GRE ZA ATOPIJSKI EKCEM ALI SAMO SUHO KOŽO?
OD VZROKOV DO REŠITEV

Article Read Duration 7 minutno branje

Suha koža se pojavi, ko na površinske lipide ali hidrolipidno pregrado kože delujejo zunanji dejavniki (hladno vreme, trda voda, iritirajoča kozmetika itd.). Občutek na koži je tesen, jo zateguje, lahko pride do razpok in draženja. Rešitev? Hranljive, pomirjujoče in zaščitne kreme. Ne glede na suho kožo ekcem povzroča srbeč izpuščaj. Vpliva predvsem na otroke, lahko pa tudi odrasli trpijo zaradi tega stanja. Čeprav je koža pri atopijskem ekcemu suha, pa suha koža še ne pomeni, da imate atopijski ekcem. Pomembno je vedeti razliko: Medtem ko je mogoče spremeniti način življenja za izboljšanje obeh stanj, tako da se atopijski ekcem in suha koža zdravita z emolienti, zdravniki pa za atopijski ekcem predpisujejo tudi steroidne kreme.

KAJ POVZROČA SUHO KOŽO?

Zakaj se pojavijo suhi, srbeči madeži kože?

Suha koža se pojavi na obrazu ali telesu, ko naša koža izgubi sposobnost zaščite–, ko je njena “barierna funkcija ali” zaščitna plast oslabljena. Na površini kože nastaja vse manj lipidov (maščobnih snovi). Kožne celice izgubijo sposobnost zadrževanja vode, ki nato izhlapi.

Različni dejavniki lahko povzročijo, da koža postane suha in srbeča:

  • Genetika (suha koža se lahko pojavi v vaši družini)
  • Zelo hladne temperature in veter
  • Vroče in suho podnebje
  • Centralno ogrevanje in spremembe notranje in zunanje temperature
  • Sonce (UV svetloba)
  • Grobi izdelki, kot je adstrigentno milo (ali milo, ki suši kožo)
  • Dišave in drugi dodatki v neprimerni kozmetiki

Kako ugotoviti, ali imate suho kožo

Če želite ugotoviti, ali imate suho kožo, si zastavite naslednja vprašanja:
  • Ali je koža groba na dotik?
  • Ali imate občutek “tesnosti” kot da je za številko premajhna?
  • Ali lahko na površini vidite razpoke, ragade ali luščenje?

Če ste odgovorili z da na katero koli izmed teh vprašanj, imate najbrž suho kožo. Če je poleg teh znakov vaš glavni simptom močno srbenje, je boj verjetno, da imate atopijski ekcem. Kliknite TUKAJ če želite izvedeti več o razliki med suho kožo in atopijskim ekcemom.

NASVETI ZA ŽIVLJENJSKI SLOG
ČE IMATE SUHO KOŽO

• Če živite v suhem območju, razmislite o investiranju v vlažilec zraka za vaš dom

• Izogibajte se pregrevanju spalnice. Ni treba, da vam je hladno, pozimi pa poskusite ponoči izklopiti ogrevanje ali poleti pustiti okno odprto

• Namesto vročih se umivajte s kratkimi, mlačnimi prhami ali kopelmi

• Nežno potapkajte, namesto da se drgnete do suhega

• Pazite, da pijete dovolj vode. Poskusite se navaditi, da med delom pijete vodo (če vam to dopušča služba!) In pijte veliko pred in po vadbi ali v vročem vremenu

• Uporabite izdelke, ki so prilagojeni dnevni negi: Umijte se z nežnimi izdelki, kot so geli brez mila ali micelarne vode, in nanesite negovalne vlažilne kreme za pomiritev ter zaščito kože. V nadaljevanju boste našli naša strokovna priporočila.

KAKO SE ZNEBITI
SUHE, LUŠČEČE KOŽE

Nega suhe kože na obrazu

Za obraz sledite režimu čiščenja in vlaženja z izdelki, primernimi za suho kožo. Očistite z nežnim čistilcem brez mila, kot je TOLERIANE negovalni gel za umivanje in nadaljujte s strokovno dnevno nego za suho do zelo suho občutljivo kožo z TOLERIANE Ultra, dnevna hidratantna nega ali TOLERIANE Sensitive Riche, da intenzivno obnavlja zgornje plasti kože.

Nega suhe kože telesa

Učinkovita vlažilna sredstva ne smejo biti gosta in mastna, niti njihov nanos naporno delo! Za suho kožo na telesu izberite izdelek, kot je LIPIKAR Lait ki kožo pomirja in obnavlja v lahkem in tekočem, a izjemno vlažilnem losjonu. Uporaba vlažilne kreme za telo naj vam bo v veselje, saj je redno stalno vlaženje bistveno za zmanjšanje težav s suho kožo. Dodaten nasvet: Poskrbite, da si losjon za telo nanašate vsak dan, zlasti po vsakem prhanju ali kopeli.

Sprememba letnega časa? Sprememba kreme!

Tako kot bi pozimi nosili toplejša oblačila, poleti pa lažja, se pozimi odločite za bogatejše kremaste teksture in poleti za lažje. Zakaj? Med zimskimi meseci koža postane veliko bolj suha.Mraz, veter, preveč ogrevanja ter razlike v notranji in zunanji temperaturi so dejavniki, ki poslabšajo in izsušijo kožo.
Če menite, da se stanje vaše kože spreminja glede na sezono, poskusite tudi pozimi primerne formule, kot staNUTRITIC Intense Riche za obraz in LIPIKAR Baume AP+M za telo. Nasprotno pa se poleti, ko je koža nekoliko bolj mastna, odločite za bolj lahke teksture, kot je TOLERIANE Fluid , za obraz in LIPIKAR Lait za telo.

Kožo negujte s suhimi rokami

Suhe roke so lahko pravi izziv, saj jih vedno uporabljamo in so v rednem stiku z vodo. Kreme za suhe roke je treba pogosto nanašati vsak dan, zlasti v zimskih mesecih. Glejte spodnje smernice, če so vaše roke razdražene ali če imate dermatitis ali atopijski ekcem na rokah..

KAKO POSKRBETI ZA
NENEHNO RAZDRAŽENO KOŽO

Pokanje in draženje: Pogosta težava, ki jo je mogoče obvladati.

Približno 20 % prebivalstva ima kronično razdraženo kožo. To je v obliki razpokanja, zlasti na območjih, izpostavljenih mrazu, kot so ustnice in roke, ali na predelih, ki so izpostavljeni drgnjenju. Suhi grobi madeži se lahko razvijejo tudi na licih, okoli ust in na rokah, zlasti pri otrocih. Nekateri ljudje trpijo zaradi heilitisa, ki je rana na vogalih ustnic (ne smemo je zamenjati z ranicami, ki jih povzroča virus).

Mnogim ljudem je nerodno in se počutijo zagrenjeno, saj so pogosto vidni suhi madeži in izpuščaji. Morda se bojijo poletja in izpostavljanja kože na plaži ali pa se zaradi svojega stanja celo popolnoma odpovedo kopanju. Jasno je, da lahko razdražena koža resno vpliva na človekovo življenje. Na srečo se lahko z nekaj pametnimi navadami in pravimi strokovnimi izdelki za nego kože suha do izredno suha koža izboljša.

Kot kdaj koli prej so pri k atopiji nagnjeni koži nujne dobre dnevne navade za nego:

• Razdražene ali poškodovane predele kože očistite z La Roche-Posay Termalno izvirsko vodo

• Če je potrebno, uporabite zaščitno gazo na prizadetem območju

• 2 ali 3-krat na dan uporabite nego, primerno za zaščito kože in pospešitev njenega obnavljanja, kot je npr.CICAPLAST Baume B5

• Če je območje izpostavljeno soncu, uporabite izdelek z zaščitnim faktorjem na poškodovani, zdravljeni koži, da preprečite tveganje za nastanek rjavih madežev (vnetna hiperpigmentacija, PIH). CICAPLAST Baume B5 SPF50 preprečuje UV-žarke, ki so odgovorni za nastanek rjavih madežev.

• Uporabite ličila, primerna za suho in občutljivo kožo, kot jeTOLERIANE Teint 

Posebej za dlani

Redno nanašajte kremo za roke. Razdražena koža je bolj občutljiva na dišave in določene sestavine, zato previdno izberite kremo za roke. CICAPLAST Mains je krema brez dišav, ki ne vsebuje alkohola za pomiritev, obnovitev in zaščito suhih, razpokanih rok. Preizkušena je bila na poškodovanih, zelo izpostavljenih rokah in je primerna tako za domačo kot za profesionalno uporabo.

• Za razdraženo in suho kožo, kot je LIPIKAR Syndet AP+

• Če so vaše roke v rednem stiku z vodo, hrano itd., razmislite o uporabi zaščitnih rokavic (vendar pazite na alergijo na lateks!)

• Za gospodinjska opravila in opravila na prostem (npr. pomivanje posode, vrtnarjenje) uporabite bombažne podloge znotraj običajnih gospodinjskih ali drugih rokavic

TOREJ, KAKŠNA JE RAZLIKA
MED ATOPIJSKIM EKCEMOM IN SUHO KOŽO?

Ali imam atopijski ekcem ali suho kožo?

Atopijski ekcem in suha koža sta različni bolezni.

  -   V primeru suhe kože, zaščitno površinsko pregrado (ali “hidrolipidni film”) oslabijo zunanji agresorji (onesnaženje, dražeči izdelki, hladno vreme itd.), kar povzroči vidno suhost, luščenje, iritirano ali razpokano kožo.

  -   Atopijski ekcem (atopijski dermatitis) je nekaj precej drugačnega. To je atopijsko (alergično) stanje, ki prizadene predvsem dojenčke in otroke, mlajše od pet let, čeprav obolevajo tudi odrasli. Pri ekcemih je koža resničnosuha (to pomeni, da je po naravi suha, tudi če ni izpostavljena dražečim izdelkom ali zunanjim dejavnikom), zato omogoča, da dražeče ali alergene snovi (pršice, cvetni prah, neprimerni pralni praški itd.), prodrejo v kožo in povzročijo močno vnetje. Če povzamemo, ekcem je alergijsko stanje, ki prizadene predvsem otroke in je pogosto povezano z drugimi atopijskimi, kot sta astma in alergijski rinitis (seneni nahod).

Atopijski ekcem v primerjavi s suho kožo: opazite razliko

Tudi simptomi suhe kože in ekcema so različni.
V primeru suhe kože lahko občutite zbadajoče, pekoče ali rahle srbeče občutke, vendar je srbenje (ali “pruritus”) veliko bolj izrazit pri atopjski koži, nagnjeni k ekcemom.
Pri atopijskem ekcemu, otroci lahko trpijo zaradi močnega srbenja zaradi suhosti, ki moti njihovo kvaliteto življenja in spanja. 
Druga ključna razlika med suho kožo in atopijskim ekcemom je mesto draženja. Suha koža se lahko pojavi kjer koli na obrazu ali telesu, medtem ko je atopijski ekcem pri dojenčkih praviloma viden na obrazu in lasišču ter na kožnih gubah, na notranji strani komolcev in za koleni pa pri otrocih.
Kliknite TUKAJ , če želite izvedeti več o ekcemih.

Atopijskii ekcem proti suhi koži: rešitve

Atopijski ekcem je alergijsko stanje, povezano z močno srbečimi suhimi madeži, ki si sledijo na tipičnih mestih na telesu. Med poslabšanji se uporabljajo topičnesteroidne kreme in emolienti, kot je LIPIKAR Baume AP+M za vzdrževanje. LIPIKAR Baume AP +M takoj pomiri k atopiji nagnjeno kožo in ekstra suho kožo. Vsakodnevno nanašanje preprečuje izbruhe močno suhe kože. Še več, primeren je za vso družino, od novorojenčkov in dojenčkov do odraslih vseh starosti.

Suho kožo na obrazu je najbolje odpraviti z bogato vlažilno kremo, kot je NUTRITIC Intense, medtem ko lahko suho kožo na telesu umirite in vlažite z LIPIKAR Baume AP+M (lahko jo uporabljate tudi, če nimate atopijskega ekcema!) ali LIPIKAR Lait če imate radi bolj kozmetične teksture. Za okrepitev funkcije kožne pregrade in pomirjanje razpokanih predelov kože posezite po dermatološko preskušenem balzamu, kot je CICAPLAST Baume B5.

PRAVILNO
ALI NAPAČNO

True-or-false-visual-1

ATOPIJSKI DERMATITIS
JE LAHKO NALEZLJIV.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Atopijski dermatitis ali ekcem je genetska bolezen in nikakor ni nalezljiva. Nega atopijskega dermatitisa temelji na sintetičnih detergentih (syndet), emolientih in lokalnih kortikosteroidih.
Preberite več
True-or-false-visual-2

ATOPIJSKI DERMATITIS
SČASOMA MINE.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Odvisno od otroka lahko atopijski dermatitis traja nekaj mesecev ali let. Polovica dojenčkov z atopijskim ekcemom ozdravi do petega leta starosti. V nekaterih primerih lahko atopijski dermatitis vztraja tudi v odraslo dobo, vendar je to nemogoče napovedati. Za ekcem ni dokončnega zdravljenja, vendar ga je mogoče obvladati s pravilno nego.
Preberite več
True-or-false-visual-3

IZBRUHE EKCEMA LAHKO
SPROŽI STRES.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Ni povsem jasno, zakaj, vendar so strokovnjaki potdrili, da utegnejo čustva, šok in stres imeti velik vpliv na izbruh ekcema. Je pa atopijski dermatitis znan kot vsesplošna težava. Če stres pri vas nastopa kot sprožilec, proučite tehnike spopadanja s stresom, kot je čuječnost.
Preberite več
True-or-false-visual-3

LAHKO DIETA
POSLABŠA STANJE ATOPIJSKEGA DERMATITISA?

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Nekatera živila lahko delujejo kot sprožilci za kožo, nagnjeno k atopiji, in povzročajo vnetje. Če menite, da je hrana lahko oteževalni dejavnik za kožo, nagnjeno k atopiji, pri vas ali pri vašem otroku, obiščite zdravnika, saj bo lahko opravil krvne preiskave in kožne vbodne teste, da ugotovi, ali ste alergični na različna živila (običajni aleregni so arašidi, mleko, soja, pšenica, ribe in jajca).
Preberite več
QuestionMark_Desktop

ALI STE
VEDELI?

LIPIKAR BAUME AP+M je bil preizkušen na 14.180 bolnikih v 29 kliničnih študijah pod dermatološkim nadzorom.

IMAMO TUDI
CELOTNO PONUDBO ZA TO

TOLERIANE je program izdelkov, namenjenih hidraciji, pomirjanju in zaščiti občutljive kože, ki je nagnjena k alergijam.

NAŠE ZAVEZE
ZA VARNOST

Varnostni standardi, ki presegajo mednarodne predpise o kozmetiki.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % IZDELKOV
ALERGOLOŠKO TESTIRANIH

Poglej več
En predpogoj = nič alergijskih reakcij
Če zaznamo en sam primer, se vrnemo v laboratorije in preoblikujemo našo formulo
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUJNO POTREBNO,
V PRAVI IN  AKTIVNI DOZI

Poglej več
Naši izdelki, razviti v sodelovanju z dermatologi in toksikologi, vsebujejo samo nujne sestavine v pravem aktivnem odmerku.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

PREIZKUŠENO
NA ZELO OBČUTLJIVI KOŽI

Poglej več
Toleranca izdelkov je preverjena na najbolj občutljivi koži: reaktivni, nagnjeni k alergijam, nagnjeni k aknam, nagnjeni k atopiji, površinsko poškodovani ali oslabljeni zaradi zdravljenja raka.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠČITA FORMULE
SKOZI DALJŠE ČASOVNO OBDOBJE

Poglej več
Izbiramo le najbolj zaščitno embalažo, skupaj s samo nujnimi konzervansi, da dolgoročno zagotovimo tako učinkovitost kot ničelno toleranco.

IZVEDITE VEČ O
TEM KAJ JE NAGNJENOST K ATOPIJI