3 vprašanja za strokovnjaka

Žilni laserji dajejo odlične rezultate pri zdravljenju rozacee.

Img_Žilni laserji dajejo odlične rezultate pri zdravljenju rozacee.

Vidne žilice na obrazu imenujemo rozacea. Običajno stanje, ki pa ga pogosto spremlja eritroza, tj. razpršena rdečina na licih. Nekateri tipi kože zlahka pordečijo zaradi stresa, toplote, mraza in celo prebave. Kako jo je mogoče pozdraviti? Preberite si nasvet dermatologa.

Kakšen je profil pacientov z rozaceo?

Prisotnost razširjenih žil na obrazu je dokaz krhkosti kožnih kapilar.

Rozacea je pogostejša pri pacientih z bledo in tanko kožo. Na njen pojav vplivajo določeni dejavniki: nenadne spremembe iz hladnega na toplo, cigaretni dim, začimbe, alkohol in stres. Vsi ti dejavniki zlahka povzročajo širjenje krvnih žil na obrazu. Vendar pa se ne ozirajte na mite, ki so povezani s tem stanjem: če imate rozaceo, še ne pomeni, da pijete preveč alkohola!

Kakšen nasvet ste ponudili svojim pacientom?

Seveda moramo ukrepati v zvezi z dejavniki, ki vplivajo na pojav rozacee.

Če ima pacient bledo kožo, se mora izogibati uživanju začinjene hrane in se dobro zaščititi pred mrazom z uporabo zelo vlažilnih kozmetičnih izdelkov v zimskem času. To je tudi dober razlog za opustitev kajenja. Sam vedno priporočam uporabo kozmetičnih krem z vsebnostjo aktivnih učinkovin, ki delujejo na mikrocirkulacijo kože. Prav tako je pomembno nežno odstranjevanje ličil, da se prepreči draženje kože. Svoje paciente pa spodbujam tudi k uporabi primernih korektivnih ličil.

Katere so prave rešitve za zdravljenje?

Ko je na obrazu prisotnih le nekaj dobro vidnih žil, je elektrokoagulacija še vedno ustrezna možnost.

Dandanes žilni laserji dajejo odlične rezultate. KTP laserji lahko močno izboljšajo rozaceo v zgolj 2 seansah v 6-tedenskem razmaku. Osebno uporabljam tudi intenzivno pulzirajočo svetlobo (bliskavica), ki daje dobre rezultate pri zdravljenju eritro-rozacee. Ta zdravljenja pa je treba izvajati v času, ko koža ni izpostavljena soncu.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke