KAKO PREPREČITI DA OBČUTLJIVA KOŽA
VPLIVA NA KAKOVOST ŽIVLJENJA

Article Read Duration 8 minutno branje

Občutljiva koža povzroča dražeče fizične simptome in lahko tudi spodkopava psihološko počutje (razpoloženje, akademska uspešnost, kakovost spanja…). Vzroki za občutljivost so: žilna šibkost, okoljski dejavniki, dražilne snovi, alergije in ekcem. Zmanjšanje sprožilcev in zdravljenje kože s hipoalergenimi izdelki, ustvarjenimi posebej za občutljivo kožo, lahko izboljšajo kakovost vašega življenja.

KAJ JE
OBČUTLJIVA KOŽA?

To pomeni, da se vaša koža preveč odziva na vsakdanje situacije

Že od rojstva, vas vaša koža ščiti pred zunanjim svetom. Ščiti vas pred naravo, udarci in neštetimi agresivnimi snovmi v okolju. Kljub temu pa si vsi ponavadi jemljemo samoumevno neizmerno vlogo, ki jo ima koža v našem življenju.

Občutljiva koža je postala problem za vedno večje število ljudi. Zelo občutljiva koža, ki jo zaznamuje izredna reakcija na vsakodnevne dejavnike, kot so prah, onesnaženje, kemikalije, vročina, mraz ali UV, ne prenaša več tiho stresov vsakdanjega življenja. Ko koža postane senzibilizirana, postane ranljiva za zunanje napade in se odzove z rdečico, zbadanjem, zategovanjem, vročimi ali srbečimi in celo pekočimi občutki. V najhujših primerih ljudje z občutljivo kožo menijo, da se morajo odpovedati “visoko tveganim” situacijam, kar pomeni tudi, da lahko zamudijo ali pozabijo živeti izpolnjeno življenje.

Imate občutljivo ali alergično kožo? Izvedite TUKAJ.

KAJ POVZROČA
OBČUTLJIVO KOŽO?

Temeljnih dejavnikov je več

S povečano občutljivostjo kože je pogosto povezanih več dejavnikov. Vsako od teh lahko deluje samostojno ali v kombinaciji med seboj:

  • Žilna oslabelost: če so stene krvnih žil krhke, lahko nekateri zunanji dejavniki, kot so uživanje začimb, pitje alkohola, vroče kopeli ali preveč centralnega ogrevanja, sprožijo zardevanje in občutljivost kože.
  • Okoljski dejavniki: Veter, suhost, hladno vreme ali onesnaženje lahko privedejo do občutka brenčanja ali pečenja.
  • Stik z dražilnimi sredstvi: Reakcije lahko sproži koža, ki pride v stik z nečim, kar vsebuje dražilno snov. To je lahko dodatek v ličenju, parfum v izdelku za nego kože, kemikalije v pralnem detergentu ali celo trda voda pod prho.
  • Atopijski dermatitis: Koža, ki trpi zaradieczema  ekcemov, je nagnjena k hiperreaktivnosti.

ZUNAJ OBČUTLJIVOSTI,
JE KOŽA LAHKA NAGNJENA K ALERGIJAM

Za razliko od simptomov občutljive kože, ki se lahko pojavijo ves čas, se simptomi kože, nagnjene k alergijam pojavijo šele po izpostavljenosti alergenu. Stik z nečim, na kar ste alergični, lahko sproži reakcije v telesu in na koži. Pogosti alergeni so cvetni prah, nekatera živila, zdravila, pršice iz hišnega prahu, različne kemikalije, plesen in hišni ljubljenčki.

