ATOPIJSKI DERMATITIS

Atopijski dermatitis ali atopijski ekcem je srbeče stanje kože, ki je zelo pogosto pri dojenčkih in otrocih. Dejansko ima kar 15-20% otrok, mlajših od 7 let, nagnjenost k atopiji; in ta številka se je v zadnjih 30 letih močno povečala. V 50% primerov atopijski dermatitis izzveni do petega leta starosti, vendar se lahko nadaljuje tudi v adolescenci in odraslosti. *

*Vir: CHU Nantes, oddelek za zdravljenje raka, dermatologija, specializirana za atopijski dermatitis, april 2015

VAŠA VPRAŠANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Kako izgleda ekcem?

Pri starejših otrocih in odraslih se ekcem nahaja predvsem na vratu in v kožnih gubah, okoli komolcev, zapestja in za koleni. Predeli ekcema so lahko popraskani in lahko krvavijo. Pojavijo se lahko tudi mehurčki, ki rosijo. Sčasoma lahko koža postane zadebeljena.


Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Kako nastane ekcem?

Ekcem je dedno pogojeno stanje. Koža je suha, kar pomeni, da ima oslabljeno pregradno funkcijo in s tem ni zaščitena pred alergeni in dražečimi snovmi, kar jim omogoča, da prodrejo skoznjo in povzročajo vnetja. Pri odraslih lahko se lahko ekcem razvije pri poklicih, ki vključujejo pogosto umivanje rok, kot so na primer frizerji in medicinske sestre Sprožilci ekcema iz okolja vključujejo pršice iz hišnega prahu.

Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Ali ekcem srbi?

Ja! Srbenje ali pruritus je ena glavnih značilnosti ekcema. Površinska pregrada kože je okvarjena, kar pomeni, da lahko alergeni in dražeče snovi prodrejo globoko, kar povzroči vnetje in sproščanje srbeče molekule imenovane histamin. Suhi srbeči ekcem lahko negujemo z nadomestki mila (sindeti) in z nanosom emolienta dvakrat na dan, ki bo uravnotežil koži prijazne bakterije.

Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Ali je ekcem alergija?

Ekcem ni alergija, ampak je atopijsko stanje kože. Z drugimi besedami, povezan je z alergijami in drugimi atopijskimi stanji, kot sta astma in seneni nahod. Pri ekcemih je zaščitna pregrada kože okvarjena kar omogoča, da alergeni in dražeče snovi prodrejo globoko in povzročijo vnetje, kar povzroči simptome ekcema (srbenje, pordelost, suhi madeži itd.).

Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Kaj povzroča ekcem pri dojenčkih?

Ekcem je dedno pogojeno stanje. Koža ne proizvaja dovolj hidrolipidnih snovi, da bi se zaščitila, zaradi česar je ranljiva in odprta za napade alergenov in dražečih snovi. Zaradi tega koža izgublja vodo, postane suha in srbeča, pogosto na licih, bradi in sklepih. Pri večini otrok se ekcem izboljša do šole, v nekaterih primerih pa lahko vztraja tudi v odraslo dobo.


Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

PRAVILNO
ALI NAPAČNO

True-or-false-visual-1

ATOPIJSKI DERMATITIS
JE LAHKO NALEZLJIV.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Atopijski dermatitis ali ekcem je genetska bolezen in nikakor ni nalezljiva. Zdravljenje atopijskega dermatitisa temelji na sintetičnih detergentih (syndet), emolientih in lokalnih kortikosteroidih.
Preberite več
True-or-false-visual-2

LAHKO DIETA
POSLABŠA STANJE ATOPIJSKEGA DERMATITISA?

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Nekatera živila lahko povzročijo izbruhe atopijskega dermatitisa. Če menite, da je vzrok za atopijski dermatitis pri vas ali otroku hrana, obiščite zdravnika, saj bo lahko opravil krvne preiskave in kožno vbodno testiranje (Prick testi), ter tako ugotovil če ste alergični na kakšna živila (običajni aleregeni so arašidi, mleko , soja, pšenica, ribe in jajca).
Preberite več
True-or-false-visual-3

PRASKANJE EKCEMA
POMIRJA SRBENJE.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Praskanje sproži začarani krog atopije: nohti poškodujejo že krhko kožo, kar omogoči prodiranje več alergenov in dražečih snovi, kar vodi do še več praskanja in bolj poškodovane kože. LIPIKAR Baume AP+M vrača koži površinske lipide, pomaga preprečevati vnetja in za polovico zmanjša potrebo po praskanju ponoči.
Preberite več
True-or-false-visual-2

ATOPIJSKI DERMATITIS
SČASOMA MINE.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Odvisno od otroka lahko atopijski dermatitis traja nekaj mesecev ali let. Polovica dojenčkov, ki imajo atopijski dermatistis ozdravi do petega leta starosti. V nekaterih primerih lahko atopijski dermatitis vztraja tudi v odraslo dobo, vendar je to nemogoče napovedati. Za atopijski dermatitis ni definitivnega zdravila, vendar ga je mogoče obvladovati s pravilno nego.
Preberite več

KAJ JE
ATOPIJSKI DERMATITIS?

