ALI IMAM OBČUTLJIVO KOŽO?
SIMPTOMI, VZROKI & PREPREČEVANJE

Če ste pristali v tem poglavju, se verjetno sprašujete, ali spadate med 1 od 2 ljudi, ki imajo enkrat v življenju občutljivo kožo. Občutljivo kožo je težko diagnosticirati, predvsem zato, ker jo opredeljujejo občutki ljudi, in ne tisto, kar zdravnik vidi v kliniki. Z vidika osebe je občutljiva koža lahko stiska vsakodnevne resničnosti. Koža je čutiti tesno, zbadajoče ali vas mravljinči, včasih neprestano. Čeprav je z vidika dermatologa občutljiva koža lahko videti nekoliko rdeča ali suha, vendar pa je njen videz v bistvu normalen.

VAŠA VPRAŠANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Kaj povzroča občutljivo kožo?

Občutljiva koža ima dva glavna vzroka. Zunanja pregrada kože je oslabljena, kar omogoča zunanjim dražečim faktorjem, da prodirajo še globje. Živčni končiči v koži so preobčutljivi in ​​sprožajo bolečinske signale kot odziv na neškodljive dražljaje. Za pomiritev občutljive kože poskrbite, da kožo nežno očistite z micelarno vodo, nato posprejajte s termalno vodo in nanesite vlažilno kremo.

Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Kaj je občutljiva koža?

Če imate neprijetne občutke - zategovanje, zbadanje, pekoče občutk - kot odziv na dejavnike, kot so temperaturne spremembe, veter, UV, trda voda ali agresivni izdelki in nimate izpuščajev, imate verjetno občutljivo kožo. Če imate pordelost ali izpuščaje, je verjetno, da imate reaktivno ali k alergijam nagnjeno kožo. Za dokončno diagnozo razmislite o obisku dermatologa.

Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Zakaj je moja koža občutljiva na dotik?

Če se vaša koža počuti nelagodno, ko se je dotaknete, gre lahko za zelo občutljivo kožo. Pri občutljivi koži so živčni končiči preobčutljivi in ​​sprožajo bolečinske signale kot odziv na neškodljive dražljaje. Če pa je vaša koža občutljiva, ker je rdeča in vneta, obiščite zdravnika, da se prepričate, da ne gre za okužbo ali druge zdravstvene težave.

Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Kateri je najboljši izdelek za vlaženje občutljive kože?

Če imate občutljivo kožo, potrebujete vlažilno kremo, prilagojeno za ta tip kože, brez običajnih dodatkov, kot so dišave, barvila, lanolin in alkohol ter z pomirjujočimi sestavinami, kot sta Neurosensine in termalna izvirska voda La Roche-Posay. Dobro bi bilo, da bi vseboval tudi prebiotične sestavine za uravnoteženje mikrobioma vaše kože oz. njegovih prijaznih bakterij.

Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

PRAVILNO
ALI NAPAČNO

True-or-false-visual-1

ZAČINJENA HRANA LAHKO
SPROŽI OBČUTLJIVOST KOŽE..

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Če so stene krvnih žil krhke, lahko nekateri zunanji dejavniki, kot so uživanje začimb, pitje alkohola, vroče kopeli ali preveč centralnega ogrevanja, sprožijo zardevanje in občutljivost kože.
Preberite več
True-or-false-visual-2

NARAVNA DOMAČA ZDRAVILA
SO ZELO DOBRA REŠITEV ZA OBČUTLJIVO KOŽO.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Čeprav je okusna, je vsebina hladilnika ali kuhinjskih omar v resnici bolj škodljiva za vašo občutljivo kožo. Najbolje se je izogibati "naravnim" ali domačim zdravilom, kot so med, ovsena kaša, avokado in čokoladne maske, saj lahko vsebujejo potencialne alergene in dražeče snovi. Namesto tega bodite pozorni na strokovno nego in rešitve za nego kože.
Preberite več
True-or-false-visual-3

KAKO SE POČUTIM V SEBI
LAHKO VPLIVA NA MOJO OBČUTLJIVO KOŽO.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Stres in močna čustva povzročijo, da se žile v koži razširijo, povzročijo zardevanje in občutke nelagodja. Marsikomu je čuječnost ali podobne sprostitvene tehnike dragocen zaveznik, da ohranijo svojo občutljivo kožo v Zen območju. Ta pristop deluje najbolje v kombinaciji s strokovno nego občutljive kože, kot je program TOLERIANE.
Preberite več
True-or-false-visual-1

OBČUTLJIVA KOŽA
JE VSEKAKOR VIDETI DRUGAČE.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Ena izmed frustrirajočih stvari pri občutljivi koži je ta, da ne glede na to, ali so vaši simptomi nadležni, zdravniki pogosto rečejo, da je koža "normalna", saj ne kaže vidnih znakov. Toda dermatologi bodo prepoznali značilnosti občutljive kože in priporočili posebno nego za občutljivo ali preobčutljivo kožo.
Preberite več

DIAGNOSTICIRANJE 
OBČUTLJIVE KOŽE

Torej, kako prepoznamo občutljivo kožo? V bistvu gre za “diagnozo izključevanja” kar pomeni, da dermatolog diagnosticira občutljivo kožo po izključitvi drugih kožnih stanj, kot sta luskavica in ekcem, na podlagi informacij od pacientov o neprijetnih znakih v vsakdanjih situacijah. Testiranje občutljive kože je možno tudi z nanašanjem razredčene raztopine kisline na kožo in preverjanjem, ali to povzroča enake simptome.

KAKO PREPREČITI 
OBČUTLJIVO KOŽO

Dermatološki vzroki za občutljivo kožo so okvarjena barierna funkcija kože in preobčutljivi živčni končiči v koži. Občutljiva koža ima lahko tudi neuravnotežen “mikrobiom” - populacijo prijaznih in manj prijaznih bakterij, ki živijo na njeni površini.

"Da bi preprečili manifestacije občutljive kože, bi moral biti vaš pristop trikratni:  - obnoviti zaščitno pregrado kože - intenzivno pomiriti kožo, in  - ponovno uravnotežiti mikrobiom (ne skrbite, povedali vam bomo kako)."

V tem podpoglavju boste našli poglobljene informacije o notranjih in zunanjih vzrokih občutljive kože, od prevročih tušev do napačne izbire kozmetike do začinjene hrane in stresa.

Ponujamo tudi nasvete glede življenjskega sloga, kako zmanjšati reakcije preobčutljivosti in ustrezne rutine za nego kože, da vsak dan zmanjšujemo občutljivost kože.

Spoznali boste tudi, kako lahko občutljiva koža resnično vpliva na počutje (in kako ukrepati) in kako se občutljiva koža spreminja v različnih obdobjih življenja, glede na sezono in celo čas dneva.

NAŠE ZAVEZE
ZA VARNOST

Varnostni standardi, ki presegajo mednarodne predpise o kozmetiki.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % IZDELKOV
ALERGOLOŠKO TESTIRANIH

Poglej več
En predpogoj = nič alergijskih reakcij
Če zaznamo en sam primer, se vrnemo v laboratorije in preoblikujemo našo formulo
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠČITA FORMULE
SKOZI DALJŠE ČASOVNO OBDOBJE

Poglej več
Izbiramo le najbolj zaščitno embalažo, skupaj s samo nujnimi konzervansi, da dolgoročno zagotovimo tako učinkovitost kot ničelno toleranco.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUJNO POTREBNO,
V PRAVI IN  AKTIVNI DOZI

Poglej več
Naši izdelki, razviti v sodelovanju z dermatologi in toksikologi, vsebujejo samo nujne sestavine v pravem aktivnem odmerku.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

PREIZKUŠENO
NA ZELO OBČUTLJIVI KOŽI

Poglej več
Toleranca izdelkov je preverjena na najbolj občutljivi koži: reaktivni, nagnjeni k alergijam, nagnjeni k aknam, nagnjeni k atopiji, površinsko poškodovani ali oslabljeni zaradi zdravljenja raka.

OGLEJTE SI VSE ČLANKE
KAJ POVZROČI OBČUTLJIVO KOŽO?

DRAGI
BRALCI

Tu prikazane informacije so namenjene zgolj splošnim izobraževalnim namenom in v nobenem primeru ne smejo nadomestiti strokovnega zdravniškega nasveta. Ob kakršnem koli zdravstvenem vprašanju vedno poiščite nasvet usposobljenega zdravstvenega delavca.