Osredotočenost na

Kaj piše na osebni izkaznici tvoje kože?

Img_Kaj piše na osebni izkaznici tvoje kože?

Ali veste, da ima vaša koža edinstvenega zaščitnika, ki je specifičen za vsakega posameznika – MIKROBIOM? Tehta tudi do 1,5 kilograma, vsebuje 100.000 milijard bakterij, njegovo edinstvenost pa lahko primerjamo z genomom ali prstnim odtisom – mikrobiom tudi pri dvojčkih ni enak!

tockova

Vsi smo že nekajkrat reševali kviz o tem, kakšen tip kože imamo in na kakšen način ga najprimerneje negujemo, mar ne? Kot odgovore nam vedno ponudijo besede mešana, mastna ali suha, toda edini odgovor, ki je pravilen za vsakogar, je: edinstvena!

Tega ne trdimo samo iz klasičnih razlogov – ker je vsakdo med nami edinstven kot oseba in ker se naše osebnosti, zanimanja in lastnosti razlikujejo – ampak zato, ker se na celični ravni naša koža dobesedno razlikuje! Površina naše kože nikakor ni sterilna – sestavljajo jo različni mikroorganizmi, ki se z eno besedo imenujejo mikrobiom. Pomembno je, da so v ravnovesju med seboj in s celicami kože, na kateri so.

Toda ali ste vedeli, da je mikrobiom poleg tega, da predstavlja zaščitno pregrado, edinstven in da gre za skupek mikroorganizmov, ki je specifičen za vsakega posameznika? Sestava in struktura mikrobioma sta odvisni od osebe, starosti, zdravja in bolezni pa tudi od mesta na koži. Tako je na primer sestava mikrobioma pazduhe pri različnih osebah lahko dokaj podobna, se pa zato pri isti osebi občutno razlikuje sestava mikrobioma pazduhe in obraza. Na sestavo mikrobioma vplivajo številni dejavniki.  “Ob dedni zasnovi je ta pogojena tudi s prehrano in okoljem, v katerem prebivamo”,  poudarja dr. Olga Točkova, specialistka dermatovenerologije.

Tudi če imate brata dvojčka ali sestro dvojčico, nima enakega mikrobioma kot vi! Z mikrobiomom je ravno tako kot z genomom in prstnim odtisom – gre za naš svojevrsten #kožniID ali osebno izkaznico kože. Res je – malo težji je kot običajen potovalni dokument, saj je v njem v vsakem trenutku 100.000 milijard bakterij, ki tehtajo tudi do 1,5 kilograma.

Ne glede na vašo specifično kombinacijo mikroorganizmov, je ena stvar gotova – kot vsak drug del našega telesa je treba varovati tudi mikrobiom, saj ga lahko poškodujemo z nepravilno nego kože in izpostavljanjem škodljivim vplivom različnih onesnaževalcev.

Kako? Poleg splošnih zdravih navad, ki jih priporočamo v vsakem primeru, so vam na voljo tudi nove generacije izdelkov, ki vzdržujejo ravnovesje mikrobioma in vsebujejo probiotike – sem spadajo izdelki La Roche-Posay iz linije Lipikar, termalna voda La Roche-Posay in drugi izdelki te blagovne znamke.


LIPIKAR Baume AP+M
Obnovitveni balzam s trojno učinkovitostjoObnovitveni balzam s trojno učinkovitostjo..

LRP LIPIKAR BAUME AP M 400ml FR GB inter (1)

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke