NEGA
KOZE NAGNJENE K ATOPIJI

Zdravljenje atopijskega ekcema pri vas ali vašem otroku lahko razdelimo na dve ločeni fazi.

VAŠA VPRAŠANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Kako lahko izboljšam stanje ekcema?

Glavni del zdravljenja ekcema v akutnem stanju so kortikosteroidi in indeferentna nega z nadomestki mil (sindeti) za umivanje in redno nanašanje emolientov. Da bi dolgotrajno zmanjšali pogostost izbruhov, je pomembno uravnotežiti mikrobiom kože (prijazne bakterije, ki živijo na koži).

Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Ali je nagnjenost k atopiji nalezljiva?

Ne! Ekcem je atopijsko (alergično) stanje kože, ki je dedno pogojeno in prizadene predvsem dojenčke in otroke. Nihče se ne more okužiti z ekcemom

Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Kakšna je razlika med ekcemom in luskavico?

Luskavica povzroča debele, rdeče, luskaste madeže kože, pogosto na komolcih in kolenih. Srbenje ni ključni simptom. Ekcem povzroča tudi suhe rdeče madeže in jih običajno najdemo v kožnih gubah na vratu, komolcih in kolenih (ali na obrazu pri dojenčkih). Pri ekcemu je srbenje močno, lahko so vidne praske, koža je prizadeta.

Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Kaj povzroča, da se ekcem vname?

Sprožilci za izbruh ekcema so različni. Vključujejo izsušitev kože (pozimi ali zaradi agresivnih mil za umivanje), pa tudi okoljske dražeče snovi in ​​alergene. Znoj je glavni sprožilec ekcema po vadbi ali ponoči, prav tako stres. Ne glede na to, kaj so sprožilci, boste z nadomestkom mila (sindet) in nanosom emolienta dvakrat na dan zmanjšali pogostost izbruhov.

Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

1 quote-marks

Ali se ekcem širi?

Ekcem ni nalezljiv in se ne širi od osebe do osebe. Ekcem se pojavi na določenih predelih telesa. Pri dojenčkih se običajno pojavi na licih in bradi, pri starejših pa pogosto prizadene kožne gube na vratu, komolcih in kolenih. Otroke je pomembno naučiti strategij, kako se izogniti praskanju ekcemov, saj se lahko s tem povečajo in s tem prizadanejo še več kože.

Preberite več

ALI VAM JE BILO TO V POMOČ?

PRAVILNO
ALI NAPAČNO

True-or-false-visual-1

ATOPIJSKI DERMATITIS
JE LAHKO NALEZLJIV.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Atopijski dermatitis ali ekcem je genetska bolezen in nikakor ni nalezljiva. Zdravljenje atopijskega dermatitisa temelji na sintetičnih detergentih (sindet), emolientih in lokalnih kortikosteroidih.
Preberite več
True-or-false-visual-2

ATOPIJSKI DERMATITIS
SČASOMA MINE.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Odvisno od otroka lahko atopijski dermatitis traja nekaj mesecev ali let. Polovica dojenčkov z atopijskim ekcemom ozdravi do petega leta starosti. V nekaterih primerih lahko atopijski dermatitis vztraja tudi v odraslo dobo, vendar je to nemogoče napovedati. Za ekcem ni dokončnega zdravila, vendar ga je mogoče obvladovati s pravilno nego.
Preberite več
True-or-false-visual-3

IZBRUHE EKCEMA
LAHKO SPROŽI STRES.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Ni povsem jasno, zakaj, vendar so strokovnjaki potrdili, da utegnejo čustva, šok in stres imeti velik vpliv na poslabšanja ekcema. Kakorkoli je atopijski dermatitis znan kot genetska motnja. Če je stres sprožilec pri vas, proučite tehnike spopadanja s stresom, kot je čuječnost.
Preberite več
True-or-false-visual-3

LAHKO DIETA
POSLABŠA STANJE ATOPIJSKEGA EKCEMA?

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Nekatera živila lahko delujejo kot sprožilci za kožo, nagnjeno k atopiji, in povzročajo poslabšanja. Če menite, da je hrana lahko oteževalni dejavnik za kožo, nagnjeno k atopiji, pri vas ali pri vašem otroku, obiščite zdravnika, saj bo lahko opravil krvne preiskave in kožne vbodne teste, da ugotovi, ali ste alergični na kakšna živila. (Sumljivi so lahko arašidi, mleko, soja, pšenica, ribe in jajca).
Preberite več

NASVETI ZA ŽIVLJENJSKI STIL
ATOPIJSKI EKCEM-KOŽA POD NADZOROM

Poleg teh dveh faz je za uspešnost zdravljenja atopijskega ekcema ključnega pomena več življenjskih nasvetov. Sem spadajo odločitev za mlačne in kratke prhe ali kopeli, vzdrževanje hladnejše sobne temperature, boj proti pršicam iz hišnega prahu, odločitev za bombažna oblačila in izogibanje temu, da na koži ostane znoj.

V spodnjih člankih boste našli poglobljene informacije in veliko življenjskih napotkov, kako skrbeti za kožo, nagnjeno k atopijskemu ekcemu, ter strokovna priporočila za oblikovanje zdrave rutine nege kože, nagnjene k atopijskemu ekcemu, in informacije o zdravljenju z zdravili, katera vam lahko predpše le zdravnik. Našli boste tudi priporočila za ustrezne izdelke za nego kože nagnjene k atopiji v lažji teksturi.

RECEPT-
ZDRAVLJENJA ATOPIJSKEGA EKCEMA

Faza 1: Med izbruhi. Zdravnik vam bo predpisal zdravljenje na recept, kot so lokalni kortikosteroidi ali kremo imenovano tacrolimus. Ta zdravila umirijo imunsko reakcijo kože (pordelost, suhost in veliko, veliko srbenja), da lajšajo srbenje in pomagajo zaceliti lezije atopijskega ekcema.

VZDRŽEVANJE -
NEGA KOŽE, NAGNJENE K ATOPIJSKEMU EKCEMU

Faza 2: Vzdrževanje in preprečevanje. Da bo koža, nagnjena k ekcemom, navlažena in srečna, uporabite za tuširanje nadomestek mila ali Syndet in dvakrat na dan nanesite bogat emolient, da obnovite kožni mikrobiom (mikroorganizmi, ki živijo na koži in pomagajo ohranjati njeno ravnovesje). Kožo lahko tudi posprejate z naravno pomirjujočo termalno izvirsko vodo, ki vam pomaga pomiriti srbenje.

QuestionMark_Desktop

ALI STE
VEDELI?

1 od 5 otrok ima ekcem. V 80 % primerov se stanje samodejno izboljša do obdobja odraslosti.

Vir: CHU Nantes, unité de cancérologie dermatologie spécialisation dermatite atopique, avril 2015  

NAŠE ZAVEZE
ZA VARNOST

Varnostni standardi, ki presegajo mednarodne predpise o kozmetiki.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % IZDELKOV
ALERGOLOŠKO TESTIRANO

Poglej več
En predpogoj = nič alergijskih reakcij
Če zaznamo en sam primer, se vrnemo v laboratorije in preoblikujemo našo formulo
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠČITA FORMULE
SKOZI DALJŠE ČASOVNO OBDOBJE

Poglej več
Izbiramo le najbolj zaščitno embalažo, skupaj s samo nujnimi konzervansi, da dolgoročno zagotovimo tako učinkovitost kot ničelno toleranco.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUJNO POTREBNO,
V PRAVI IN  AKTIVNI DOZI

Poglej več
Naši izdelki, razviti v sodelovanju z dermatologi in toksikologi, vsebujejo samo nujne sestavine v pravem aktivnem odmerku.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

PREIZKUŠENO
NA ZELO OBČUTLJIVI KOŽI

Poglej več
Toleranca izdelkov je preverjena na najbolj občutljivi koži: reaktivni, nagnjeni k alergijam, nagnjeni k aknam, nagnjeni k atopiji, površinsko poškodovani ali oslabljeni zaradi zdravljenja raka.

OGLEJTE SI VSE ČLANKE 
KAJ POVZROČA EKCEM?

DRAGI
BRALCI

Tu prikazane informacije so namenjene zgolj splošnim izobraževalnim namenom in v nobenem primeru ne smejo nadomestiti strokovnega zdravniškega nasveta. Ob kakršnem koli zdravstvenem vprašanju vedno poiščite nasvet usposobljenega zdravstvenega delavca.