ABC ANTI-AGE NEGE: ANTI-AGE SERUMI KOT PREPROSTA IN NEPOGREŠLJIVA NEGA ZA PREPREČEVANJE STARANJA KOŽE

Article Read Duration 8 minutno branje

V POGOVORU Z DR. NINO JUGOVAR, DR. MED., SPECIALISTKO DERMATOVENEROLOGIJE IN STROKOVNJAKINJO NA PODROČJU ANTI-AGINGA, SMO IZVEDELI VSE O PRILJUBLJENIH DERMATOLOŠKIH ANTI-AGE SESTAVINAH V SERUMIH – HIALURONSKI KISLINI, VITAMINU C IN RETINOLU; KAKO DELUJEJO NA KOŽO, KOMU JIH PRIPOROČAMO, KDAJ IN KAKO JIH UPORABLJAMO IN KAKO JIH LAHKO ZDRUŽUJEMO V RUTINO, DA BI DOSEGLI NAJBOLJŠE REZULTATE.

V poplavi kozmetičnih izdelkov, ki so nam na voljo za osvežitev in pomlajevanje, se velikokrat znajdemo pred dilemo, katere izdelke uporabiti. Osnovno vodilo anti-age nege naj temelji na načelu manj je več z uporabo ABC kombinacije učinkovin ter ustreznega vlaženja kože. Seveda pa ne smemo pozabiti na najpomembnejši korak, ki je ustrezna zaščita pred soncem.

 

VITAMIN A in B

Retinoidi so derivati vitamina A in predstavljajo najbolj priljubljeno in z raziskavami podprto kemično spojino, ki se uporablja v anti-age preparatih. Gre za molekule, ki pospešijo delitev celic, kar povzroči zadebelitev kože, sprožijo luščenje zgornje plasti odmrlih celic (stratum corneum), regulirajo izločanje

sebuma ter stimulirajo nastanek novega kolagena in elastina. V kozmetičnih preparatih najpogosteje zasledimo retinol. Več o retinolu, njegovih učinkih in pravilni uporabi, si lahko preberete tukaj.

Serum Retinol B3 svetujem vsem, ki želijo izboljšati strukturo in videz kože, izboljšati videz por in stanje fotopoškodb, kot so drobne gubice in hiperpigmentacija. Retinol vedno nanašamo zvečer na čisto in dobro osušeno kožo, zadostuje pa že manjša količina v velikosti zrna graha. Pogosto se na začetku pojavijo stranski učinki, kot so suhost kože, luščenje, rdečica in srbenje, ki pa se po dolgotrajnejši uporabi sčasoma nekoliko umirijo. Potrebna je previdnost in postopno uvajanje retinola v rutino nege kože. Če imate zelo občutljivo kožo, ki jo pogosto pestijo različna vnetja, svetujem previdnost. Uporabo retinoidov, vključno z retinolom, odsvetujem med nosečnostjo. Retinol se dobro razume tudi z vitaminom B, kar je prednost tega izdelka, saj sestavini tvorita celoto.

Vitamin B3 oziroma niacinamid na kožo deluje protivnetno in protimikrobno, s svojim posvetlitvenim učinkom pripomore k poenotenju polti kože, izboljša čvrstost kože in videz drobnih gubic ter pomaga pri krepitvi kožne pregrade.

 

VITAMIN C

Vitamin C je eden izmed najučinkovitejših antioksidantov, ki ščiti kožo pred prostimi radikali, stimulira

sintezo kolagena, pripomore k poenotenju polti, ima posvetlitvene učinke in izboljša sijaj kože. V kombinaciji s salicilno kislino, ki deluje nežno keratolitično, in peptidom neurosensine, ki kožo pomiri, je idealen za omejevanje znakov staranja. Če vitamin C na kožo nanesemo zjutraj, nas bo ščitil pred prostimi radikali, ki smo jim izpostavljeni čez dan. Seveda pa ne smemo pozabiti na ustrezno zaščito pred UV sevanjem, ki je ob uporabi učinkovin še toliko bolj pomembna.

 

KAJ PA VLAŽENJE?

Ko pomislimo na vlaženje kože, se nam v misli prikrade hialuronska kislina. Gre za telesu lastno sestavino, ki je prisotna v različnih tkivih človeškega telesa, od tega več kot polovica v koži, vendar se z leti njena vsebnost v koži zmanjša. Hialuronska kislina ima odlično sposobnost vezave in zadrževanja molekul vode, kar pomaga pri vzdrževanju vlage v koži, pomembno vlogo pa ima tudi pri zaščiti kože pred oksidativnim stresom in je glavna komponenta zunajceličnega matriksa.

Serum Hyalu B5 predstavlja kombinacijo hialuronske kisline in vitamina B5 – pantenola, ki na kožo deluje pomirjevalno, jo vlaži, zmanjšuje občutek nelagodja in pomaga pri naravni obnovi kožne pregrade, poleg tega pa deluje kot močan vlažilec. Predstavlja odlično kombinacijo za kožo, ki ji primanjkuje vlage in ga lahko nanašate na kožo obraza, vratu in dekolteja zjutraj in zvečer. Uporabljate ga lahko sočasno z retinolom v večerni rutini nege, primeren pa je za vse tipe kože.

Če povzamem, je osnova ABC anti-age rutine sestavljena iz jutranje nege, ki vključuje uporabo vitamina C, ustrezne vlažilne kreme ali seruma s hialuronsko kislino ter kreme za zaščito pred UV sevanjem. Pri večerni negi pa ne pozabimo na ustrezno čiščenje kože, ki ga izvajamo vsak večer. Nato sledi nanos retinola – derivata vitamina A – in ustreznega vlažilnega seruma s hialuronsko kislino ter dodatkom vitamina B (niacinamida) ali kreme. Seveda pa je ključ do zdrave kože tudi ustrezna prehrana, gibanje ter zadostna količina spanja. Zlato pravilo pa še vedno ostaja uporaba kreme z zaščitnim faktorjem pred UV sevanjem skozi celo leto.

Vitamin C, Hyalu B5 i Retinol B3