Dnevnik moje občutljive kože

Biološka ura občutljive kože

Img_Biološka ura občutljive kože

Morda se zdi presenetljivo, ampak občutljiva koža ni opredeljena kot tip kože v pravem pomenu besede. V resnici lahko to stanje prizadene vse tipe kože, od mastne in k aknam nagnjene najstniške kože, pa vse do suhe in zrele kože. Ena stvar, ki je skupna vsem tipom občutljive kože, je pretirana reakcija na škodljive dražljaje v okolju ali izdelkih za nego kože.

Toda tisto, kar naredi občutljivo kožo resnično edinstveno, je način, kako se razvija s časom: v teku ene ure, dneva, leta ali celega življenja ... okoljski in hormonski dejavniki lahko spremenijo obraz občutljive kože.

Dan v življenju občutljive kože

Koža ima biološko programiran 24-urni ali cirkadiani ritem, ki lahko vpliva na njeno občutljivost. Ponoči lahko nižje ravni protivnetnega hormona kortizola v kombinaciji s porastom histamina, mediatorja, ki povzroča srbenje, poudarjajo občutljivost kože. Rezultat? Neprijetno prebujenje z občutki srbenja in zategovanja kože ter pekočimi občutki.

Ampak to je šele polovica zgodbe. Čeprav kožo delno nadzorujejo programirani fiziološki mehanizmi, je za ženske lahko dnevna negovalna rutina prav tako pomembna.

Dan začnete z dolgo vročo prho, nakar stopite ven v onesnažen zrak ulice. Vzamete kavo za na pot do svoje klimatizirane pisarne. Za kosilo s prijateljico uživate ob začinjeni jedi na sončni terasi, nato je čas za natrpan urnik popoldanskih sestankov. Po delu se ustavite v telovadnici za intenzivno, pulz dvigajočo vadbo, nakar odidete v svoj najljubši lokal na koktajl z dekleti ... Vam vse to zveni domače?

Resnica je, da lahko vsak od teh vsakdanjih trenutkov – spremembe temperature in vlažnosti, onesnaženje, kofein, začinjena hrana, sonce, stres, telesna vadba, alkohol – poveča nelagodne občutke občutljive kože.

Občutljiva koža v različnih letnih časih

Občutljiva koža ima rada stalnost in sovraži spremembe. Pomlad in jesen sta najbolj skrb vzbujajoča letna časa zaradi nepredvidljivih vremenskih razmer. S svojo krhko pregrado in preobčutljivimi živčnimi končiči koža nima dovolj časa, da bi se hitro prilagodila na hitro spreminjajoče se ravni temperature in vlažnosti, kar privede do povečane občutljivosti.

Vsak letni čas s seboj prinaša tudi visoke koncentracije cvetnega prahu iz različnih vrst rastlin. Spomladi prevladuje drevesni pelod, medtem ko je poletje sezona trav, jesen pa prinaša cvetni prah iz plevelov. Vsak val cvetnega prahu lahko sproži alergijske pojave na koži. Pri mnogih ljudeh to vodi do predvidljivih vzponov in padcev občutljivosti kože čez leto.

Občutljiva koža v različnih življenjskih obdobjih

Poleg cirkadianega ritma kože in spreminjajočih se letnih časov lahko na njeno raven občutljivosti močno vplivajo tudi dolgoročne fiziološke spremembe.

  • Otroška koža: kožna pregrada dojenčkove kože je še vedno »v izgradnji«, zato je zelo nagnjena k rdečici in draženju. Ko govorimo o kozmetiki, manj vedno pomeni bolje.
  • Najstniška koža: v želji po nadzorovanju svoje mastne in k aknam nagnjene kože najstniki pogosto uporabljajo agresivne čistilne izdelke in abrazivna sredstva, ki pogosto poškodujejo naravne obrambne mehanizme kože, zaradi česar postane preobčutljiva.
  • Nosečnost in menopavza: hormonska nihanja vplivajo na izločanje sebuma kože, kar lahko privede do oslabitve kožne pregrade. Ti isti hormoni vplivajo tudi na mrežo kožnih krvnih žil, ki lahko dodatno poslabšajo zardelost in rdečico.
  • Starajoča se koža: z minevanjem let se pojavijo tudi značilne spremembe v koži. Aktivnost žlez lojnic se zmanjša, medtem ko se tako povrhnjica kot usnjica stanjšata. Starajoča se koža, ki je pogosto izsušena in z oslabljeno obrambno pregrado, je še posebej občutljiva na zunanje agresivne dejavnike.

Kako ohraniti ravnovesje kože?

Občutljiva koža se nenehno spreminja, saj nanjo vplivajo številni notranji in zunanji dejavniki. Da bi ohranili njeno ravnovesje in postopoma zmanjšali njeno občutljivost, so na voljo strokovne dermokozmetične rešitve za nego kože.