3 vprašanja za strokovnjaka

Izdelki za nego in čiščenje izsušene kože združujejo tri vrste učinkovin.

Img_Izdelki za nego in čiščenje izsušene kože združujejo tri vrste učinkovin.

Ko je koža izsušena, povrhnjica in predvsem rožena plast trpita za pomanjkanjem vode. To je začasno stanje, ki lahko prizadene vse tipe kože. Povzroča občutke zategovanja in koža lahko postane hrapava in luskasta. Kako jo je mogoče pozdraviti? Nasvet dermatologa.

Ali je okolje odgovorno za izsuševanje kože?

Stopnja vlage v zunanjem okolju, nizke temperature v zimskem času, veter, visoke temperature, sonce, UV-žarki in prekomerno ogrevanje ...

vse to so dejavniki, ki spodbujajo izhlapevanje vode, ki vodi k izsušeni koži. To razlagam svojim pacientom, tako da lahko vplivajo na te dejavnike, vsaj v njihovih domovih.

Ali obstajajo drugi vpleteni dejavniki?

Podaljšan ali ponavljajoč stik z vodo zaradi prekomernega umivanja lahko prav tako privede do dolgotrajne izsušenosti.

Vzrok pa se lahko skriva tudi v uporabi  zelo bazičnih mil in abrazivnih sredstev na koži, kot so plovni kamni ali rokavice iz konjske žime. Jemanje nekaterih zdravil (retinoidov, kortikosteroidov) in izbruhi ekcemov, ki so pogojeni z določenimi poklici, kot so npr. frizerke in gradbeni delavci, prav tako povzročajo izsušeno kožo. Poleg tega hormonsko staranje slabi hidrofilne komponente kože.

Kakšno zdravljenje priporočate?

Izdelki za nego in čiščenje izsušene kože naj združujejo tri vrste učinkovin.

Predpisal bi humektante oz. vlažilne izdelke, ki ohranjajo vodo v korneocitih kože. Poleg njih pa še hidrofilne izdelke, ki v stiku z vodo tvorijo gel, ali hidrofobne izdelke za ustvarjanje zrakotesnega in vodotesnega sloja na površini kože, ki omejuje izhlapevanje vode. Priporočam učinkovine, ki prestrukturirajo kožne lipide, s čimer okrepijo "steno" rožene plasti.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke