Lipikar Družine

Olajšajte življenje otrokom,
katerih koža je nagnjena k atopiji

Pojem atopije

Beseda "atopija" izhaja iz grških besed "a", ki pomeni "brez" in "topos", ki pomeni "mesto".
Izraz "brez mesta" povsem opisuje to bolezen, ki jo je težko razumeti.

Pri atopiji gre za gensko nagnjenost k razvoju alergij, ki jo poznamo tudi kot družinsko anamnezo atopične bolezni. Pri skoraj 80 % otrok z ekcemom so tudi njihovi starši imeli to bolezen.

Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože
Bolniki z atopijo (50 milijonov bolnikov v Evropi in do 20 % vseh otrok na svetu) imajo oslabljeno funkcijo zaščitne pregrade kože ter hiperaktiven in neuravnotežen imunski sistem. Koža je suha, občutljiva in zelo reaktivna.

Koža nima dovolj filagrina, beljakovine, ki zagotavlja sprijemanje med celicami v zunanji plasti kože. Poleg tega ji primanjkuje lipidov, ki so naravno prisotni na njeni površini in jo ščitijo pred potencialnimi alergeni.

Pod temi pogoji lahko dražeče snovi iz okolja, ki jih običajno dobro prenašamo, kot so cvetni prah, prah in nekateri kozmetični izdelki, prodrejo v kožo in povzročijo izbruh ekcema.

Bolezen se običajno pojavi po dopolnjenih treh mesecih starosti (včasih tudi prej) in lahko traja nekaj mesecev do nekaj let, odvisno od otroka. Brez ustreznega zdravljenja lahko pride do t.i. začaranega kroga srbenja: zaščitna plast kože se s praskanjem še bolj poškoduje in omogoči, da v kožo prodre še več alergenov in dražečih snovi, kar pa spodbudi nadaljnje srbenje.

V redkih primerih se bolezen lahko zavleče tudi v odraslo dobo. Polovica otrok, ki za atopičnim ekcemom zbolijo pred starostjo enega leta, običajno ozdravi do svojega petega leta, čeprav je koža tudi v prihodnjih letih še vedno zelo suha.