Alergijski kožni izpuščaji vključujejo koprivnico, kontaktni dermatitis in ekcem. Ni pretirano, če rečemo, da lahko alergije močno vplivajo na kakovost življenja (srbenje, solzenje oči, kihanje, kašelj…). Če imate alergijske kožne simptome, boste morda želeli organizirati posvetovanje z alergologi , da boste natančno določili svoje sprožilce in jih potem lahko izloči iz svojega življenja. Kar zadeva nego kože, boste želeli vlagati v nežna hipoalergenska čistila, kot je TOLERIANE Dermo-čistilo za odstranjevanje alergenov s površine kože, čemur sledijo resnično hipoalergene in takoj pomirjujoče pregradne kreme, kot je TOLERIANE Ultra.

KAKO SKRBETI ZA
OBČUTLJIVO KOŽO?

Kožne reakcije lahko vplivajo na kakovost vsakdanjega življenja

Do zdaj smo razpravljali o kliničnih znakih preobčutljive kože: pordelost, srbenje, zategovanje, vročina, bodenje in pekoč občutek. To so že sami po sebi neprijetni znaki, lahko pa imajo tudi bolj zahrbtne vplive , katerih pomen je prepogosto podcenjen. Reakcije občutljive kože lahko povzročijo slabo kakovost spanja, povzročijo slabše rezultate v šoli ali na delovnem mestu in negativno vplivajo na samozavest. Takšne težave lahko vplivajo na kakovost vašega življenja, zato je pomembno, da se naučite, kako umiriti kožo in čim bolj zmanjšati neprijetne simptome. Nekaj preprostih korakov za zmanjšanje kožnih reakcij:

Kopanje

Tako mamljivo je, da se zjutraj zbudite z dolgim, vročim tušem. Na žalost lahko vroča voda sproži sproščanje histamina v koži, in sproži verižno reakcijo draženja. Pri mnogih ljudeh dolgotrajna izpostavljenost vroči vodi povzroči, da se koža zategne, – kot da bi bila premajhna– in vidno rdeča. Umazana lica nikoli ne pripomorejo k samozavesti, še posebej, če vas čaka velika predstavitev ali razgovor za službo! Pomembno je torej, da je vaša jutarnja prha mlačna in kratka.

Nega kože

Alkalna mila in ostra čistila lahko na vaši koži odstranijo zaščitno pregrado’, zaradi česar je izpostavljena dražilnim vplivom okolja. Za čiščenje občutljivega obraza uporabite micelarno vodo ali nežno čistilno mleko. Vsakodnevna hidracija s hipoalergensko vlažilno kremo bo pomagala ohranjati prožnost zunanje plasti kože. Presenetljivo je, da so eden najbolj motečih načinov, kako občutljiva koža lahko spremeni kakovost vašega življenja, motnje spanja.. V zgodnjih urah se v vašem telesu pojavi val srbečega mediatorja histamina, ki lahko sproži simptome občutljive kože. Zaradi te reakcije se lahko prezgodaj zbudite, saj vam mravljinčast in bodič obraz– zares ne predstavlja odličnega načina za začetek dneva! Najnaprednejše nočne kreme in serumi lahko obdržijo te občutke in vam pomagajo, da se zbudite, ko ste mirni in osveženi.

Ličila

Ličenje naj bi bilo zabavno in krepilo samozavest. Če pa imate občutljivo kožo, lahko povzroči, da vas koža zažge, srbi in postane pikčasto nasprotje vašega lepotnega cilja! Takšne kožne reakcije lahko povzročijo, da se ne želite udeležiti družabnih dogodkov golih obrazov ali pa se jih preprosto sploh ne udeležite. Ampak ni treba izgubiti vere v ličila. Natančno preberite nalepke: poiščite izdelke z minimalistično formulacijo– brez dišav, alkohola in znanih alergenov, kot je nikelj – ki so preizkušeni na občutljivi in alergični koži kot je paleta TOLERIANE Teint. Specialistična ličila bodo vaši občutljivi koži pomagala znova odkriti lepoto, medtem ko se boste zabavali z eksperimentiranjem z najnovejšimi videzi!

Okoli hiše

Pršice in pršice iz hišnega prahu so zelo pogosti dražilci za občutljivo kožo. Redno čistite s sesalnikom in brišite površine v vašem domu, da preprečite nabiranje prahu. Poskrbite, da boste vsakih nekaj mesecev oprali in temeljito posušili vzglavnike in posteljnino, medtem ko ste pri tem, tudi posteljnino posesajte. Kljub temu se potrudite, da ne boste preveč vneti in preobseženi s čistočo. Močne kemikalije v gospodinjskih izdelkih lahko povzročijo kožne reakcije. Za pranje oblačil, rjuh in brisač uporabite hipoalergeni detergent za pranje perila in mehčalec. Pri čiščenju doma poiščite najpreprostejše gospodinjske čistilne izdelke in vedno nosite gumijaste rokavice.

Ko ste zunaj na prostem

Ko je vreme hladno ali vetrovno, na obrazu, vratu in rokah vedno uporabite negovalne, zaščitne kreme. Nosite rokavice in šal zazaščito izpostavljene kože. V vročih, onesnaženih dneh poskrbite, da bo vaša koža uravnotežena in pomirjena s termično vodo, bogato s selenom, THERMAL SPRING WATER.

Odpravite alergene

Če izvajate vse zgornje korake in imate še vedno hude ali dolgotrajne kožne reakcije, imate morda alergijo. Zdravnik vam lahko svetuje glede testiranja za prepoznavanje določenih alergenov. Nato jih lahko sistematično izločite iz svojega okolja ali prehrane.

Kliknite TUKAJ for in ugotovite, kaj lahko pričakujete od posveta z alergologi.

BOLJŠE ŽIVLJENJE
ZA OBČUTLJIVO KOŽO

Predanost La Roche-Posay presega izdelke za nego kože

Študija, ki jo je sponzoriral dermatološki laboratorij La Roche-Posay, je pokazala, da več kot 50% žensk trdi, da ima občutljivo kožo1. To občutljivost povzroča večja odzivnost epidermalnih živčnih končičev in padec reakcijskega praga2. Življenje na občutljivo kožo vpliva na vsakogar drugače, in je to precej težko ubesediti. V dermatološkem laboratoriju La Roche-Posay je naše poslanstvo ustvariti "boljše življenje za občutljivo kožo". Prepričani smo, da je za ponudbo najbolj inovativnih in najučinkovitejših izdelkov in strategij za obvladovanje preobčutljive kože nujno treba upoštevati psihološke in fizične posledice.

Za oceno posameznih vtisov učinkov občutljive kože je Dermatološki laboratorij La Roche-Posay sprejel patentirano referenčno orodje, ki se uporablja na številnih medicinskih področjih za merjenje korelacije med kliničnimi znaki in negativnimi vplivi na vsakdanje življenje: Indeks kakovosti življenja..

Med ocenjevanjem izdelkov za nego kože prostovoljci izpolnjujejo vprašalnike o različnih vidikih njihovega vsakdana: negativnih občutkih, motnjah spanja, njihovem družbenem življenju itd. S primerjavo rezultatov, dobljenih na začetku in koncu študije, lahko ocenimo učinkovitost izdelkov za nego kože na kakovost življenja pacientov in na fizične znake. To orodje predstavlja novo priložnost za razvoj natančnih, prilagojenih terapevtskih programov za pomoč pri negi občutljive kože, od kliničnih znakov do psiholoških vplivov.

Poleg prilagojenih, učinkovitih izdelkov, ki so nežni do občutljive kože, La Roche-Posay ponuja delavnice, na katerih se tisti, ki jih prizadenejo določena stanja kože, naučijo korektivnih tehnik ličenja in sprejmejo vsakodnevne korake, s katerimi si bodo življenje naredili bolj udobno in jim pomagajo, izrazi s svojo podobo.

1Ispitivanje provedeno na više od 3000 žena u Kini, Brazilu, Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Francuskoj
2Izvor: L’Oréal Recherche.

PRAVILNO
ALI NAPAČNO

True-or-false-visual-1

ZAČINJENA HRANA LAHKO
SPROŽI OBČUTLJIVOST KOŽE..

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Če so stene krvnih žil krhke, lahko nekateri zunanji dejavniki, kot so uživanje začimb, pitje alkohola, vroče kopeli ali preveč centralnega ogrevanja, sprožijo zardevanje in občutljivost kože.
Preberite več
True-or-false-visual-2

NARAVNA DOMAČA ZDRAVILA
SO ZELO DOBRA REŠITEV ZA OBČUTLJIVO KOŽO.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Čeprav je okusna, je vsebina hladilnika ali kuhinjskih omar v resnici bolj škodljiva za vašo občutljivo kožo. Najbolje se je izogibati "naravnim" ali domačim zdravilom, kot so med, ovsena kaša, avokado in čokoladne maske, saj lahko vsebujejo potencialne alergene in dražilne snovi. Namesto tega bodite pozorni na strokovno nego in rešitve za nego kože.
Preberite več
True-or-false-visual-3

KAKO SE POČUTIM V SEBI
LAHKO UPLIVA NA MOJO OBČUTLJIVO KOŽO.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Stres in močna čustva povzročijo, da se žile v koži razširijo, sprožijo zardevanje in občutke nelagodja. Marsikomu je čuječnost ali podobne sprostitvene tehnike dragocen zaveznik, da ohranijo svojo občutljivo kožo v Zen območju. Ta pristop deluje najbolje v kombinaciji s strokovno nego občutljive kože, kot je paleta TOLERIANE.
Preberite več
True-or-false-visual-1

OBČUTLJIVA KOŽA
JE VSEKAKOR VIDETI DRUGAČE.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Ena izmed frustrirajočih stvari pri občutljivi koži je ta, da ne glede na to, ali so vaši simptomi nadležni, zdravniki pogosto rečejo, da je koža "normalna", saj ne kaže vidnih znakov. Toda dermatologi bodo prepoznali značilnosti občutljive kože in priporočili posebno nego za občutljivo ali preobčutljivo kožo.
Preberite več

IMAMO TUDI
CELOTNO PONUDBO ZA TO

TOLERIANE je paleta izdelkov, namenjenih hidraciji, pomirjanju in zaščiti občutljive kože, ki je nagnjena k alergijam.

NAŠE ZAVEZE
ZA VARNOST

Varnostni standardi, ki presegajo mednarodne predpise o kozmetiki.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % IZDELKOV
PRESKUŠENIH ZA ALERGIJE

Poglej več
En predpogoj = ničelne alergijske reakcije
Če zaznamo en sam primer, se vrnemo v laboratorije in preoblikujemo našo formulo
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUJNO POTREBNO,
V PRAVEM AKTIVNEM ODMERKU

Poglej več
Naši izdelki, razviti v sodelovanju z dermatologom in toksikologom, vsebujejo samo potrebne sestavine v pravem aktivnem odmerku.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

PRESKUŠENO
NA ZELO OBČUTLJIVI KOŽI

Poglej več
Toleranca izdelkov je preverjena na najbolj občutljivi koži: reaktivni, nagnjeni k alergijam, nagnjeni k aknam, nagnjeni k atopiji, z manjšimi praskami ali oslabljeni zaradi zdravljenja raka.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠČITNA FORMULA
ZA DALJŠE ČASOVNO OBDOBJE

Poglej več
Izberemo najbolj zaščitno embalažo, povezano samo z nujnimi konzervansi, da s časom zagotovimo popolno toleranco in učinkovitost.

IZVEDITE VEČ O
KAJ JE OBČUTLJIVA KOŽA

OGLEJTE SI VSE ČLANKE
O OBČUTLJIVI KOŽI

placeholder VZROKI ZA OBČUTLJIVO KOŽO:
NOTRANJI IN ZUNANJI
PREBERITE VEČ