KOŽA, NAGNJENA K AKNAM

Akne ali »acne vulgaris« so stanje mastne kože, pri katerem lojnice na koži proizvajajo odvečni sebum. Posledično se pore zamašijo z odmrlimi celicami in sebumom. Včasih se postopek ustavi pri tem, kar povzroči ogrce in bele mozolje. To je znano kot »retencijske akne«. Pri resnejših primerih se bakterije razmnožujejo v ujetem sebumu in povzročajo vnetja na koži, zaradi česar nastanejo površinski mozolji, imenovani pustule, ali globlje, trde in boleče lezije, imenovane nodule in ciste. To imenujemo »vnetne akne«.

VAŠA VPRAŠANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Ali kontracepcija pomaga pri izboljšanju aken?

Akne v bistvu povzročajo hormoni. Pri ženskah je to mogoče zdraviti s kontracepcijskimi tabletami, znanimi tudi kot peroralne kontracepcijske tablete (OCP), ki uravnotežijo vaše hormone katere posledice je lepa koža, brez aken. Obiščite svojega zdravnika, če želite ugotoviti, ali ste kandidat za to zdravljenje, saj ni primerno za vse.


Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Kaj povzroča akne?

Pri akan zaradi neravnovesja hormonov, imenovanih androgeni, lojne žleze izločajo veliko sebuma. Isti hormoni povzročajo povečano proizvodnjo kožnih celic, ki zamašijo pore. Pore ​​se nato zamašijo z mešanico celic in sebuma ter postanejo gojišče bakterij in povzročajo akne. Posledica je več različnih vrst mozoljev, od rdečih pik, pustul vse do globokih bolečih cist.


Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Kako lahko odstranim brazgotine nastale zaradi aken?

Znano je, da je brazgotine nastale zaradi aken težko zdraviti . Nekateri zdravstveni postopki lahko pomagajo, kot so mikrodermabrazija, kemični piling, laser in mikroneedling. Idealno bi bilo, da bi brazgotinam nastalim zaradi aken, preprečili nastanek z ustreznimi zdravili, kot so antibiotiki ali izotretinoin. Vprašajte tudi svoje farmacevte o strokovni dnevni negi kože, kot je linija EFFACLAR.


Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

PRAVILNO
ALI NAPAČNO

True-or-false-visual-2

ČOKOLADA ŠKODUJE
KOŽI NAGNJENI K AKNAM.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Ni trdnih dokazov, da ima čokolada kakršen koli učinek na akne, čeprav smo vsi različni, zato lahko čokolada pri nekaterih ljudeh povzroči izbruhe aken. Temna čokolada je dejansko napolnjena z antioksidanti, ki so odlični za vašo kožo!
Preberite več
True-or-false-visual-1

MASTNA HRANA
POVZROČA MASTNO KOŽO.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Pogost mit o aknah je, da maščobe na vašem krožniku in v vaši hrani pomenijo bolj mastne pore, vendar med njimi ni neposredne povezave. Prehrana, bogata z nasičenimi maščobami, pa lahko spodbudi mikro-vnetje v vseh telesnih organih, vključno s kožo. Skratka, slanina in čips ne povzročata aken, vendar je zmernost je ključna za splošno zdravje.
Preberite več
True-or-false-visual-3

SLADKOR LAHKO
POSLABŠA SIMPTOME AKEN.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Nedavne študije so pokazale, da lahko živila z visokim glikemičnim indeksom – tista, ki povzročajo povečanje krvnega sladkorja – poslabšajo tudi simptome kože nagnjene k aknam. Vemo, da je to lažje reči kot narediti, toda za ohranjanje zdravja svoje kože se izogibajte sladkarijam, sladkim pijačam in dobrotam iz bele moke ter raje posegajte po živilih z visoko vsebnostjo vlaknin, kot so polnozrnata žita in stročnice.
Preberite več
True-or-false-visual-2

IZTISKANJE MOZOLJEV
VAM NE BO PRINESLO NIČ DOBREGA.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Tudi če se vam to zdi kot zelo hitra rešitev, stiskanje mozolja dejansko poslabša vašo aknasto kožo, saj lahko dejansko poškoduje okuženi mešiček dlake in poveča vnetje. Lahko bi si celo vnesli novo okužbo z nohti.Stiskanje mozoljev je torej škodljiva navada in se ji je najbolje izogniti!
Preberite več

VZROKI
ZA NASTANEK AKEN

Glavni vzrok za akne je hormonski: Spolni organi (moda pri moških in jajčniki pri ženskah) proizvajajo hormone, imenovane androgeni, ki sprožijo povečano tvorjenje olja v lojnicah, zaradi česar nastanejo velike količine sebuma, ki povzročijo zamašitev. Obstaja pa še nekaj dejavnikov, ki prispevajo k nastanku aken, med drugim UV žarki, onesnaženje, prehrana in stres. Ker so akne predvsem hormonsko pogojene, so najpogostejše pri najstnikih med puberteto, prizadenejo pa tudi vedno večje število odraslih, zlasti odraslih žensk med menstrualnem ciklusom.

KAKO SKRBETI ZA
KOŽO, NAGNJENO K AKNAM?

Nepravilnosti je mogoče obvladati z zdravili na recept. Ko madeži postanejo svetlejši, pomagajo tudi dermokozmetični izdelki brez recepta ali kombinacija obojega. Če kožni madeži vplivajo na vašo samozavest, je pomembno, da ukrepate in ne trpite v tišini. Z ustreznimi zdravniškimi nasveti in nego lahko kožo postopoma očistite in dosežete dolgotrajen svež videz obraza.

V tem poglavju boste izvedeli vse o vzrokih in simptomih mastne kože, nagnjene k aknam, ter o tem, kako skrbeti zanjo, vključno s priporočili za najboljše izdelke. Podrsnite, da odkrijete članke o koži, nagnjeni k aknam, pri najstnikih in odraslih, poleg naših strokovnih nasvetov, kako nepopolnosti prikriti z aknam prijaznimi ličili.

NAŠE ZAVEZE
ZA VARNOST

Varnostni standardi, ki presegajo mednarodne predpise o kozmetiki.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % IZDELKOV
PRESKUŠENIH ZA ALERGIJE

Poglej več
En predpogoj = ničelne alergijske reakcije
Če zaznamo en sam primer, se vrnemo v laboratorije in preoblikujemo našo formulo
laroche posay safety commitment formula protection product head

FORMULA Z ZAŠČITO
ZA DALJŠE ČASOVNO OBDOBJE

Poglej več
Izberemo najbolj zaščitno embalažo, povezano samo z nujnimi konzervansi, da s časom zagotovimo popolno toleranco in učinkovitost.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUJNO POTREBNO,
V PRAVEM AKTIVNEM ODMERKU

Poglej več
Naši izdelki, razviti v sodelovanju z dermatologom in toksikologom, vsebujejo samo potrebne sestavine v pravem aktivnem odmerku.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

PRESKUŠENO
NA ZELO OBČUTLJIVI
 KOŽI

Poglej več
Toleranca izdelkov DevelOur je preverjena na najbolj občutljivi koži: reaktivni, nagnjeni k alergijam, nagnjeni k aknam, nagnjeni k atopiji, z manjšimi praskami ali oslabljeni zaradi zdravljenja raka.

IZVEDITE VEČ O
KOŽI, NAGNJENI K AKNAM.

DRAGI
BRALCI

Tu prikazane informacije so namenjene zgolj splošnim izobraževalnim namenom in v nobenem primeru ne smejo nadomestiti strokovnega zdravniškega nasveta. Ob kakršnem koli zdravstvenem vprašanju vedno poiščite nasvet usposobljenega zdravstvenega delavca.