Osredotočenost na

Luskavica: vnetje s široko paleto simptomov in zdravljenj

Img_Luskavica: vnetje s široko paleto simptomov in zdravljenj

Luskavica je kronična in vnetna kožna bolezen. Izbruhe luskavice pri posameznikih lahko sproži genska nagnjenost k tej bolezni v kombinaciji z različnimi dejavniki. Te rdeče zaplate luskaste kože se lahko zdravi z uporabo krem, fototerapije in termalnega zdravljenja.

Simptomi

Rdeče zaplate luskaste kože, zlasti okoli kolen in komolcev

Luskavica je kronična kožna bolezen s široko paleto različnih simptomov. Najpogostejši simptom so hrapave, rdeče zaplate z jasno oblikovanimi robovi. Te okrogle ali ovalne luskaste zaplate so prekrite z gosto, belo kožo, ki jo imenujemo luske. Tako velikost kot število lezij se lahko razlikuje. Ta zelo pogosta kožna bolezen se lahko pojavi pri katerikoli starosti. Luskavico najpogosteje zasledimo na predelih kože, ki je podvržena drgnjenju: kolenih, komolcih, trebuhu in spodnjem delu hrbta. Lahko je prisotna tudi na lasišču, rokah, nogah, nohtih in sluznicah.

Kontekst

Proces celične obnove je pospešen

Še vedno nismo prepričani, kaj natančno povzroča luskavico. Vendar pa vemo, da se lahko izbruhi luskavice pojavijo pri posameznikih, ki so gensko nagnjeni k tej bolezni in se obenem srečajo z različnimi dejavniki:

 • stresom
 • prenapornim delom
 • psihološkim šokom
 • oblačili, ki drgnejo kožo
 • določenimi zdravili
 • okužbami (vnetje nosne sluznice in žrela, vnetje grla ...)

Luskavica je v bistvu posledica kroničnega vnetja. To vnetje, ki ga potrjuje prisotnost limfocitov T, pospeši proces celične obnove. Ta proces pospešuje proizvodnjo keratinocitov, ki so epidermalne celice. Namesto običajnega, 28-dnevnega procesa obnove, potrebujejo ti keratinociti samo 3 do 4 dni, da iz spodnje plasti preidejo do rožene plasti kože. Celice ostanejo na površini kože in se pričnejo kopičiti. To povzroči izoblikovanje rdečih, luskastih zaplat. Čeprav so te luskaste zaplate včasih neopazne, so lahko kdaj veliko bolj vidne in prizadeti osebi predstavljajo resno oviro.

Zdravljenja

Zdravljenje: kreme, mazila, fototerapija, termalna zdravljenja ...

 • Kreme, mazila in losjoni, ki jih predpiše dermatolog, pomagajo ustaviti vnetje. Prav tako odstranijo odvečne luske in zgladijo hrapavo kožo. Vlažilne kreme so tudi učinkovite pri blaženju srbenja.
 • Fototerapija, ki se jo prav tako priporoča za zdravljenje luskavice, koristi UVA- in UVB-žarke ali laserske žarke za upočasnitev proizvodnje kožnih celic.
 • Zdravila v obliki tablet se uporabljajo za zdravljenje zelo hudih oblik luskavice.
 • Nenazadnje pa obstaja še drugačno zdravljenje, ki se je prav tako izkazalo za učinkovito: termalno zdravljenje. Termalna voda ima zdravilne in protivnetne lastnosti, ki pomagajo zmanjšati število in velikost lezij.

  Za več informacij se obrnite na vašega dermatologa.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke