KAJ POVZROČA MASTNO KOŽO, NAGNJENO K AKNAM?
Kako to preprečiti?

V nasprotju s splošnim prepričanjem aken ne povzroča “nečista koža”.. Pravzaprav ljudje z aknami pogosto preintenzivno čistijo kožo! Če iščete osnovni razlog za nastanek aken, je krivec žleza lojnica, ki proizvaja maščobo, imenovano tudi sebum. Te žleze pod vplivom hormonov in številnih drugih dejavnikov (stres, UV, onesnaženje…) proizvajajo odvečno maščobo, zamašijo pore in privedejo do izbruhov.

VAŠA VPRAŠANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Kako se lahko znebim brazgotin po aknah?

Znano je, da je brazgotine nastale zaradi aken težko zdraviti . Nekateri zdravstveni postopki lahko pomagajo, kot so mikrodermabrazija, kemični piling, laser in microneedling. Idealno bi bilo, da bi brazgotine nastale zaradi aken preprečili z ustreznimi zdravili, kot so antibiotiki ali izotretinoin. Vprašajte tudi svoje farmacevte o strokovni dnevni negi kože, kot je linija EFFACLAR.


Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Kako se lahko znebim cističnih aken?

Cistične akne so najhujša oblika aken, ki so povezane z globokimi, bolečimi cistami. Zdravljenje brez zdravila na recept morda ne bo zadostovalo za zdravljenje cističnih aken, čeprav lahko pomagajo kreme s salicilno kislino. Obiščite dermatologa ali svojega zdravnika, da se pogovorite o rešitvah na recept, kot so antibiotiki ali izotretinoin. Pomembno je, da začnete pravilno zdravljenje cističnih aken, da se izognete brazgotinam.


Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Kako se lahko znebim brazgotin nastalih zaradi aken?

Blage akne na telesu lahko obvladamo s pravimi dermokozmetičnimi izdelki. Kožo dvakrat na dan nežno očistite s penastim čistilnim gelom. Nadaljujte z vsakodnevno nego kože z učinkovinami, kot so salicilna kislina, niacinamid in pirokton olamin. Če ti ukrepi niso dovolj, se posvetujte z dermatologom in se pozanimajte o zdravljenju, kot so retinoidi, antibiotiki in izotretinoin.


Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

PRAVILNO
ALI NAPAČNO

True-or-false-visual-2

ČOKOLADA ŠKODUJE
AKNASTI KOŽI.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Čeprav ni trdnih dokazov, da ima čokolada kakršen koli učinek na akne, kljub temu pa lahko pri nekaterih ljudeh povzroči izbruhe aken. Temna čokolada vsebuje antioksidante, ki so odlični za vašo kožo!
Preberite več
True-or-false-visual-1

MASTNA HRANA
POVZROČA MASTNO KOŽO.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Pogost mit o aknah je, da mastna hrana zapira pore, vendar med tem ni neposredne povezave. Prehrana, bogata z nasičenimi maščobami, pa lahko spodbudi mikro-vnetje v vseh organih, vključno s kožo. Skratka, slanina in čips ne povzročajo aken, vendar je zmernost ključna za splošno zdravje.
Preberite več
True-or-false-visual-3

SLADKOR LAHKO
POSLABŠA SIMPTOME AKEN.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Nedavne študije so pokazale, da lahko živila z visokim glikemičnim indeksom - tista, ki povzročajo povečanje krvnega sladkorja - poslabšajo tudi simptome kože nagnjene k aknam. Vemo, da je to lažje reči kot narediti, toda za ohranjanje svoje kože se izogibajte sladkarijam, sladkim pijačam in dobrotam iz bele moke in raje uživajte polnozrnata živila, hranila z visoko vsebnostjo vlaknin ter stročnice.
Preberite več
True-or-false-visual-2

STISKANJE MOZOLJEV
VAM NE BO PRINESLO NIČ DOBREGA.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Tudi če se vam zdi kot zelo hitra rešitev, stiskanje mozoljev dejansko poslabša stanje vaše aknaste kože, saj lahko dejansko poškoduje okužen dlačni mešiček in poveča vnetje. Lahko bi si celo vnesli novo okužbo z nohti.Stiskanje mozoljev je torej škodljiva navada in se ji je najbolje izogniti!
Preberite več

AKNE SE IZBOLJŠAJO
S KOMBINIRANIM PRISTOPOM

Čeprav je koža nagnjena k aknam delno genetsko pogojena (da, do neke mere lahko krivite starše!), lahko ustrezne prilagoditve življenjskega sloga skupaj z učinkovito vsakodnevno rutino za nego kože pomagajo zmanjšati blage simptome aken. Ne skrbite, povedali vam bomo vse, kar morate vedeti.

V hujših primerih vam bo dermatolog svetoval kombinacijo zdravil in dermokozmetičnih izdelkov iz lekarne, dokler se vaša koža, nagnjena k aknam ne bo izboljšala. V vseh primerih je ključ do uspeha, da se držite nege in zdravljenja, ki vam ga je predpisal dermatolog, četudi na prvi pogled ne deluje.

V tem poglavju vam bomo razkrili vse skrivnosti mastne kože in kože nagnjene k aknam, vključno z aknami povezanih s hormoni ter razkrili nekatere manj znane sprožilce aken: Stres, UV in onesnaženje. Našli boste tudi veliko nasvetov, kako skrbeti za mastno kožo (povedali vam bomo celo, kako preprečiti mozolje pred velikim dogodkom) in kako dolgotrajno ukrepati, da si izboljšate kožo, nagnjeno k aknam.

IZVEDITE VEČ O
KOŽI NAGNJENI K AKNAM.

DRAGI
BRALCI

Tu prikazane informacije so namenjene zgolj splošnim izobraževalnim namenom in v nobenem primeru ne smejo nadomestiti strokovnega zdravniškega nasveta. Ob kakršnem koli zdravstvenem vprašanju vedno poiščite nasvet usposobljenega zdravstvenega delavca.