AKNE
V ODRASLI DOBI

Akne se lahko in tudi se pogosto nadaljujejo še dolgo v odraslo dobo. To je težko sprejeti, saj mnogi verjamejo, da bi morali "odrasti" in se znebiti mozoljev do dvajsetih let in jih popolnoma pozabiti pri tridesetih, štiridesetih in pozneje!

VAŠA VPRAŠANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Kako se lahko znebim brazgotin nastalih zaradi aken?

Blage akne na telesu lahko obvladamo s pravimi dermokozmetičnimi izdelki. Kožo dvakrat na dan nežno očistite s penastim čistilnim gelom. Nadaljujte z vsakodnevno nego kože z učinkovinami, kot so salicilna kislina, niacinamid in pirokton olamin. Če ti ukrepi niso dovolj, se posvetujte z dermatologom in se pozanimajte o zdravljenju, kot so retinoidi, antibiotiki in izotretinoin.


Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Kaj povzroča akne?

Pri akan zaradi neravnovesja hormonov, imenovanih androgeni, lojne žleze izločajo veliko sebuma. Isti hormoni povzročajo povečano proizvodnjo kožnih celic, ki zamašijo pore. Pore ​​se nato zamašijo z mešanico celic in sebuma ter postanejo gojišče bakterij in povzročajo akne. Posledica je več različnih vrst mozoljev, od rdečih pik, pustul vse do globokih bolečih cist.


Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Kako se lahko znebim aken?

Blage akne lahko obvladamo pravimi dermokozmetičnimi izdelki. Kožo dvakrat na dan nežno očistite z micelarno vodo ali penastim čistilnim gelom. Nadaljujte z vsakodnevno nego kože z učinkovinami, kot so salicilna kislina, niacinamid in pirokton olamin. Če ti ukrepi niso dovolj, se posvetujte z dermatologom in se pozanimajte o zdravljenju, kot so retinoidi, antibiotiki in izotretinoin.


Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

PRAVILNO
ALI NAPAČNO

True-or-false-visual-3

SLADKOR LAHKO
POSLABŠA SIMPTOME AKEN.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Nedavne študije so pokazale, da lahko živila z visokim glikemičnim indeksom - tista, ki povzročajo povečanje krvnega sladkorja - poslabšajo tudi simptome kože nagnjene k aknam. Vemo, da je to lažje reči kot narediti, toda za ohranjanje svoje kože se izogibajte sladkarijam, sladkim pijačam in dobrotam iz bele moke in se raje držite živil z visoko vsebnostjo vlaknin, kot so polnozrnata živila in stročnice.
Preberite več
True-or-false-visual-1

STISKANJE MOZOLJEV
VAM NE BO PRINESLO NIČ DOBREGA.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Tudi če se vam zdi kot zelo hitra rešitev, stiskanje mozoljev dejansko poslabša vašo aknasto kožo, saj lahko poškoduje okuženi dlačni mešiček in poveča vnetje. Lahko bi si celo vnesli novo okužbo z nohti.Stiskanje mozoljev je torej škodljiva navada in se ji je najbolje izogniti!
Preberite več
True-or-false-visual-2

ČOKOLADA ŠKODUJE
AKNASTI KOŽI.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Ni trdnih dokazov, da ima čokolada kakršen koli učinek na akne, čeprav smo vsi različni, zato lahko čokolada pri nekaterih ljudeh povzroči izbruhe aken.. Temna čokolada je dejansko bogata z antioksidanti, ki so odlični za vašo kožo!
Preberite več
True-or-false-visual-1

MASTNA HRANA
POVZROČA MASTNO KOŽO.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Pogost mit o aknah je, da maščobe v vaši hrani pomenijo bolj mastne pore, vendar med tem ni neposredne povezave. Prehrana, bogata z nasičenimi maščobami, pa lahko spodbudi mikro-vnetje v vseh telesnih organih, vključno s kožo. Skratka, slanina in čips ne povzročajo aken, vendar je zmernost ključna za splošno zdravje.
Preberite več

KOŽA NAGNJENA K AKNAM
V ODRASLI DOBI

Številne študije so pokazale, da se pojavnost aken pri odraslih zmeraj povečuje, pri čemer ena ameriška študija poroča o aknasti koži pri približno 55% odraslih žensk. Uradno je: Aknasta koža pri odraslih je sedaj bolj pravilo kot izjema.

V tem poglavju boste našli informacije, ki jih potrebujete za razumevanje kože nagnjene k aknam v odrasli dobi (tako pri moških kot pri ženskah), ter strokovne rešitve, ki vam bodo pomagale umiriti in očistiti madeže.

QuestionMark_Desktop

ALI STE
VEDELI?

EFFACLAR DUO (+) dokazano preprečuje ponovitev aken v predmenstrualnem obodbju in to je potrjeno v klinični študiji v primerjavi s placebom.

Vir: Klinična študija prof. Dréno (iz Nantesa v Franciji) na 32 ženskah, povprečna starost 25 let. Ženske, ki so dvakrat na dan nanesle kremo Effaclar Duo (+) na desni obraz, na levi pa placebo. Število lezij v 2 zaporednih ciklih.

OGLEJTE SI VSE ČLANKE 
KAKO LAHKO PREPREČIMO IN ZMANJŠAMO AKNE

DRAGI
BRALCI

Tu prikazane informacije so namenjene zgolj splošnim izobraževalnim namenom in v nobenem primeru ne smejo nadomestiti strokovnega zdravniškega nasveta. Ob kakršnem koli zdravstvenem vprašanju vedno poiščite nasvet usposobljenega zdravstvenega delavca.