3 vprašanja za strokovnjaka

Vedno poudarjam potrebo po rednem spremljanju mladostniških aken.

Img_Vedno poudarjam potrebo po rednem spremljanju mladostniških aken.

Mladostniške akne se pojavijo med puberteto pri skoraj 80 % najstnikov. Obraz in pogosto tudi hrbet postaneta mastna in kožne pore se zamašijo. Po koži izbruhnejo rdeči mozolji z belimi pustulami. Kako jih lahko zdravimo? Preberite nasvet dermatologa.

S kakšno vrsto mladostniških aken se soočate?

Vsi mladostniki nimajo enako izraženih aken.

Lahko jih pestijo zgolj maloštevilni občasni mozolji ali pa zelo razširjeni in močno izraženi mozolji. To lahko vpliva na njihovo samozavest, zlasti zato, ker lahko nezdravljene akne trajajo tudi več let. Naši mladi pacienti pogosto "grdo ravnajo" s svojimi mozolji, ki lahko pustijo brazgotine. Intenzivnost se spreminja glede na letni čas. Akne so bolj izražene v jesenskih mesecih.

Kakšna zdravljenja jim svetujete?

Svojim pacientom razložim, kaj akne dejansko so, da bi tako bolje razumeli, zakaj je zdravljenje pomembno.

In vedno poudarjam potrebo po rednem spremljanju teh aken. Predpišem jim lokalne izdelke, ki zmanjšujejo tvorjenje ogrcev (adapalen) in delujejo na določene mikrobe, ki so odgovorni za vnetne mozolje (benzoil peroksid). Peroralna zdravljenja (ciklini) so pogosto potrebna za večjo učinkovitost. Za zelo intenzivne in odporne oblike aken pa svetujem zdravljenje z izotretinoinom.

Ali obstajajo kakšni postopki, ki jih opravljate v svoji ambulanti?

Akne imenujemo "retencijske",

ko so pore žlez lojnic v koži zamašene z velikim številom komedonov (ogrcev) in mikrocist. Kožo je zato treba podvreči dermatološkemu čiščenju. Opravi se neboleč postopek manjšega brazgotinjenja na površini kože, s katerim se izčrpa ogrce in mikrociste. To dodatno izboljša učinkovitost samega zdravljenja.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke