V luči znanosti

Različne vrste kožnih sprememb

Img_Različne vrste kožnih sprememb

Dermatološki posegi in napadi zunanjih dejavnikov lahko privedejo do pojava bolj ali manj izrazitih kožnih lezij. Glede na njihovo stopnjo izraženosti, so lahko te lezije odgovorne za zadrego, tesnobo in resnično fizično neugodje prizadete osebe.

Kožne lezije: ko je kožna pregrada oslabljena

Oslabljena koža trpi zaradi poškodovane kožne pregrade. Te poškodbe lahko imajo 3 izvore:

  • Koža je lahko travmatizirana zaradi zunanjih dražečih dejavnikov, kot sta mraz in suhost, ali ranjena zaradi občasnih poškodb. To so ponavadi opekline, ureznine, praske in piki insektov. Ta težava lahko prizadene celotno populacijo.
  • Koža je prirojeno oslabljena. To velja za 20 % ljudi. Ta prirojena krhkost vpliva na nastanek razpokane kože na rokah ali ustnicah, suhih lis, vnetja kože ob kotičkih ust ali heilitisa.
  • Nenazadnje pa so lezije lahko posledica dermatoloških posegov, kot so npr. odstranjevanje bradavic, krioterapija, manjši kirurški posegi, laserska zdravljenja, pilingi ali kozmetični posegi. Te lezije predstavljajo približno 15 % dermatologovega dela.

Prepoznavanje resnosti lezije

Različne kožne lezije vključujejo 2 različni vrsti ran:

  • Rane na povrhnjici: usnjica ni bila dosežena in lezije ne krvavijo.
  • Rane na usnjici: usnjica je bila dosežena in lezije krvavijo.
Te rane so lahko:
  • akutne, kjer nastanejo odprtine na površini kože: mraz, poškodbe, opekline, kirurški posegi ali celo piling.
  • kronične s ponavljajočimi se poškodbami povrhnjice. To so na primer razjede na nogah, preležanine in razpokana koža.
Odvisno od njihove stopnje izraženosti se lahko te lezije pojavijo v obliki krast, erozij, razpok, razjed ali celo atrofije. Ko je kožna pregrada tako poškodovana, koža postane bolj občutljiva na napade zunanjih dejavnikov. To lahko nato privede do srbenja, praskanje pa te lezije še dodatno poslabša. Zato je pomembno, da čim hitreje spodbudimo obnovo in celjenje povrhnjice.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke