#FreeFromSpots

Znebi se mozovljev  s pomočjo 12 Youtuberjev in dermatologa

Nasveti strokovnjakov

Kaj so pravzaprav akne?

v_article-what_is_acne.jpg

Osnove o aknah: 6 stopenj mozoljev

Mozolji, akne ... reci jim, kot želiš. Prizadenejo skoraj vse mlade, ampak tudi dobršen del odraslih. To zoprno stanje povzročajo različne vrste mozoljev, ki se pojavijo na obrazu, hrbtu ali prsih, vendar kaj povzroča akne in kako vse skupaj deluje?

Biologija nepravilnosti

1. korak:

Akne so stanje kože, ki se pojavi zaradi sprememb na hormonski ravni, še posebej v puberteti in v mladostništvu. Hormoni, znani kot androgeni, stimulirajo žleze lojnice, da začnejo izločati sebum skozi majhne odprtine na koži, ki jim rečemo folikli.


Akne so dejansko posledica nepravilnega delovanja žlez lojnic in foliklov. V normalnih pogojih sebum ščiti kožo z neprepustno plastjo, vendar hormonske spremembe povzročijo čezmerno izločanje sebuma, zaradi česar koža postane veliko bolj mastna.

2. korak:

Pride do sprememb v celicah na površini koži in v sluznici foliklov. Vrhnja plast kože postane debelejša in bolj lepljiva zaradi vpliva teh hormonov. Rezultat?

3. korak!

Folikli se zamašijo z lepljivo spojino celic in sebuma. Kjer spojina v stiku z zrakom potemni, nastanejo ogrci, kjer pa ostane ujeta pod površino kožo, nastanejo gnojni mozolji.

Pripravljeni na 4. korak?

Sedaj nastopijo zoprne bakterije P. Acnes. Te se razmnožujejo v okolju brez zraka, kot so zamašene pore, ter povzročijo vnetje. Rezultat: povečano število rdečih mozoljev, pustul in tudi globljih hudih poškodb, ki jim pravimo vozliči in ciste.

5. korak:

Čiščenje. Naselijo se makrofagi, velike celice, ki kopičijo odpadke in odstranjujejo poškodovano tkivo ter stimulirajo kožo, da se končno začne obnavljati. To lahko traja več dni, celo tednov, odvisno od resnosti stanja.

6. korak:

Posebna faza, ko lahko spet prevzameš nadzor. S pravilnim zdravljenjem lahko preskočiš katero od zgornjih stopenj. Če želiš pri tem pomoč, lahko zaprosiš farmacevta ali zdravnika za strokovni nasvet.