3 vprašanja za strokovnjaka

Topično zdravljenje se lahko izkaže za dovolj učinkovito pri zdravljenju luskavice.

Img_Topično zdravljenje se lahko izkaže za dovolj učinkovito pri zdravljenju luskavice.

Luskavica je kronična vnetna bolezen kože, ki povzroči izbruhe zmernega do močnega vnetja. Danes obstajajo številne zelo učinkovite terapevtske medicinske rešitve za zdravljenje te bolezni. Dermokozmetični izdelki lahko pomagajo izboljšati kakovost pacientovega življenja.

Kontekst

Simptomi vključujejo rdeče, luskaste zaplate, ki se intenzivno luščijo.

Intenzivnost, razvitost in položaj teh luskastih zaplat se močno razlikuje od osebe do osebe. Kljub temu pa obstaja nekaj skupnih imenovalcev: luskavica je zelo pogosta na lasišču, komolcih, kolenih, nogah in spodnji strani hrbta. Paciente ponavadi zelo moti luščenje in srbenje.

Kakšno zdravljenje je primerno za te paciente?

Dermatolog mora najprej oceniti stopnjo izraženosti bolezni.

Jaz začnem z merjenjem intenzivnosti in velikosti lezij. Nato se z mojimi pacienti pogovorim o tem, kako ta kožna bolezen vpliva na njihovo družinsko, socialno, čustveno in poklicno življenje. Topično zdravljenje se lahko izkaže za dovolj učinkovito. V težjih primerih predlagam fototerapevtske seanse ali sistematično zdravljenje, ki je bolj učinkovito.

Katere dermokozmetične izdelke priporočate?

Luščenje kože in srbenje se lahko zmanjša z uporabo dermokozmetičnih izdelkov.

Priporočam vlažilne izdelke z ureo, ki obnovijo vlažnost kože in zmanjšajo luščenje. Izogibam se predpisovanju izdelkov na osnovi olja, ki lahko pustijo madeže na oblačilih in jih moji pacienti ne marajo. Za odpravo luskastih zaplat na lasišču močno svetujem uporabo šampona, ki vsebuje keratolitične učinkovine. Priporočam tudi nežno čiščenje kože s sindetom, še posebej pri kopanju v kadi.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke