OTROCI Z ATOPIČNIM DERMATITISOM
IN TEŽAVAMI S SPANJEM

Article Read Duration 5 minutno branje

Suha srbeča atopično nagnjena koža povzroča težave s spanjem pri 90 % otrok z atopičnim dermatitisom. Pomanjkanje spanja zaradi suhega srbečega ekcema lahko resnično vpliva na vsakdanje življenje otrok, ki trpijo zaradi težav s koncentracijo in razdražljivostjo. Na srečo lahko otroku pomagate do boljšega spanca:

• Spalnico imejte hladno in uporabljajte bombažne rjuhe ter pižame, da se izognete pregrevanju
• Poskusite otrokovo pižamo obrniti navzven, da se izognete praskajočim šivom ali nalepkam.
• Sprejmite določeno nočno rutino: Kopanje pred spanjem z nadomestkom mila, kot je LIPIKAR Syndet AP+, ki mu sledi mehčalo.
• Mehčalo, ustvarjeno posebej za atopično kožo, nagnjeno k ekcemom, kot je LIPIKAR Baume AP+, lahko pomaga zmanjšati občutek srbečice in izboljša kakovost otrokovega spanca.
• Prepričajte se, da ima vaš otrok ob svoji postelji LIPIKAR Stick AP+, da ublaži napade srbenja ponoči.

KAKO KOŽA, NAGNJENA K ATOPIJI VPLIVA NA SPANJE OTROK

Učinki suhega srbečega atopičnega dermatitisa lahko vplivajo na različne stopnje spanja:

Ko zaspijo: Otroci običajno zadremajo v 30 minutah, medtem ko otroci z atopično kožo porabijo dvakrat več časa.
Zbujanje ponoči: Otroci z normalno kožo se ponavadi zbudijo samo enkrat na noč, medtem ko ta številka pri otrocih z atopičnim dermatitisom naraste na 3-4 krat.
Kako zaspijo nazaj: Brez atopičnega ekcema lahko otroci v 20 minutah ponovno zaspijo, medtem ko se ta čas pri otrocih, ki trpijo za atopičnim dermatitisom, podaljša.
Učinkovitost spanja: Otroci običajno spijo 85 % časa v postelji. Za otroke z atopično kožo, nagnjeno k ekcemom, ta številka pade na manj kot 75 %.

KAKO ATOPIČNI DERMATITIS
IN POMANJKANJE SPANJA VPLIVATA NA OTROKE V NJIHOVIH VSAKDANJIH ŽIVLJENJIH?

Koža, nagnjena k atopijam, vpliva na vsak vidik otrokovega spanca, kar ima učinek na več vidikov njihovega vsakdana. Poleg tega, da so utrujeni, se 87 % počutirazdraženo in imajo spreminjajoče razpoloženje dan po slabi noči. To lahko traja, kar 80 % pa se jih ves dan počuti nemirno. 42 % se naslednji dan ne more pravilno koncentrirati, kar očitno lahko vpliva na napredek v šoli.

Toda brez panike - berite naprej in odkrijte naše nasvete za izboljšanje kakovosti spanja za otroke z zelo suho kožo.

KAKO POMAGATI OTROKU S KOŽO, NAGNJENO K ATOPIJI

1Vse statistike v tem članku so povzete iz naslednjih dveh študij:
Vpliv atopičnega dermatitisa na zdravstveno kakovost življenja španskih otrok in odraslih: Študija PSEDA, 323 bolnikov
Resnost bolezni, praskanje in kakovost spanja pri bolnikih z atopičnim dermatitisom, Bruce G Bender, 20 bolnikov

PRIVOŠČITE SI DOBER’ SPANEC

Pri atopičnem dermatitisu lahko veliko stvari storite, da izboljšate možnost, da bodo vaši otroci’ imeli mirno noč:

Soba naj ostane hladna. To pomeni, da pozimi izklopite ogrevanje, poleti pa pustite okno odprto. To bo pomagalo preprečiti, da bi se otrok znojil, kar lahko poslabša srbenje.
Povečajte vlažnost. Uporaba vlažilca v otroški’ sobi bo ustvarila bolj vlažno okolje, ki bo preprečilo izsuševanje kože in jo bo manj srbelo.
Prečrtajte hitro in nezdravo hrano. Študije so pokazale, da lahko predelana hrana z veliko sladkorja poveča srbenje. Odločite se za naravne, zdrave prigrizke, še posebej pred spanjem.
• Čeprav je morda skušnjava, ko ste na koncu z živci, se izogibajte plezanju v posteljo z otrokom. Tako bo postelja samo bolj vroča in jih bo bolj verjetno srbelo.
• Uporabite bombažne rjuhe in pižame, ki bodo otroku pomagale, da se ohladi in pusti koži dihati, da zmanjšate potenje.
• Poskusite otrokovo pižamo obrniti navzven, da se izognete praskajočim šivom ali nalepkam.
• Upoštevajte rutino pred spanjem, ki je prilagojena otrokovim potrebam po koži. Dobra rutina se začne s kopeljo ali prho z uporabo nadomestka mila, kot je npr. LIPIKAR Syndet AP+.
• Po pranju in pred spanjem vedno nanesite bogato mehčalo. LIPIKAR Baume AP+ takoj in trajno pomiri atopično kožo, nagnjeno k ekcemom, in sprosti vnetja močne suhosti. Z uporabo pred spanjem bo vašega otroka ponoči manj srbelo, kar bo vsem pomagalo, da uživajo v osvežilnem nočnem spanju!
• Zagotovite, da ima vaš otrok LIPIKAR Stick AP+ ob postelji, da ga lahko zgrabi med nočnimi zbujanji in ustavi srbenje v kali!

Če želite prebrati o kliničnem preskušanju, ki ga je izvedel La Roche-Posay, in dokazati, da lahko določena dnevna negovalna rutina, nagnjena k atopičnemu ekcemu, pred spanjem zmanjša srbenje in praske za polovico, kliknite TUKAJ

Za nasvete, kako otroku pomagati, da se upre želji po praskanju, kliknite TUKAJ

 

Želite nasvet strokovnjaka za spanje, ki bo otroku pomagal zaspati? Poskusite TUKAJ 

 

PRAVILNO
ALI NAPAČNO

True-or-false-visual-3

IZBRUHE EKCEMA LAHKO
LAHKO SPROŽI STRES.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Ne moremo razložiti zakaj, vendar so strokovnjaki priznali, da imajo lahko čustva, šok in stres pomembno vlogo pri sprožanju izbruhov ekcemov. Vendar pa je znano, da je atopijski dermatitis tudi genetska motnja. Če je stres sprožilec za vas, poglejte v tehnike obvladovanja stresa, kot je čuječnost.
Preberite več
True-or-false-visual-2

LAHKO PREHRANJEVANJE
POSLABŠA EKCEM?

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Nekatera živila lahko sprožijo ekcem in povzročijo vnetje. Če menite, da je hrana pri vas ali vašem otroku lahko oteževalni dejavnik za ekcem, obiščite zdravnika, saj bo lahko opravil krvne preiskave in kožne preiskave, da bi ugotovil, ali ste alergični na različna živila (glavni osumljenci so arašidi, mleko, soja, pšenica, ribe in jajce).
Preberite več
True-or-false-visual-2

ATOPIČNI DERMATITIS
SČASOMA IZGINE.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Odvisno od otroka lahko atopični dermatitis traja nekaj mesecev ali let. Polovica otrok z atopičnim ekcemom kot dojenčki ozdravi do petega leta starosti. V nekaterih primerih atopični ekcem traja tudi v odrasli dobi, vendar je tega nemogoče napovedati. Za ekcem ni dokončnega zdravila, vendar ga je mogoče obvladati s pravilnim zdravljenjem.
Preberite več
True-or-false-visual-1

ATOPIČNI DERMATITIS
JE LAHKO NALEZLJIV.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Atopični dermatitis ali ekcem je genetska bolezen in nikakor ni nalezljiva. Zdravljenje simptomov atopičnega dermatitisa temelji na nadomestkih mila, mehčalih in lokalnih kortikosteroidih.
Preberite več

IMAMO TUDI
CELOTNO PONUDBO ZA TO

LIPIKAR je najboljši evropski program za nego telesa in higieno za občutljivo, zelo suho kožo, nagnjeno k ekcemom, z izdelki, primernimi za vso družino, od novorojenčkov do starejših.

NAŠE ZAVEZE
K VARNOSTI

Varnostni standardi, ki presegajo mednarodne predpise o kozmetiki.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % IZDELKOV
ALERGOLOŠKO TESTIRANIH

Poglej več
En predpogoj = ničelne alergijske reakcije
Če zaznamo en sam primer, se vrnemo v laboratorije in preoblikujemo našo formulo
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUJNO POTREBNO,
V PRAVI IN  AKTIVNI DOZI

Poglej več
Naši izdelki, razviti v sodelovanju z dermatologi in toksikologi, vsebujejo samo nujne sestavine v pravem aktivnem odmerku.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

PRESKUŠENO
NA ZELO OBČUTLJIVI
 KOŽI

Poglej več
Toleranca izdelkov je preverjena na najbolj občutljivi koži: reaktivni, alergični, nagnjeni k aknam, atopijski, poškodovani ali oslabljeni zaradi zdravljenja raka.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠČITENA FORMULA
ZA DALJŠE ČASOVNO OBDOBJE

Poglej več
Izbiramo le najbolj zaščitno embalažo, skupaj s samo nujnimi konzervansi, da dolgoročno zagotovimo tako učinkovitost kot ničelno toleranco.

OGLEJTE SI VSE ČLANKE
O KOŽI, NAGNJENI K EKCEMU