#FreeFromSpots

Znebi se mozovljev  s pomočjo 12 Youtuberjev in dermatologa

Nasveti strokovnjakov

Stranski učinki najboljših zdravljenj proti aknam

v_article-side_effects.jpg

Pekoči občutki, rdečica, luščenje in celo krvavitve iz nosu ... včasih se zdravljenje zdi še slabše od samega stanja. Da bi ohranili zdravo kožo, pa tudi um, vam ponujamo pregled najboljših zdravljenj proti aknam in njihovih stranskih učinkov ter navodila, kako jih pomiriti.

Kako zdraviti akne: najboljša zdravljenja in njihovi stranski učinki

1

Topični pripravki: izdelki, ki vsebujejo benzoil peroksid ali retinoide 


Osnove: topična zdravljenja so kreme (bodisi v prosti prodaji bodisi na recept), ki jih naneseš na kožo. So tvoji prvi zavezniki v boju proti mozoljem. Benzoil peroksid ubija bakterije P. acnes, ki so odgovorne za nastanek mozoljev, zmanjšuje rdečico ter lušči odmrle celice. Retinoidi so skupina derivatov vitamina A z odličnimi rezultati pri zdravljenju aken. Pomagajo pri odstranjevanju površinskih celic, ki mašijo tvoje pore.


Slabe novice: ta zdravila povzročajo rdečico na koži, draženje in občutek zategovanja z vidnim luščenjem. Lahko se pojavijo tudi občutki zbadanja in pekoči občutki.


Kaj storiti: naj te ne prevzame panika, če se tvoja koža na začetku lušči, saj se mora le navaditi na zdravljenje. Če se luščenje nadaljuje, poskusi s formulo z manjšo koncentracijo, razredčeno z vlažilno nego brez olja, ali pa zmanjšaj pogostost uporabe.

2

Antibiotiki


Osnove: ko topični pripravki ne zadostujejo, zdravniki predpišejo antibiotike, kot je doksiciklin, ter topične različice za zmanjšanje števila bakterij, ki povzročajo mozolje.


Slabe novice: peroralna zdravila, kot so doksiciklin, naredijo kožo zelo občutljivo na sončno svetlobo, kar pomeni, da bo tvoja koža že na zmernem soncu postala rdeča kot rak. Druga težava z antibiotiki je, da lahko bakterije sčasoma postanejo odporne in zato zdravilo postane manj učinkovito.


Kaj storiti: čez dan zaščiti svojo kožo z ustreznim zaščitnim faktorjem (SPF)*. Izberi lahke, nemastne in nekomedogene formule. Zdravnik ti bo določil trajanje zdravljenja z antibiotiki, da akne ne bi postale odporne na antibiotik.

3

Zdravljenje hudih aken z molekulo izotretinoina


Osnove: izotretinoin je najmočnejše zdravilo, ki je na voljo proti aknam. To zdravilo, ki ga lahko dobiš izključno na recept, izsušuje odvečni sebum, ki je glavni povzročitelj aken, in v velikem številu primerov trajno zaustavi mozolje.


Slabe novice: z veliko močjo prihaja tudi velika odgovornost! Ta rešitev predstavlja zadnje upanje in zahteva kontroliranje krvne slike bolnikov zaradi spremljanja reakcij njihovega telesa na zdravljenje. Neželeni učinki so izjemna suhost kože in ustnic ali področja nosu, ki vodi do luščenja, zategovanja in celo krvavitev iz nosu. Za nameček je zdravilo še fotoobčutljivo, kar pomeni, da koža postane zelo občutljiva na sonce.


Kaj storiti: če se zdraviš z izotretinoinom, moraš kožo vlažiti z bogatimi, hranljivimi teksturami, ki imajo visok zaščitni faktor SPF*. Izberi balzame za zelo suhe ustnice in poskusi z uporabo termalne vode, ki pomirja kožo.

* Zaščiti svojo kožo z izdelkom s širokim spektrom zaščite pred žarki UVA in UVB (faktor SPF 30+ je splošno sprejeto pravilo).