DOJENČKOV
IN OTROŠKI EKCEM

Glede na to, da atopijski ekcem ponavadi prizadene dojenčke in majhne otroke - ter pogosto povzroča veliko nelagodje - je pravzraprav ’zelo pomembno, da starši razumejo preproste korake, ki vam pomagajo pri brezskrbnem preživljanju dnevov in mirnih, dobro prespanih nočeh za vso družino.

VAŠA VPRAŠANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Kaj povzroča ekcem pri dojenčkih?

Ekcem je dedno pogojeno stanje. Koža ne proizvaja dovolj hidrolipidnih snovi, da bi se zaščitila, zaradi česar je ranljiva in odprta za napade alergenov in dražečih snovi. Zaradi tega koža izgublja vodo, postane suha in srbeča, pogosto na licih, bradi in sklepih. Pri večini otrok se ekcem izboljša do šole, v nekaterih primerih pa lahko vztraja tudi v odraslo dobo.


Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Ali ekcem srbi?

Ja! Srbenje ali pruritus je ena glavnih značilnosti ekcema. Površinska pregrada kože je okvarjena, kar pomeni, da lahko alergeni in dražeče snovi prodrejo globoko, kar povzroči vnetje in sproščanje srbeče molekule imenovane histamin. Suhi srbeči ekcem lahko negujemo z nadomestki mila (sindeti) in z nanosom emolienta dvakrat na dan, ki bo uravnotežil koži prijazne bakterije.

Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Ali se ekcem širi?

Ekcem ni nalezljiv in se ne širi od osebe do osebe. Ekcem se pojavi na določenih predelih telesa. Pri dojenčkih se običajno pojavi na licih in bradi, pri starejših pa pogosto prizadene kožne gube na vratu, komolcih in kolenih. Otroke je pomembno naučiti strategij, kako se izogniti praskanju ekcemov, saj se lahko s tem povečajo in s tem prizadanejo še več kože.

Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Kako izgleda ekcem?

Pri starejših otrocih in odraslih se ekcem nahaja predvsem na vratu in v kožnih gubah, okoli komolcev, zapestja in za koleni. Predeli ekcema so lahko popraskani in lahko krvavijo. Pojavijo se lahko tudi mehurčki, ki rosijo. Sčasoma lahko koža postane zadebeljena.


Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Ali je nagnjenost k atopiji nalezljiva?

Ne! Ekcem je atopijsko (alergično) stanje kože, ki je dedno pogojeno in prizadene predvsem dojenčke in otroke. Nihče se ne more okužiti z ekcemom

Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

PRAVILNO
ALI NAPAČNO

True-or-false-visual-3

IZBRUHI EKCEMA SE LAHKO
POJAVIJO ZARADI STRESA.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Ni povsem jasno, zakaj, vendar so strokovnjaki potrili, da utegnejo čustva, šok in stres imeti velik vpliv na izbruh ekcema. Je pa atopijski dermatitis znan kot vsesplošna težava. Če stres pri vas nastopa kot sprožilec, proučite tehnike spopadanja s stresom, kot je zavedanje.
Preberite več
True-or-false-visual-1

LAHKO DIETA
POSLABŠA STANJE KOŽE, NAGNJENE K ATOPIJI?

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Nekatera živila lahko delujejo kot sprožilci za kožo, nagnjeno k atopiji, in povzročajo vnetje. Če menite, da je hrana lahko oteževalni dejavnik za kožo, nagnjeno k atopiji, pri vas ali pri vašem otroku, obiščite zdravnika, saj bo lahko opravil krvne preiskave in preiskave kože, da ugotovi, ali ste alergični na različna živila (običajni sumi so arašidi, mleko, soja, pšenica, ribe in jajca).
Preberite več
True-or-false-visual-2

ATOPIJSKI DERMATITIS
POČASI IZGINE.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Odvisno od otroka lahko koža, nagnjena k atopiji, traja nekaj mesecev ali let. Polovica dojenčkov s kožo, nagnjeno k atopiji, ozdravi do petega leta starosti. V nekaterih primerih lahko imate atopijski dermatitis tudi v odrasli dobi, vendar je tega nemogoče napovedati. Za kožo, nagnjeno k ekcemu, ni dokončnega zdravila, vendar jo je mogoče obvladati s pravilno nego.
Preberite več
True-or-false-visual-1

ATOPIJSKI DERMATITIS
JE LAHKO NALEZLJIV.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Koža, nagnjena k atopiji, ali nagnjenost k atopiji je genetska bolezen in nikakor ni nalezljiva. Zdravljenje simptomov kože, nagnjene k atopiji, zasnovano je na nadomestkih mila, mehčalih in lokalnih kortikosteroidih.
Preberite več

EKCEM

V posebnem članku v nadaljevanju vas bomo pospremili skozi celovito rutinsko nego novorojenčkove kože, ki je nagnjena k atopijskemu ekcemu, ter vam podali nasvete o uporabi izredno nežnih, vlažilnih in blažilnih izdelkov. Poleg tega boste izvedeli, kako na splošno ukrepati v primeru pleničnega izpuščaja in razdražene dojenčkove kože.

Prav tako boste našli članke z najboljšimi praktičnimi nasveti za večji nadzor nad ravnanjem s kožo vašega otroka, ki je nagnjena k atopijskemu ekcemu. Sestavili smo strokovne namige in priporočila o vrhunskih izdelkih, vse od tega, kako preprečiti srbečico, ki postane zelo moteča med poukom, pa vse do preventivnih ukrepov med izvajanjem športnih dejavnosti ali ob vročih dneh, da lahko svojemu otroku omogočite obvladljivo stanje kože, ki je nagnjena k atopijskemu ekcemu.

QuestionMark_Desktop

ALI STE
VEDELI?

1 od 5 otrok ima ekcem. V 80 % primerov se stanje samodejno izboljša do obdobja odraslosti.

Vir: CHU Nantes, unité de cancérologie dermatologie spécialisation dermatite atopique, avril 2015  

NAŠE ZAVEZE
ZA VARNOST

Varnostni standardi, ki presegajo mednarodne predpise o kozmetiki.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % IZDELKOV
PRESKUŠENIH ZA ALERGIJE

Poglej več
En predpogoj = ničelne alergijske reakcije
Če zaznamo en sam primer, se vrnemo v laboratorije in preoblikujemo našo formulo
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠČITA FORMULE
ZA DALJŠE ČASOVNO OBDOBJE

Poglej več
Izberemo najbolj zaščitno embalažo, povezano samo z nujnimi konzervansi, da s časom zagotovimo popolno toleranco in učinkovitost.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUJNO POTREBNO,
V PRAVEM AKTIVNEM ODMERKU

Poglej več
Naši izdelki, razviti v sodelovanju z dermatologom in toksikologom, vsebujejo samo potrebne sestavine v pravem aktivnem odmerku.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

PRESKUŠENO
NA ZELO OBČUTLJIVI
 KOŽI

Poglej več
Toleranca izdelkov je preverjena na najbolj občutljivi koži: reaktivni, nagnjeni k alergijam, nagnjeni k aknam, nagnjeni k atopiji, z manjšimi praskami ali oslabljeni zaradi zdravljenja raka.

OGLEJTE SI VSE ČLANKE
KAJ POVZROČI EKCEM?

DRAGI
BRALCI

Tu prikazane informacije so namenjene zgolj splošnim izobraževalnim namenom in v nobenem primeru ne smejo nadomestiti strokovnega zdravniškega nasveta. Ob kakršnem koli zdravstvenem vprašanju vedno poiščite nasvet usposobljenega zdravstvenega delavca.