Osredotočenost na

Številne vrste aken, številni tipi mastne kože

Img_Številne vrste aken, številni tipi mastne kože

Akne se kažejo v obliki ogrcev in mozoljev. Lahko se pojavijo v številnih oblikah. V vseh primerih pa je za uspešen boj proti aknam treba uporabiti posebna seboregulacijska zdravljenja.

Context

Od retencijskih do vnetnih aken

Obstajajo različne oblike aken. Najprej se lahko pojavijo v obliki komedonov (ogrci in beli mozolji), ki so retencijske akne.  Vendar pa lahko akne spremljajo tudi mozolji in večje lezije. V okoljih, kjer primanjkuje kisika, se bakterija, ki je naravno prisotna v koži (imenovana P. acnes), lahko razmnožuje in ustvarja vnetne snovi, ki se razširijo v spodaj ležeče plasti. Ta pojav imenujemo vnetne akne. Običajno sta ti dve obliki aken na koži prisotni sočasno, kar je znano pod pojmom mešane akne, ki pestijo skoraj 60 % pacientov z aknami.

Vzroki

Akne: težava, ki ima različne vzroke.

Številni dejavniki prispevajo k pojavu akenskih lezij. Najpogosteje so posledica hormonskih motenj (puberteta, predmenstrualni sindrom, nosečnost itd.), kot tudi stresa in utrujenosti, kar lahko vodi do prekomerne proizvodnje sebuma in razrasti bakterij. Ko je pretok sebuma oviran, se kožne pore zamašijo. Pojavijo se ogrci in mozolji.

Zdravljenja

Za zdravljenje aken je potreben nežen pristop

Da bi odpravili akne, je treba kožo zdraviti na nežen način. Prav tako je treba upoštevati nekaj osnovnih vsakodnevnih pravil:  


  • Temeljito očistite kožo z izdelkom, ki je posebej formuliran za mastno kožo.

  • Vsak dan uporabite negovalni izdelek. To je resnično ključnega pomena za uspešno zdravljenje.

  • Uporabljajte izdelke, ki so namenjeni mastni koži ter nekomedogena ličila.

  • Zaščitite kožo pred soncem, ki je - v nasprotju s splošnim prepričanjem - lažni prijatelj pri zdravljenju aken.

  • Ne stiskajte mozoljev.

Poleg teh ukrepov vam lahko dermatolog predpiše tudi nekatera zdravila za zdravljenje aken. Ne obotavljajte se pogovoriti z njim o tej težavi.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke