Lipikar Družine

Olajšajte življenje otrokom,
katerih koža je nagnjena k atopiji

Osvojite rutino... z nasmehom!

Tako v fazi izbruha kot v fazi remisije je vsakodnevno vlaženje kože bistvenega pomena za zagotavljanje dobrega počutja. Prav vsak dan v letu je udobje odvisno od uporabe izdelkov za vlaženje in obnavljanje lipidov - rutine, ki mora biti čim bolj preprosta, zlasti za otroke. Eden od načinov je lahko igranje vlog. Na delavnicah mazanja krem v zdraviliškem centru La Roche-Posay, katerega letno obišče okoli 300 otrok, se otroci pri mazanju igrajo različne živali.

Spodbujajte svojega otroka, da se igra z
Lipijem in Karo

Prvi korak
Pred nanašanjem kreme si vedno umij roke. Najbolje, da to storiš takoj po tuširanju, saj so takrat tvoje roke že čiste.
Drugi korak
Segrej kremo, tako da jo drgneš med dlanmi. Tako bo postala bolj tekoča in bo več kreme prodrlo v kožo.
Tretji korak
Obraz
Nanašanje kreme začni z velikimi krožnimi gibi po obrazu. Nato podrgni svoje mačje brke ter nos in čelo. Iztegni kazalce kot polž svoje rožičke in si z njima drgni po vekah in za ušesi.
Četrti korak
Vrat in brada
Igraj se žirafo! Vzemi si dovolj časa, da naneseš kremo po svojem dolgem vratu in ne pozabi niti na zadnji del vratu. Vse kar moraš storiti je, da glavo nagneš naprej.
Peti korak
Trebuh
Nariši polžjo hišico, tako da delaš velike krožne gibe. Za nanos kreme s strani, dvigni eno roko v zrak, medtem ko si z drugo naneseš kremo od vrha navzdol. Nato zamenjaj roki.
Šesti korak
Roke
Predstavljaj si, da si žival, ki skače, na primer veverica, zajec ali kobilica. Začni na roki, povzpni se na ramo in skoči nazaj na roko! To ponovi, vendar tokrat z dlanjo obrnjeno navzgor, da namažeš tudi notranji del roke.
Sedmi korak
Noge
Izberi si drugo žival, ki skače, ter nato ponovi iste gibe, kot za roke. Roko položi na stopalo, potegni jo vse do vrha in potem skoči nazaj na stopalo. To naredi na sprednji in zadnji strani vsake noge. Na koncu namaži tanko plast kreme med prsti na nogi, ki je pogosto suha.
Osmi korak
Hrbet
Zaprosi mamico ali očka, da ti zmasirata hrbet, ker si si zaslužil/a! Lahko se tudi izmenjujeta.

Pomagajte otroku razumeti njegovo bolezen: pomembno je, da ne dramatizirate situacije, še posebej, ko gre za otroke z atopijo. Otroci se na splošno zavedajo dejstva, da imajo ekcem, vendar tega ne morejo pojasniti (predvsem svojim prijateljem). Od kod pride bolezen, je nalezljiva in ali se bo nekega dne pozdravila? Prav tako težko ocenijo srednjeročne koristi dobrega zdravljenja in spremljanja svojega stanja. Pogovorite se z njimi o tem, pri čemer si pomagajte z didaktičnimi pripomočki LIPI & KARA , da ocenite njihovo znanje.

Spodbujajte jih k samostojnemu nanašanju zdravilnih krem; to lahko storite, ko dopolnijo tri ali štiri leta.
Naša težnja, da se do otrok z atopijo vedemo preveč zaščitniško, je povsem normalna. Vendar pa so lahko tudi zelo majhni otroci že dovolj odgovorni, da jim lahko spremenite navade in način dojemanja te bolezni.
Z osvajanjem rutine nanašanja kreme, najprej skozi igro, se lahko otroci hitro naučijo samostojnosti pri uporabi kreme doma, pri babici in dedku ali na taborjenju. Izbruhi bodo vse šibkejši in redkejši, kar jim bo omogočilo, da bodo spet brez skrbi. Rutina bo sčasoma postala instinktivna in staršem ne bo več treba vztrajati z njo.

Od sedmega leta dalje lahko otroci tudi sami ocenijo svoje ekceme in spremljajo razvoj njihovega stanja iz tedna v teden. S pomočjo tega orodja, ki ga je pripravila evropska delovna skupina za atopijski dermatitis, si lahko bolnik izmeri intenzivnost lezij, simptomov, srbenja in motnje spanja.
http://www.poscorad.com/