3 vprašanja za strokovnjaka

»Ne podcenjujte posledic oslabljene kože«

Img_»Ne podcenjujte posledic oslabljene kože«

Izvajalci zdravstvenih storitev, gostinsko osebje, fizični delavci, frizerji, peki ... Seznam poklicev, pri katerih so roke nenehno izpostavljene agresivnim vplivom, je zelo dolg. Vsem je skupno to, da so vsakodnevno izpostavljeni organskim topilom, površinskim detergentom in milom z bazičnim pH, ki je previsok za kožo. Kar zadeva ustnice, so mraz, veter, sonce in celo zdravljenja, ki izsušujejo, nenehni vir agresivnih vplivov. Uporaba CICAPLAST Hands in CICAPLAST Lips za roke in ustnice je bistvenega pomena, da bi preprečili poslabšanje stanja in zaplete.

Zakaj je koža na rokah tako krhka?

Ne samo, da je koža na rokah krhka, izpostavljena je tudi velikemu stresu

Koža na rokah je pogosto podvržena suhosti in dehidraciji. Vsebuje manj lojnic in sintetizira manj vlažilnih dejavnikov. To pomeni, da hipolipidnega sloja, ki naj bi ščitil kožo, skoraj nima. Posledica tega je, da je koža na rokah zelo ranljiva. Poleg tega so roke eden izmed delov telesa, ki jih najpogosteje uporabljamo v vsakdanjem življenju. Naj bo to v poklicu ali pri dejavnostih doma, naše roke so vedno v ospredju. Izjemno so izpostavljene in tako nanje vplivajo okoljski dejavniki, kot sta mraz in sonce.

Kakšna so tveganja, ko koža na rokah postane krhka, in je še naprej izpostavljena nenehnim agresivnim vplivom?

Od oslabljene kože do kroničnega dermatitisa

Ko je koža oslabljena, se lahko še huje odzove na ponovno izpostavljenost alergenu ali dražilu, kar lahko povzroči dermatitis, ekcem ali alergije. V najresnejših primerih lahko reakcija kože povzroči hospitalizacijo ali izgubo službe (če reakcija onemogoči opravljanje dela).

Praktični nasvet

1. Regles d'or_illu 1

Če opravljate fizično delo, ki zelo obremenjuje vaše roke, jih vedno zaščitite z rokavicami in uporabljajte zaščitno obnovitveno kremo, kot je CICAPLAST Hands. Rokavice nosite tudi med gospodinjskimi opravili, ki so še en vir agresivnih vplivov in draženja za nežno kožo na rokah. Ne čakajte, da roke postanejo izredno suhe in poškodovane, ampak nanesite kremo večkrat dnevno. In ne pozabite nanesti kreme CICAPLAST tudi zvečer pred spanjem.

Zakaj se koža na ustnicah tako hitro izsuši?

Ustnice imajo le malo naravne zaščite, zato je njihova koža še posebej ranljiva

Ker je polovica kože na ustnicah sluznica, nima rožene plasti. Prav tako je izredno tanka in nima lojnic. Njene površine tako ni mogoče ustrezno namazati. Ker ustnice molijo ven, kot nos in ličnice, so prve, ki trpijo zaradi mraza in se poškodujejo zaradi vetra. Koža na ustnicah prav tako ne proizvaja pigmentov melanina, zato se ne more zaščititi pred soncem. Krhka in ranljiva je pogosto podvržena suhosti, dehidraciji in draženju.

Kakšne so lahko posledice, če suhih ustnic ne zdravimo?

Kadar koža nima zaščitnega sloja, se poveča tveganje za razvoj resnih bolezni

Izsušenost, luščenje in pokanje, ki jih povzročita mraz in veter ali zdravljenja z izotretinoinom, ki še izdatno izsušuje, se lahko še poslabšajo. Razpoke lahko postanejo celo kronične. Ti pogoji lahko vodijo do vnetja ustnice, kot sta kotni stomatitis ali helitis.

Praktični nasvet

1. Regles d'or_illu 3

Ko so ustnice še posebej suhe in poškodovane, samo krema ni dovolj. Koža potrebuje balzam, ki deluje kot zaščitni sloj kože, pod katerim ima koža čas, da se obnovi. Ne čakajte, da vas na to opomnijo vaše ustnice; ko se približuje zima, ko ste na počitnicah v gorah ali na morju ali ko začnete zdravljenje, za katerega je značilno, da izsušuje (npr. zdravljenje proti aknam). Ne pozabite nanesti CICAPLAST Lips vsak dan in večkrat dnevno, da boste koži omogočili boljšo odpornost pred agresivnimi vplivi. Zvečer nanesite debeli sloj balzama in pustite delovati čez noč.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke

La Roche-Posay priporoča


Oglejte si vse izdelke