni, nato pa izgubijo zanos, ko ugotovijo, da se stvari ne spremenijo čez noč. Ravno zato je akne tako težko premagati.

Katere so najbolj priljubljene metode dermatologov za boj proti mozoljem?

Zdravniki imajo na voljo cel arzenal učinkovitih zdravljenj, dermokozmetičnih pripravkov ali zdravil na recept, ki jih je treba prilagoditi intenzivnosti aken.

Za blage akne (nekaj ogrcev in majhnih mozoljev na manj kot polovici obraza) priporočam uporabo dermokozmetičnih izdelkov in/ali izdelkov z benzoil peroksidom ali pa izdelkov z retinoidom, kot je adapalen, ki pomaga odmašiti pore.

Za zmerne in hude akne (komedoni, mozolji in včasih vozliči na več kot polovici obraza) kombiniram enaka lokalna antibiotična zdravljenja s peroralnimi antibiotiki, kot je doksiciklin, za uničevanje bakterij, ki povzročajo mozolje.

Za zelo hude akne (po vsem obrazu s prisotnostjo cist/vozličev) pa predpišem zelo močno zdravljenje z izotretinoinom, ki usmerjeno deluje na čezmerno tvorjenje maščob v samem središču težave. Vendar gre za zelo močno zdravilo, ki lahko ima resne stranske učinke, zato ga je treba predpisati zelo previdno.

Pravite, da je potrpljenje vrlina. Ampak, ali obstaja nekaj, kar bi lahko pospešilo rezultate?

Vedno priporočam kombinacijo zdravil na recept in pametnih dermokozmetičnih rešitev. Izbrati je treba izdelke za čiščenje z nevtralno pH–vrednostjo in brez mila ter vlažilno nego, ki ne vsebuje olja. Ko je govora o ličilih, je pomembno izbrati »nekomedogene« formule, ki ne mašijo por. Bodite prepričani, da je učinkovitost zdravil na recept resnično mogoče izboljšati z uporabo inovativnih dermokozmetičnih rešitev.


Ta članek je namenjen samo za splošne informacije.
Pred začetkom izvajanja kakršnega koli novega režima se posvetuj s strokovnjakom.

Vsi članki o akne,

33477
|||

Tvoja prilagojena rutina za nego kože

ČIŠČENJE
Img_ČIŠČENJE

Odkrij več

POPRAVLJANJE
Img_POPRAVLJANJE

Odkrij več

KOREKTIVNA LIČILA
Img_KOREKTIVNA LIČILA

Odkrij več

Odkrij več o obvladovanju kože, ki je nagnjena k aknam