Kaj pravzaprav je atopijski dermatitis ali atopijski ekcem? To je stanje, ko koža ne izloča zadostnih površinskih lipidov (naravnih vlažilcev kože), kar pomeni, da je "konstitucionalno "suha. Posledično lahko nekateri alergeni in dražilci - kot na primer, detergenti za perilo ali pršice iz hišnega prahu - prodrejo v kožo, kjer povzročijo srbenje in vnetje. 

Kako se manifestira atopijski dermatitis? Atopijski dermatitis povzroča srbeče in pogosto rdeče madeže na koži, ki so pri dojenčkih pogosto na obrazu ter v kožnih gubah, okoli komolcev ter okoli zapestja in kolenih pri starejših otrocih.

EKCEM
IN ATOPIJA

Ekcem je znan tudi kot "atopijski dermatitis" ali "atopijski ekcem", ker je povezan s stanjem, imenovanim atopija. Če ste atopik, to pomeni, da imate genetsko nagnjenost k razvoju alergij. Nagnjenost k atopiji pogosto sovpada z drugimi "atopijskimi" ali "alergijskimi" stanji, kot so seneni nahod in astma, pa tudi alergije na hrano. Tako kot ekcem tudi razširjenost atopije močno narašča. Leta 1960 je nagnjenost k atopiji, prizadela 5-10% prebivalstva, danes pa je ta številka približno 10-20%.

ATOPIJSKI EKCEM
IN KAKOVOST ŽIVLJENJA

Atopijski ekcem, je več kot le stanje kože, saj je kronično srbenje (»pruritus«) lahko zelo nadležno in moteče. Na primer, v šoli lahko nenehno srbenje resnično vpliva na sposobnost vašega otroka, da se zbere. Ponoči lahko srbenje in praskanje otežijo spanje, kar povzroči veliko frustracije in tesnobe tako za otroke kot za njihove starše!

Na srečo je v lekarni na voljo strokovna pomoč. S prstom povlecite, če želite izvedeti vse o najboljših rešitvah (in rešitvah za vaš življenjski slog), ki vam lahko hitro pomagajo, da se koža, ki je nagnjena k atopiji, postane mehka in nesrbeča.

V spodnjih podpoglavjih boste našli tudi informacije o tem, kaj povzroča atopijski ekcem in kako ga preprečevati, pa tudi posebno poglavje o atopijskem ekcemu ​​pri dojenčkih in otrocih, ki pojasnjuje, kako biti dobro v šoli, med športom in med spanjem.

NAŠE ZAVEZE
GLEDE VARNOSTI

Varnostni standardi, ki presegajo mednarodne predpise o kozmetiki.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % IZDELKOV
ALERGOLOŠKO TESTIRANO

Poglej več
En predpogoj = nič alergijskih reakcij
Če zaznamo en sam primer, se vrnemo v laboratorije in preoblikujemo našo formulo
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠČITA FORMULE
SKOZI DALJŠE ČASOVNO OBDOBJE

Poglej več
Izbiramo le najbolj zaščitno embalažo, skupaj s samo nujnimi konzervansi, da dolgoročno zagotovimo tako učinkovitost kot ničelno toleranco.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUJNO POTREBNO,
V PRAVI IN  AKTIVNI DOZI

Poglej več
Naši izdelki, razviti v sodelovanju z dermatologi in toksikologi, vsebujejo samo nujne sestavine v pravem aktivnem odmerku.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

PREIZKUŠENO
NA ZELO OBČUTLJIVI KOŽI

Poglej več
Toleranca izdelkov je preverjena na najbolj občutljivi koži: reaktivni, nagnjeni k alergijam, nagnjeni k aknam, nagnjeni k atopiji, površinsko poškodovani ali oslabljeni zaradi zdravljenja raka.

IZVEDITE VEČ O  

VZROKI ZA NASTANEK ATOPIJSKEGA DERMATITISA?

DRAGI
BRALCI

Tu prikazane informacije so namenjene zgolj splošnim izobraževalnim namenom in v nobenem primeru ne smejo nadomestiti strokovnega zdravniškega nasveta. Ob kakršnem koli zdravstvenem vprašanju vedno poiščite nasvet usposobljenega zdravstvenega delavca.