3 vprašanja za strokovnjaka

Čiščenje mastne kože zahteva posebno skrb.

Img_Čiščenje mastne kože zahteva posebno skrb.

Mastna koža je pogosta predvsem na obrazu in lasišču. Pojavi se, ko žleze lojnice v koži proizvedejo preveč sebuma. Ta tip kože zahteva posebne ukrepe pri čiščenju in uporabi ličil. Preberite, kaj svetuje dermatolog glede mastne kože.

Context

Pacienti imajo lahko kožo z mastnim leskom na osrednjih predelih obraza, zlasti na čelu in nosu.

Kožne pore so razširjene in koža je debelejša. V najhujših primerih je na dotik moč zaznati mastno oblogo na koži. Seboreja na lasišču naredi njihove lase mastne in lepljive. Pacienti mi pogosto zaupajo, da imajo težave s svojimi ličili.

Kaj jim svetujete glede čiščenja kože?

Čiščenje mastne kože zahteva posebno skrb.

Svojim pacientom razložim, da koža vedno odreagira ravno nasprotno od naših želja: intenzivneje kot poskušamo odstraniti sebum, več ga bo proizvedla, da bi ga nadomestila. Zato je pomembno uporabljati izdelke, ki so formulirani za ta tip kože in se izogibati preveč detergentnih izdelkov. Sam pogosto predpisujem micelno vodo ali čistilno mleko, ki se spere z vodoV večernih urah je kožo treba nežno očistiti.

Kaj pa priporočate za vlaženje te seboroične kože?

Paradoksalno je, da sebum ščititi kožo pred izsušitvijo.

Vendar pa mastna koža pogosto postane luskasta na površini in včasih povzroči seboroični dermatitis na sredini obraza. Pacienti morajo uporabljati izdelke, ki so posebej formulirani za ta tip kože. Osebno jim predpisujem ličila na vodni osnovi, da ne bi nanašali oljnih izdelkov na že tako mastno kožo. Svetujem uporabo vlažilnih krem, ki matirajo kožo, s čimer nevtralizirajo njen masten lesk.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke