AKNE V ODRASLI DOBI
VPLIVAJO NA VEDNO VEČJE ŠTEVILO ŽENSK

Article Read Duration 5 minutno branje

Vse več odraslih žensk trpi zaradi aken.
Pogosti vzroki aken so:

• hormonske spremembe
• stres
• UV sevanje in onesnaženje
• Družinska anamneza
• Izdelki za nego kože in las
• Neželeni učinki zdravil in nediagnosticirana zdravstvena stanja

 

Akne pri odraslih se manifestirajo z ogrci (zaprti in odprti) ter so povezane z mastno kožo. Za preprečevanje aken pri odraslih, strokovnjaki priporočajo profesionalne izdelke kot so EFFACLAR, dermatološko partnersko linijo La Roche Posay.

KOŽA NAGNJENA K AKNAM V ODRASLI DOBI,
JE EPIDEMIJA

Dermatologi vsakodnevno beležijo, da akne ne prizadenejo izključno najstnike. Medtem, ko tradicionalno gre za neprijetno najstniško “fazo”, skupaj z vprašljivimi barvami las in modnimi odločitvami, akne zdaj prizadenejo vse večje število odraslih žensk, na primer:

  • Perzistentne akne, ki jih imajo od mladosti
  • Nov izbruh aken po daljšem obdobju brez mozoljev
  • Akne pri ženskah, ki jih v mladosti niso nikoli imele (akne pri odraslih). To doživi več kot 1 od 4 žensk!

Danes ima 51% žensk, starih od 20 do 29 let, akne, ki se pojavljajo v odrasli dobi in od tega 35% starih med 39 let, 26% tistih, starih od 40 do 49 let, in 15% starejših od 50 let. Akne so pogostejše pri odraslih ženskah, vendar akne imajo lahko tudi moški. 

Z drugimi besedami, akne, ki se pojavljajo v odrasli dobi so v porastu in če še vedno trpite zaradi mozoljev, tudi če je najstniško obdobje že za vami, zagotovo niste sami. Toda brez skrbi, pomoč je na dosegu roke. Preberite, kako nastanejo akne v odrasli dobi in kaj glede tega storiti!

1Christin N.Collier et al. The prevalence of acne in adults aged 20 and over. J Am Acad Dermatol, Volume 58, Issue 1 – 2008?

SKUPNE ZNAČILNOSTI
AKNE V ODRASLI DOBI

Najstniki pogosto trpijo zaradi vnetnih aken, medtem ko kožo v odrasli dobi prizadenejo retencijske akne.

Vnetne akne spremlja veliko izboklin in pordelosti. Pogosto se pokažo kot papule (mozolji, ki ne vsebujejo gnoja), pustule (mozolji, ki vsebujejo gnoj) ali ciste.

Akne, zaradi katerih odrasle ženske najpogosteje trpijo, so znane kot retencijske akne

Retencijske akne nastanejo, ko se pore zamašijo s sebumom in odmrlimi kožnimi celicami. Pogosto se pokažejo kot beli mozolji ki se lahko spremenijo v madeže. Ko zamašena pora postane večja, sebum izpostavljen zraku oksidira in ta postane črna. To je tisto, kar imenujemo ogrc ali komedon... Mnogi verjamejo, da ogrce povzroča umazanija, kar ne drži.

Ne glede na to, ali imate mozolje, komedone ali ogrce, se lahko zaradi stanja na površini kože, in razširjenih por počutite veliko manj samozavestni in nezadovoljni. Lahko je res težko sprejeti, da imate na obrazu akne in mozolje, ko ste že v odrasli dobi, dobro opravljate delo, imate otroke, ste ambiciozni v svojem življenju in počnete vse tisto, kar naj bi počeli vsi odrasli! Dobra novica je, da ste v zelo dobri družbi (tudi zvezdniki se borijo z nadleženimi mozolji) in so vam na voljo ustrezni tretmaji za obvladovanje aken v odrasli dobi (kliknite TUKAJ in preskočite na nasvete za obvladovanje aken v odrasli dobi 

KAJ POVZROČA
AKNE V ODRASLI DOBI?

hormonske spremembe

Izbruhi aken so pogosto vidni v času hormonskih nihanj.. Pogosto:

  • V času menstruacije
  • Med nosečnostjo in takoj po njej
  • Po prenehanju uporabe kontracepcijskih tablet
  • V času peri-menopavze in menopavze

