free from spots

Odkrij vse, kar moraš vedeti za boj proti aknam in povečanje samozavesti

Kaj je retinol?

Retinol je dokaj pozno prišel na sceno izdelkov za nego kože, vendar so kmalu zatem postali vsi obsedeni z njim. Težko je prezreti sestavino, ki jo hvalijo tako dermatologi, strokovnjaki za nego kože in blogerji. Ampak znanstvena narava sestavin na hrbtni strani naših izdelkov za nego kože večino od nas pusti zbegane in željne odgovorov. Torej, kaj točno je retinol, in zakaj smo vsi ponoreli zanj v svojih negah za kožo.

FFS Mag article 30762 : Main article image (Aox-All-Rights-AdobeStock_81845994)

Kaj je retinol?

Preprosto povedano, retinol je oblika vitamina A, in ko se pretvori v retinoinsko kislino, postane bistvenega pomena za zdravje kože in rast kosti. Torej je retinol neverjetno uporaben!

Zakaj uporabljamo retinol in retinoide pri zdravljenju aken?

Vitamin A je bistvenega pomena za zdravje kože in je super sestavina za zdravljenje različnih kožnih stanj. Eden od načinov, kako lahko vitamin A pomaga osebam, ki so nagnjene k aknam, je, da olušči kožo in ji pomaga, da je videti gladka. Ta močan vitamin prav tako popravlja celične strukture, zmanjšuje proizvodnjo sebuma ter blaži lise in pigmentne motnje. Z obnavljanjem epidermalne pregrade in gostote vitamin A tudi ščiti našo kožo pred bodočimi težavami.

Retinoidi lahko pripomorejo k zmanjšanju mozoljev, tako da spremenijo kemično sestavo maščobe na koži in preprečijo, da bi se gosti sebum zataknili v porah. Če sebum ne zamaši por, bakterije ne morejo rasti in povzročiti nepravilnosti. Keratolitično delovanje retinola je idealno za zdravljenje kože, nagnjene k aknam. Keratolitiki delujejo kot luščilna sredstva, tako da odstranijo odmrle kožne celice, ki se zadržujejo v blokiranih porah in povzročajo nepravilnosti. Zaradi svojih sposobnosti celične komunikacije lahko retinol izboljša funkcijo in velikost por, tako da pošlje celicam navodilo, kako morajo ukrepati. Posledično se bodo pore zmanjšale, nastajanje novih nepravilnosti pa bi se moralo ustaviti.

Kako uporabljati retinol?

Retinoidi povečajo občutljivost kože na sončno svetlobo, zato z njihovo uporabo na koži čez dan povečaš možnosti poškodb, ki jih povzroča sonce. Retinol deluje tako, da lušči kožo od znotraj navzven. Seveda pa lahko zaradi tega luščenja koža postane izredno občutljiva in se lahko pojavi draženje. Da zmanjšaš draženje, podaljšaj obdobja med eno in drugo uporabo, dokler se tvoja koža ne prilagodi zdravljenju. Začni z uporabo zdravljenja vsakih nekaj dni, dokler se koža ne prilagodi. Ko se počutiš udobno, pa lahko začneš uporabljati zdravljenje vsak dan. Zaradi povečane občutljivosti kože, ki se zdravi z retinolom, je treba biti zelo temeljiti pri uporabi kreme za sončenje. Uporabljaj kremo za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem UVA in UVB, da zaščitiš svojo kožo čez dan.

Stranski učinki:

Če tvoja koža postane razdražena pri uporabi zdravljenja z retinolom, se nikar ne boj! To je najpogostejši neželeni učinek te sestavine. Morda boš opazil/a, da koža postaja luskasta, rdeča in suha, kar je vse pričakovano.

Še en stranski učinek uporabe zdravljenj z retinolom je »čiščenje«, kar v bistvu pomeni, da se lahko stvari najprej poslabšajo, preden se izboljšajo. Če opažaš, da se tvoji obstoječi mozolji na začetku poslabšajo, gre najverjetneje za čiščenje. Če pa opaziš nastajanje novih nepravilnosti, je to lahko znak alergične reakcije na izdelek. V vsakem primeru je priporočljivo, da se za nasvet obrneš na dermatologa, da ugotoviš, ali je bolje vztrajati s čiščenjem ali pa poskusiti z alternativnim zdravljenjem.

Zmanjšanje stranskih učinkov:

Čeprav se ti ni treba bati malo luščenja, se lahko vseeno zgodi, da bo tvoja koža morda postala preveč suha in neprijetna. Če te to začne skrbeti, vedi, da obstajajo načini za zmanjšanje teh stranskih učinkov. Malo in ne prepogosto je najboljši pristop za tiste, ki retinol poskusijo prvič. Ustrezno pripravi svojo kožo na zdravljenje in manj verjetno je, da bo reagirala tako močno.

Če poskušaš ugotoviti najboljši čas za začetek zdravljenja, je poletje vsekakor najboljša izbira, sploh če te skrbijo stranski učinki. Začetek zdravljenja v zimskem času bi lahko pomenilo dodatno poslabšanje morebitne suhosti in draženja zaradi hladnih vetrov, notranjega ogrevanja in dolgih vročih kopeli.


Ta članek je namenjen samo za splošne informacije.
Pred začetkom izvajanja kakršnega koli novega režima se posvetuj s strokovnjakom.

Vsi članki o akne, retinol,

33477
|||

Tvoja prilagojena rutina za nego kože

ČIŠČENJE
Img_ČIŠČENJE

Odkrij več

POPRAVLJANJE
Img_POPRAVLJANJE

Odkrij več

KOREKTIVNA LIČILA
Img_KOREKTIVNA LIČILA

Odkrij več

Odkrij več o obvladovanju kože, ki je nagnjena k aknam