Kaj je atopijski dermatitis?
OD VZROKOV DO REŠITEV: TUKAJ JE VSE, KAR MORATE VEDETI

Article Read Duration 10 minutno branje

Atopijski dermatitis stanje kože, ki se prenaša iz roda v rod in prizadene predvsem otroke. Koža, nagnjena k atopiji je konstitucijsko suha z okvarjeno pregradno funkcijo. Nekateri alergeni lahko prodrejo v kožo in povzročijo vnetje. Posledice? Intenzivno srbenje, ki vpliva na spanje in kakovost življenja. Atopijski dermatitis zahteva posebno zdravljenje v času vnetja in prilagojeno vsakodnevno nego.


• Nežno očistite z nadomestkom mila
• mehčalo nanesite dvakrat dnevno
• Takoj po športni aktivnosti se oprhajte in nato nanesite mehčalo
• Ponovno vzpostavite ravnovesje koži prijaznim bakterijam

KAJ JE VZROK ZA
ATOPIJSKI DERMATITIS?

Mnogi imajogenetsko nagnjenost k atopijskemu dermatitisu, kar pomeni, da se lahko atopijski dermatitis (ali atopijski ekcem) prenaša iz roda v rod. Tisti, ki jih prizadene ta motnja, imajo močno reaktiven imunski sistem in so nagnjeni k alergijskim stanjem, kot sta astma in alergijski rinitis. Koža, nagnjena k atopiji, je po naravi suha. Zdrava koža ustvari oljnato plast, s katero se zaščiti, medtem ko koža, nagnjena k atopiji, tega ne stori (toda ne skrbite, tukaj smo, da vam pomagamo!) Temu rečemo “kožna pregrada” ali “pregradna funkcija” kože. Koža, nagnjena k ekcemom, je kot “gola koža”, zato nekateri alergeni v našem okolju lahko prodrejo globoko v spodnje plasti povrhnjice. Nato stimulirajo imunski sistem, ki se pretirano odzove. Zaradi tega se pojavijo klinični znaki atopijskega ekcema: srbenje, vnetje in izcedek . Okoljski dejavniki, kot je onesnaženje, lahko predstavljajo razlago za znatno povečanje atopijskega dermatitisa v zadnjih nekaj letih. Obstajajo celo dokazi, da lahko neravnovesje koži prijaznih bakterij predstavlja dejavnik za atopijski ekcem.

KAKŠNI SO SIMPTOMI
ATOPIJSKEGA DERMATITISA?

Ekcem na obrazu

Atopijski ekcem je zelo suha koža, ki daje občutek zategnjenosti in je srbeča. Pojavlja se predvsem na obrazu pri dojenčkih. Simptomi atopijskega dermatitisa na obrazu vključujejo tudi luščenje kože in hrapave rdeče lise. Vidni znaki atopijskega ekcema na obrazu lahko resnično vplivajo na dobro počutje otroka, saj lahko v javnosti ob tem občuti zadrego ali tesnobo. Dobra novica je, da lahko s pravilnim zdravljenjem in vsakodnevno nego v času vnetja, atopijski ekcem vašega otroka učinkovito obvladujete skoraj do te mere, da več ne predstavlja težave.

Ekcem na telesu

Pri novorojenčkih se atopijski dermatitis najpogosteje pojavi na obrazu, zlasti na licih in bradi. Ko otrok postane starejši, se lise pojavijo predvsem na vratu in med kožnimi gubami okoli komolcev, zapestij in za koleni. Simptomi vključujejo lise suhe kože, ki močno srbi , na katerih so pogosto vidne posledice praskanja. Sčasoma lahko koža postane zadebeljena in groba zaradi procesa, imenovanega “lihenifikacija.” Če ima vaš otrok katerega od teh simptomov, razmislite o obisku pri pediatru ali dermatologu.

KAJ JE VZROK ZA NASTANEK
ATOPIJSKEGA DERMATITISA?

Ekcem pri dojenčkih

Atopijski dermatitis ali atopijski ekcem se pogosto pojavi v prvih mesecih življenja. Otroško kožo, nagnjeno k atopiji, obvladujemo z uporabo nadomestkov mila (sindeti) za umivanje in mehčal. Ne oklevajte z mehčalom, posebej prilagojenim za kožo, nagnjeno k atopiji, že od prvih dni po rojstvu vašega otroka.

Ali lahko ozdravim otrokov atopijski ekcem?

V 50 % primerih otrok z atopijskim ekcemom pred 1. letom starosti stanje izgine samo do 5. leta. Dokončnega zdravila ni, vendar lahko stanje zelo suhe kože obvladujemo z nekaterimi ukrepi, na primer z umivanjem z nadomestkom mila, raje izberemo mlačno prho kot vročo kopel in dvakrat na dan nanesemo mehčalo. Akutne izbruhe je mogoče obvladati z lokalnimi kortikosteroidnimi kremami, vendar jih je treba uporabljati le omejeno časovno obdobje, saj lahko povzročijo neželene učinke, kot je tanjšanje kože. Spodaj si lahko ogledate poglobljeno analizo o negi kože, nagnjene k atopiji.

 

ATOPIČNI EKCEM:
RESNIČEN VPLIV NA OTROKOVO ŽIVLJENJE

Ekcem pri dojenčkih

Primarni simptom atopijskega dermatitisa je “srbečica” ali ščemenje, kar vpliva na počutje otrok. Pogoste težave vključujejo motnje spanca, nihanje razpoloženja in trajen občutek nelagodja. Ko je koža otroka nagnjena k atopiji, to občuti celotna družina:
• 58 % otrok s kožo, nagnjeno k atopiji, ima motnje spanja1,
• 31 % staršev pravi, da so morali uvesti spremembe v svoje vsakdanje življenje2 ,
• 85 % staršev meni, da bolezen njihovega otroka vpliva na njihovo čustveno stanje3.

NE PRASKAJTE. NAMESTO TEGA
POMIRITE SRBENJE

Čeprav lahko praskanje začasno lajša srbenje, bo le ohranilo ekcem, saj praskanje kože še dodatno poškoduje njeno zaščitno pregrado. Rezultat je zelo moteč, saj povzroča začarani krog srbenja in praskanja. Če želite prekiniti začarani krog atopijskega dermatitisa ali ekcema, je zato pomembno srbečico pomiriti.
Preberite in odkrijte nasvete za življenjski slog, s katerim boste zmanjšali tega neprijetno srbenje, nato pa preberite še vodič po zdravljenju, ki vam ga lahko ob pojavu vnetja predpiše zdravnik.

5 NAJBOLJŠIH NASVETOV
ZA ŽIVLJENJE Z MANJ SRBEČICE!

1. Kožo, nagnjeno k atopiji, čistite nežno

Izberite mlačno prho namesto kopeli in prhanje omejite na največ 10 minut. Izogibajte se penečim izdelkom, ki so lahko preagresivni za kožo, in se raje odločite za izdelke za čiščenje brez mila, kot je Syndets, ki kožo očistijo, ne da bi povzročili draženje. Uporabljajte tudi šampone, primerne za najobčutljivejšo kožo po 3. letu starosti. Po vsakem tuširanju nanesite mehčalo, posebej ustvarjeno za kožo, nagnjeno k atopiji.

2. Je vaša koža nagnjena k atopiji? Napovejte boj proti pršicam!

Atopijski ekcem je povezan z zelo suho kožo, ki ji primanjkuje lipidov, ki zdravo kožo ščitijo pred nekaterimi zunanjimi alergeni, kot so pršice hišnega prahu. Redno sesajte in dnevno zračite prostore, zlasti spalnice. Po potrebi kupite zaščite za vzmetnice in blazine, ki so posebej zasnovane za preprečevanje razmnoževanja pršic.

3. Poskrbite za obnovitveni spanec

Za kožo, nagnjeno k atopiji, je značilno suho stanje kože, ki sproži srbenje, kar lahko moti tako spanec otrok… kot tudi njihovih staršev. Pomagajte vsem do dobrega spanca, tako da v spalnici vzdržujete temperaturo med 18 in 20 stopinj: To bo preprečilo, da bi ozračje postalo presuho. Po potrebi kupite vlažilec zraka. In seveda poskrbite, da zvečer nanesete mehčalo.

4. Idealen material za oblačila za kožo, nagnjeno k atopiji, je bombaž.

Če imate suho kožo, je nujno, da se izogibate prekomernemu znojenju, ki bi lahko povzročilo draženje. Izogibajte se volni in sintetičnim tkaninam. Namesto tega se odločite za zračni bombaž, ki je do kože prijaznejši. In če se med vadbo potite, potem…

5. Uživajte v športu, a se takoj zatem oprhajte

Vadba za osebe s kožo, nagnjeno k ekcemom, ni prepovedana, vendar pazite, znoj ne ostane na koži dlje časa, saj lahko povzroči draženje. Najboljši pristop je, da nosite ohlapna, zračna oblačila, ki odvajajo pot s kože. Po vadbi se takoj oprhajte z ustrezno kremo za umivanjein nanesite mehčalo za kožo, nagnjeno k atopiji. Mehčalo mora kožo navlažiti in vzpostaviti ravnovesje prijaznih bakterij.

KDO ZDRAVI ATOPIJSKI DERMATITIS,
KO SPREMEMBA ŽIVLJENJSKEGA SLOGA NE ZADOSTUJE?

Če menite, da ima vaš otrok ekcem, je najprimernejši specialist za reševanje težave, dermatolog. Le ta bodo lahko natančno postavili diagnozo, predpisal zdravljenje in podal ustrezne nasvete. Blažji primere atiopijskega dermatitisa lahko reši tudi zdravnik za primarno oskrbo, zato se je vedno smiselno obrniti na farmacevta za nasvet o ustreznem zdravljenju.

RAZUMEVANJE
NEGE KOŽE Z ATOPIJSKIM DERMATITISOM

Dnevna nega ekcema obsega v dve kategoriji: zdravljenje izbruhov in nego med izbruhi.

Zdravljenje izbruha atopijskega ekcema

Kadar so simptomi atopijskega dermatitisa hudi (suhi rdeči madeži, sledovi praskanja, različne nepravilnosti…), dermatologi predpišejo kortikosteroidne kreme. Ta zdravila za zdravljenje ekcemov delujejo protivnetno, zato jih je treba nanesti na predele z vneto kožo, da jo čim prej pomirijo in zmanjšajo poškodbe zaradi praskanja. Na splošno je priporočljiva uporaba kortikosteroidov dvakrat dnevno. Vas skrbi, kako varni so? Preberite o…

Steroidne kreme so varne, če se jih pravilno uporablja

V nekaterih državah je kortizon nepriljubljen zaradi domnevnih stranskih učinkov: zastajanja vode, motenj spanja, počasnejše rasti itd. Vendar pa se ti pojavi nanašajo samo na kortikosteroide, ki jih jemljemo peroralno.
Stereoidi v obliki kreme ostanejo na površini kože in ne povzročajo teh hudih stranskih učinkov. Vendar svetujemo previdnost, saj lahko prekomerna uporaba lokalnih steroidov kožo tanjša in oslabi. Steroidnih krem ni priporočljivo uporabljati na obrazu, kjer je koža tanjša.

Faza nege z mehčali

Nega med izbruhi je bistveni del obravnave kože, nagnjene k atopiji.
Ko izginejo lezije atopičnega ekcema, mehčalne kreme obnovijo emulzijo olja v vodi, ki ščiti površino kože (prej omenjena “hidrolipidna plast” ali kožna pregrada”) in omejijo prodor dražilnih snovi. Kreme za kožo, nagnjeno k atopiji, je treba enkrat ali dvakrat dnevno nanesti na celo telo, da kožo navlažijo in uravnovesijo prijazne bakterije ter tako zmanjšajo srbenje zaradi suhe kože in preprečijo nadaljnje izbruhe ali omejijo njihovo trajanje. Če je koža navlažena in zaščitena z bogatim mehčalom, lahko preprečite, da bi onesnaževala iz okolja vplivala na vašo kožo, in tako prekinete začarani krog srbenja in praskanja.

POMEN UPOŠTEVANJA ZDRAVLJENJA ATOPIJSKEGA DERMATITISA
IN VSAKODNEVNA NEGA KOŽE

Ker je atopijski ekcem kronično stanje kože, je ključ do uspešne nege doslednost. Pomembno je, da smo pozorni in pazimo na nove rdeče lise, ki bodo morda treba zdraviti s steroidno kremo, obenem pa moramo tudi biti zelo natančni pri vsakdanji negi.

Pri vsakodnevnem umivanju uporabljajte mlačno vodo in nadomestek za milo ali <="https://prd-cd-lrp-eu-si.laroche-posay.si/lipikar/lipikar-syndet-ap-">Syndet in nato dodajte mehčalo za kožo, nagnjeno k atopiji. Vsaj enkrat na dan je treba uporabiti primero mehčalo, kot je Lipikar Baume AP+  Prav tako ne oklevajte in dermatologu pokažite, kako pravilno mažete s kremo svojega otroka.

VKLJUČITE SVOJEGA
OTROKA!

Ker boste mehčalo uporabljali dvakrat dnevno, bo lažje, če boste to storili na zabaven način! Razmislite, da bi med nanašanjem kreme zavrteli otrokovo najljubšo glasbo, si izmislili pesmico za nanašanje kreme ali le-to nanašali v vzorcih? Pomembno je, da je vaš otrok motiviran za nenehno nego svojega ekcema, ki tako postane običajne jutranje in večerne rutine. Ne oklevajte, dajte otroku malo avtonomije – morda vas bo preprosto presenetil!

ATOPIJSKI EKCEM
IN BAKTERIJE, KI ŽIVIJO NA KOŽI

Na vsakem kvadratnem milimetru zdrave kože živi na milijarde prijaznih bakterij. Nasprotno pa je atopijski dermatitis povezan s pomanjkanjem raznolikosti teh mikroorganizmov (bakterij, gliv, arhej…), poznanih kot mikrobiomi. Do sedaj smo poskušali izkoreniniti mikroorganizme, ki so prisotni v našem telesu in na površini kože. Toda nedavne raziskave so pokazale, da ti mikroorganizmi dejansko predstavljajo uravnoteženo bakterijsko dediščino, ki sodeluje z našim telesom, da bi zagotovila pravilno delovanje. To pomeni, da pri ekcemih mikrobiom ni uravnovešen.

NADOMESTITEV MIKROBIOMA
ZA REŠEVANJE TEŽAVE KOŽE, NAGNJENE K ATOPIJI

Najboljše mehčalo za kožo, nagnjeno k atopiji, tako dopolni lipidno pregrado kože in ponovno uravnoteži njen microbiom. V klinični študiji so laboratoriji La Roche-Posay dokazali, da ne zadostuje zgolj obnova pregradne funkcije kože, da bi zagotovili trajno olajšanje kože, nagnjene k atopiji. Prav tako je pomembno obnoviti ravnovesje mikrobioma. Z Lipikar Baume AP+  lahko hkrati dopolnite kožne lipide in ponovno vzpostavite ravnovesje mikrobioma, ki otroku ponudi takojšnje olajšanje in 24-urni učinek proti praskanju ter daljši čas med pogostnostjo izbruhov suhih madežev.

VSAKODNEVNA NEGA
ZA OTROKE S KOŽO, NAGNJENO K ATOPIJSKEMU EKCEMU

Kateri izdelki za vsakodnevno nego so primerni za kožo, nagnjeno k atopijskemu ekcemu?

Pri kopanju/prhanju otrok kožo, nagnjeno ka atopiskemu ekcemu, izberite primerne izdelke, kot je LIPIKAR Syndet , ki pomaga povrniti udobje in dobro počutje otrok s suho kožo. Sindet ali »milo brez mila« nanesite s konicami prstov. Temeljito sperite. Prav tako je brez dišav.

Ko je koža še vedno vlažna, Lipikar Baume AP+ , bogato mehčalo, ki deluje na lipidno pregrado kože in pomaga uravnovesiti njen biom.

LIPIKAR BAUME AP+:
REVOLUCIONARNE AKTIVNE SESTAVINE

V HITRO VPOJNI TEKSTURI

Lipikar Baume AP+ , izdelan posebej za kožo, nagnjeno k atopiji, vsebuje kombinacijo aktivnih sestavin, izbranih zaradi njihove učinkovitosti proti zelo suhi koži in koži, nagnjeni k atopiji, v revolucionarno novi teksturi, ki olajša redno nanašanje. Nova priprava LIPIKAR Baume AP+  je pokazala svojo učinkovitost pri:

1. Obnavljanju dolgoročnega ravnovesja v mikroba

Formula LIPIKAR Baume AP+  (pripravek iz prijaznih bakterij, gojenih v termalni vodi La Roche-Posay) pomaga vzpostaviti ravnovesje raznolikosti mikroorganizmov, ki živijo na površini kože, oziroma njenega mikrobioma. Kožo ohranja stabilno v obdobjih remisije, da prepreči ponovitve bolezni. Blaži draženje, krepi kožno pregrado, s katero omeji vnos patogenov, ki bi povzročili novo draženje, in spodbuja rekonstrukcijo kožne pregrade.

2. Obnavljanju lipidne pregrade kože

LIPIKAR Baume AP+ vsebuje kombinacijo referenčnih aktivnih dermo-kozmetičnih sestavin za vlaženje kože, nagnjene k atopiji, za intenziven učinek mehčanja:
• Karitejevo maslo, naravno dopolnjuje lipide
• Repičino olje dopolnjuje lipide
• Glicerin vlaži in gladi

3. Pomirjujočem učinku

Niacinamid neposredno blaži draženje kože, nagnjene k atopiji. Pomirja in blaži srbečico, hkrati pa zmanjšuje občutek nelagodja.

LA ROCHE-POSAY V SODELOVANJU
Z VAMI ZA NEGO KOŽE, NAGNJENO K ATOPIJI

Laboratoriji La Roche-Posay razvijajo izdelke, ki so psoebej namenjeni koži, nagnjeni k atopiji, za uporabo v prvih življenjskih obdobjih. Z ustvarjanjem izdelkov po meri za kožo, nagnjeno k atopičnim ekcemom, si La Roche-Posay prizadeva izboljšati kakovost življenja otrok, ki jih je ekcem prizadel, in njihovih družin.

Poleg izdelkov družba La Roche-Posay vodi več kot 80 šol za atopijo po vsem svetu, z namenom izboljšanja kakovosti življenja otrok s kožo, nagnjeno k atopiji, in zmanjšanja njihovega občutka osamljenosti. Eno takih šol vodi Termalni center La Roche-Posay, dermatološki termalni center št. 1 v Evropi, kjer vsako leto zdravijo na tisoče bolnikov z ekcemom4.

Otroci se lahko v šoli za atopijo skupaj s starši udeležijo delavnic o nanašanju krem in se naučijo, kako skrbeti za kožo. Prejmejo nasvete, kako se izogniti praskanju kože in se naučijo najboljših načinov nanašanja mehčal v zabavnem in sproščenem okolju.


1Clinical study, 209 children aged between 2 and 16 (average age: 8) with mild to moderate atopic dermatitis
2Dimension Baromètre suivi dermatologue 2008, Fr-All-It-Esp [Measurement: Dermatologist monitoring poll 2008, France-Germany-Italy-Spain]
3La Roche-Posay clinical study, at 8 sites (France, Italy, Belgium, Germany, Argentina), 191 child patients aged between 3 and 22 having had atopic dermatitis for 5 years on average.
4Certifications awarded to La Roche-Posay thermal cure as a result of the Europe-wide examination and surveys which ESPA have carried out in 2018

PRAVILNO
ALI NAPAČNO

True-or-false-visual-1

KOŽA, NAGNJENA K ATOPIJI
JE LAHKO NALEZLJIVA.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Koža nagnjena k atopiji, ali nagnjenost k atopiji je genetska bolezen in nikakor ni nalezljiva. Zdravljenje simptomov kože, nagnjene k atopiji zasnovano je na nadomestkih mila, mehčalih in lokalnih kortikosteroidih.
Preberite več
True-or-false-visual-2

KOŽA, NAGNJENA K ATOPIJI
POČASI IZGINE.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Odvisno od otroka lahko koža, nagnjena k atopiji traja nekaj mesecev ali let. Polovica dojenčkov z kožo, nagnjeno k atopiji, ozdravi do petega leta starosti. V nekaterih primerih, kožo, nagnjeno k atopiji, lahko imate tudi v odrasli dobi, vendar je tega nemogoče napovedati. Za ekcem
ni dokončnega zdravila, vendar jo je mogoče obvladati s pravilno nego.
Preberite več
True-or-false-visual-3

VNETJA KOŽE, NAGNJENE K ATOPIJI,
LAHKO SPROŽI STRES.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Ne znamo razložiti zakaj, vendar strokovnjaki priznavajo, da lahko čustva, šok in stres igrajo pomembno vlogo pri sprožanju izbruhov vnetij pri koži, nagnjeni k atopiji. Znano pa je, da je atopijski dermatitis tudi genetska motnja. Če je stres sprožilec tudi v vašem primeru, si oglejte tehnike za obvladovanja stresa, kot je čuječnost.
Preberite več
True-or-false-visual-3

LAHKO PREHRANA
POSLABŠA STANJE KOŽE, NAGNJENE K ATOPIJI?

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Nekatera živila lahko delujejo kot sprožilci za kožo, nagnjeno k atopiji in povzročajo vnetje. Če menite, da je hrana lahko oteževalni dejavnik za kožo, nagnjeno k atopiji, pri vašemu otroku, obiščite zdravnika, saj bo lahko opravil krvne preiskave in preiskave kože, da ugotovi, ali ste alergični na različna živila (običajni sumi so arašidi, mleko , soja, pšenica, ribe in jajca).
Preberite več
QuestionMark_Desktop

ALI STE
VEDELI?

LIPIKAR BAUME AP+ je bil preskušen na 14.180 bolnikih v 29 kliničnih študijah pod dermatološkim nadzorom.

ODKRIJTE
DRUGE IZDELKE IZ PONUDBE

LIPIKAR je evropski program št. 1 za nego telesa in higieno za občutljivo, zelo suho kožo, nagnjeno k ekcemom, z izdelki, primernimi za vso družino, od novorojenčkov do starejših oseb.

NAŠE ZAVEZE
ZA VARNOST

Varnostni standardi, ki presegajo mednarodne predpise o kozmetiki.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % IZDELKOV
PRESKUŠENIH ZA ALERGIJE

Poglej več
En predpogoj = ničelne alergijske reakcije
Če zaznamo en sam primer, se vrnemo v laboratorije in preoblikujemo našo formulo
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUJNO POTREBNO,
V PRAVEM AKTIVNEM ODMERKU

Poglej več
Naši izdelki, razviti v sodelovanju z dermatologom in toksikologom, vsebujejo samo potrebne sestavine v pravem aktivnem odmerku.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

PRESKUŠENO
NA ZELO OBČUTLJIVI
 KOŽI

Poglej več
Toleranca izdelkov je preverjena na najbolj občutljivi koži: reaktivni, nagnjeni k alergijam, nagnjeni k aknam, nagnjeni k atopiji, z manjšimi praskami ali oslabljeni zaradi zdravljenja raka.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠČITA FORMULE
ZA DALJŠE ČASOVNO OBDOBJE

Poglej več
Izberemo najbolj zaščitno embalažo, povezano samo z nujnimi konzervansi, da s časom zagotovimo popolno toleranco in učinkovitost.

IZVEDITE VEČ O
TEM KAJ JE NAGNJENOST K ATOPIJI