V teh primerih se izbruhi običajno zmanjšajo, potem ko se hormoni umirijo.. Če se to ne zgodi, obiščite dermatologa ali svojega zdravnika.

stres

Kot odgovor na stres naše telo proizvaja hormone, imenovane androgeni. Ti hormoni lahko spodbujajo prekomerno izločanje sebuma, , kar lahko povzroči izbruhe aken. Zato je koristno vaditi tehnike zmanjševanja stresa

UV sevanje in onesnaženje

Ko je izpostavljena zunanjim stresorjem, kot so ultravijolična svetloba, prah ali onesnaženje, – in je koža nagnjena k aknam podvržena oksidaciji, sproži verižno reakcijo: hiperkeratinizacija (kopičenje odmrlih kožnih celic), hiperprodukcija sebuma (mastna koža) in oksidacija sebuma in nečistoč prisotnih na površini kože. Ta postopek lahko povzroči nove madeže.

Dobro je zaščititi kožo pred soncem, in redno čistiti obraz v času velikega onesnaženja. Poiščite izdelke s teksturo, odporno proti onesnaževanju , da preprečite oprijem škodljivih delcev onesnaženja na kožo, na primer EFFACLAR Duo (+) SPF30

Družinska anamneza in akne

Raziskovalne študije kažejo, da imajo nekateri ljudje genetsko nagnjenost, zaradi katere je verjetneje, da bodo imeli akne v odrasli dobi.

Izdelki za nego kože in las

Vaša vlažilna krema, ličila, krema za sončenje ali lak za lase lahko sprožijo izbruhe nepravilnosti. Na etiketah izdelkov poiščite naslednje pogoje:

  • Nekomedogeno
  • Ne povzroča aken
  • Brez olj
  • Ne bo zamašilo por

Neželeni učinki zdravil in nediagnosticirana zdravstvena stanja

Nekatera zdravila lahko sprožijo akne. Če sumite, da je tako, ne prenehajte jemati zdravil, ampak se posvetujte s svojim zdravnikom. Obstaja veliko načinov za obvladovanje izbruhov aken

Akne pri odraslih so lahko simptomi tudi drugih osnovnih bolezni (na primer sindrom policističnih jajčnikov). Če so vaši izbruhi aken in mozoljev vztrajni, se posvetujte z dermatologom ali zdravnikom splošne medicine.

KATERI SO NAJBOLJŠI IZDELKI
ZA KOŽO NAGNJENO AKNAMI V ODRASLI DOBI?

Nega kože ki jo prizadenejo akne v odrasli dobi

Če imate akne pri 30-ih, 40-ih letih ali v menopavzi, je posebna nega kože nujna. Koža, ki jo prizadenejo akne v odrasli dobi, je pogosto občutljiva, zato je priporočljiva učinkovita, a nežna rutina nege kože.

  • Kožo dvakrat na dan očistite z micelarno vodo, prilagojeno koži, nagnjeni k aknam 
  • Po čiščenju popršite kožo s pomirjujočo in antioksidativno termalno vodo LA ROCHE-POSAY THERMAL SPRING WATER. To bo pomirilo vsako vnetje.
  • Za ciljano delovanje uporabite kremo za nego aken v odrasli dobi, kot je EFFACLAR MAT (TBR), ki vsebuje referenčne aktivne sestavine za izboljšanje nepravilnosti, kot je LHA, ki odstranjujeta odmrle celice in jo naredi svežo , gladko ter izboljšata njeno teksturo. Formula je obogatena s Sebulyse Tehnologijo, perlitom in silico, kar omogoči dolgotrajen mat učinek.
  • Nekateri izdelki za nego kože z aknami, ki se pojavljajo v odrasli dobi , so v obarvanih teksturah, tako da lahko akne med zdravljenjem tudi prekrijete.
  • Na negovalno kremo nanesite nekomedogeni zaščitni faktor, da zaščitite kožo pred UV sevanjem in onesnaženjem, ki lahko poslabšata vnetja in lezije pri odraslih. Nekatera zdravila za zdravljenje aken že vključujejo zaščitni faktor SPF širokega spektra. Vprašajte svojega farmacevta za strokovni nasvet

PRAVILNO
ALI NAPAČNO

True-or-false-visual-3

SLADKOR LAHKO
POSLABŠA SIMPTOME AKEN.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Nedavne študije so pokazale, da lahko živila z visokim glikemičnim indeksom - tista, ki povzročajo povečanje krvnega sladkorja - poslabšajo tudi simptome kože nagnjene k aknam.  Vemo, da je to lažje reči kot narediti, toda za lepe kože brez aken se izogibajte sladkarijam, sladkim pijačam in dobrotam iz bele moke ter se raje držite polnozrnatih živil, hranil z visoko vsebnostjo vlaknin ter stročnic.
Preberite več
True-or-false-visual-1

STISKANJE MOZOLJEV
VAM NE BO PRINESLO NIČ DOBREGA.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Tudi če se vam zdi kot zelo hitra rešitev, stiskanje mozoljev lahko poslabša stanje vaše aknaste kože, saj lahko dejansko poškoduje okužen dlačni mešiček in poveča vnetje. Lahko bi si celo vnesli novo okužbo z nohti.Stiskanje mozoljev je torej škodljiva navada in se ji je najbolje izogniti!
Preberite več
True-or-false-visual-2

ČOKOLADA ŠKODUJE
KOŽI NAGNJENI K AKNAM.

NAPAČNO TRUE-ANSWER

Čeprav ni trdnih dokazov, da ima čokolada kakršen koli učinek na akne, kljub temu pa lahko pri nekaterih ljudeh povzroči izbruhe aken. Temna čokolada vsebuje antioksidante, ki so odlični za vašo kožo!
Preberite več
True-or-false-visual-2

MASTNA HRANA
POVZROČA MASTNO KOŽO.

NAPAČNO TRUE-ANSWER

Pogost mit o aknah je, da mastna hrana maši pore, vendar med tem ni neposredne povezave. Prehrana, bogata z nasičenimi maščobami, pa lahko spodbudi mikro-vnetje v vseh telesnih organih, vključno s kožo. Skratka, slanina in čips ne povzročajo aken, vendar je zmernost ključna za splošno zdravje.
Preberite več
QuestionMark_Desktop

ALI STE
VEDELI?

Rutina EFFACLAR v 3 korakih –čiščenje, korekcija in zaščita – kaže dokazano učinkovitost pri bolnikih z aknasto kožo, ki živijo v onesnaženem okolju. *

* Kvantitativna študija, Peking / Šanghaj, 2014, Skupni vzorec: n = 600 ²DIM Sell-in YTD Sept 2015 ³INS / Kantar Health La Roche-Posay Barometers 2013.

IMAMO TUDI
CELOTNO PONUDBO ZA TO

EFFACLAR izdelki predstavljajo celoten spekter rešitev za nepravilnosti, ki z visoko učinkovitostjo cilja na vse stopnje življenjskega cikla nepravilnosti, hkrati pa zagotavlja popolno toleranco. 

NAŠE VARNOSTNE
ZAVEZE

Varnostni standardi, ki presegajo mednarodne predpise o kozmetiki.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% IZDELKOV
ALERGOLOŠKO TESTIRANO

Poglej več
En predpogoj = Brez alergijskih reakcij
Če odkrijemo en sam primer alergijske reakcije, se vrnemo v laboratorij in oblikujemo izdelek
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠČITA FORMULE
SKOZI DALJŠE OBODBJE

Poglej več
Izbiramo le najbolj zaščitno embalažo, skupaj s samo nujnimi konzervansi, da dolgoročno zagotovimo tako učinkovitost kot ničelno toleranco.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO BISTVENO,
V PRAVI IN  AKTIVNI DOZI

Poglej več
Naši izdelki, razviti v sodelovanju z dermatologi in toksikologi, vsebujejo samo nujne sestavine v pravem aktivnem odmerku.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA ZELO OBČUTLJIVI
 KOŽI

Poglej več
Toleranca naših izdelkov je preverjena na najbolj občutljivi koži: reaktivni, nagnjeni k alergijam, nagnjeni k aknam, nagnjeni k atopiji, poškodovani ali oslabljeni zaradi zdravljenja raka.

PREBERITE VEČ
O TEM KAJ SO AKNE

OGLEJTE SI VSE ČLANKE
O KOŽI NAGNJENI K AKNAM.

placeholder VSE O AKNAH
IN MASTNI KOŽI
preverite