3 vprašanja za strokovnjaka

Emolientne kreme pomagajo zmanjšati pogostost izbruhov atopijskega dermatitisa.

Img_Emolientne kreme pomagajo zmanjšati pogostost izbruhov atopijskega dermatitisa.

Atopijski dermatitis ali ekcem je zelo pogosta, kronična in ponavljajoča se kožna bolezen, za katero je značilno vnetje. Kaj povzroča atopijski dermatitis? Genska nagnjenost k alergijskim reakcijam na okoljske dejavnike. Lahko je povezan z astmo ali alergijskim rinitisom.

Kakšni so simptomi atopijskega dermatitisa pri vaših mlajših pacientih?

Pri novorojenčkih se ekcem najpogosteje pojavi na obrazu.

Pri mlajših otrocih se ekcem najpogosteje pojavlja na kožnih gubah okoli kolen in komolcev. Med izbruhom koža postane rdeča in suha, včasih se pojavi celo izcedek. Ponavadi je koža tudi zelo srbeča in postane debelejša na okuženih območjih. To srbenje lahko celo povzroči motnje spanca. Koža je na splošno suha. Ta izrazita suhost, ki je posledica genskih sprememb na kožni pregradi, povzroča srbenje.

Kakšno zdravljenje priporočate?

Predpišem kreme z dermokortikoidi,

ki so nujno potrebni za zdravljenje ekcemov. Bistvenega pomena je zagotoviti olajšanje otrokom, ki trpijo zaradi te kronične bolezni. Te zelo učinkovite kreme je potrebno uporabljati vse dokler vsi simptomi ne izginejo (nekaj dni). Nato priporočam uporabo emolientnih krem za redno vlaženje kože, ki pomagajo zmanjšati pogostost izbruhov.

Kaj svetujete staršem vaših mladih pacientov?

Razložim jim mehanizem, ki stoji za atopijskim dermatitisom in zaradi katerega je vsakodnevno življenje otrok in njihovih družin precej oteženo.

Uporabljena zdravljenja so učinkovita pri zaviranju izbruhov, saj zmanjšujejo njihovo pogostost. Vendar ta zdravljenja ne morejo dokončno pozdraviti bolezni, ki lahko izgine sama od sebe po nekaj letih. Mojim pacientom priporočam uporabo nežnih čistilnih izdelkov ter redno vlaženje kože z emolienti, ki so posebej prilagojeni za atopično kožo otrok.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke