#FreeFromSpots

Znebi se mozovljev  s pomočjo 12 Youtuberjev in dermatologa

Nasveti strokovnjakov

Kontracepcija in akne

v_article-acne_contraception.jpg

Nadzor zanositve, nadzor kože in obvladovanje tveganj. Resnica o tabletki

Tabletka. Tudi ta zvezda je, podobno kot Beyoncé, Pink in Adele, znana pod enim imenom in ni težko uganiti, zakaj. Poleg učinkovitosti pri preprečevanju zanositve ima tabletka tudi privlačne stranske prednosti, kot je odstranjevanje hormonskih aken. Kako deluje?

Kako tabletka preprečuje akne?

Sprožilci nastanka aken so večinoma hormonske narave. Testosteron (da, tudi dekleta ga imajo) in podobni hormoni, koži naročijo izdelavo velike količine maščobe, ki povzroča nastajanje aken. Estrogen, ki ga vsebuje tabletka, uravnava ta učinek in odpravlja hormonske akne.


Tabletke Dianette ali Diane 35 so še učinkovitejše, saj združujejo estrogen in ciproteron acetat, ki še posebej učinkovito deluje na hormone, ki povzročajo mozolje (androgene) in nadzoruje prekomerno nastajanje sebuma in zamašitev por.

Za kaj lahko zamenjam predpisano zdravilo?

Čeprav se vse imenujejo »tabletke«, dejansko obstajajo štiri generacije kontracepcijskih tablet. Znanstveniki so nedavno odkrili, da je druga generacija tablet dejansko varnejša od novejših generacij in tabletk Dianette, ko je govora o potencialnih nevarnostih, kot so globoke venske tromboze (krvni strdek v nogi).


Ne glede na to, katere tabletke uporabljaš, je tveganje še vedno zelo, zelo nizko, ampak, ker veliko žensk jemlje ta zdravila, previdnosti ni nikoli odveč. Iz tega razloga je za mnoge ženske priporočljivo, da preidejo na uporabo tablet druge generacije.

Kaj lahko torej menjava tabletke pomeni za mojo kožo?

Dianette je močnejše zdravilo proti aknam od tabletke druge generacije in morda boš po prvi zamenjavi tabletke opazila povraten pojav aken.


Če si tabletke tretje ali četrte generacije zamenjala s tabletkami druge generacije, si na dobri poti – nobeno testiranje ni dokazalo, da so tabletke tretje ali četrte generacije boljše od tabletk druge generacije.

Kaj pa, če ne morem jemati tabletke?

Če iz katerega koli razloga ne moreš jemati tabletke, se posvetuj s svojim farmacevtom ali zdravnikom o alternativnih pristopih zdravljenja kože – na voljo so tudi druge odlične rešitve! Preberi vodnik z vodilnimi dermokozmetičnimi rešitvami za preprečevanje nepravilnosti, ki ga najdeš TUKAJ