3 vprašanja za strokovnjaka

Zdravljenje herpesa je potrebno začeti ob pojavu prvih simptomov

Img_Zdravljenje herpesa je potrebno začeti ob pojavu prvih simptomov

Spodbujen zaradi izpostavljanja soncu, se herpes največkrat pojavi okoli ust ali nosu. Zdraviti ga je potrebno takoj, ko se pojavijo prvi znaki. Poleg tega je potrebno sprejeti nekaj preprostih navad. Preberite si dermatologov nasvet na to temo.

Kakšne so značilnosti herpesa, ki ga izzove sonce?

Herpes lahko izbruhne v različnih okoliščinah:

pri povišani telesni temperaturi, utrujenosti, menstruaciji ali stresu. Sonce pa je dejavnik, ki pomaga pri njegovem pojavu. Moji pacienti pogosto tožijo nad močnim izbruhom herpesa okoli ust ali nosu, ki se pojavi čim se pričnejo ukvarjati z zimskimi športi ali na začetku poletja. Ta jim pokvari počitnice, predvsem zaradi vidnosti izbruha in pekočega občutka, ki ga doživljajo.

Kako zdravite herpes?

Obstajajo zdravila, ki lahko zaustavijo razmnoževanje virusa.

Zdravljenje je potrebno začeti čim se pojavijo prvi simptomi. Moji pacienti so zelo dobro seznanjeni z rahlim pekočim občutkom, ki napoveduje prihajajoč izbruh. Prav tako se morajo vzdržati praskanja krast: to lahko namreč povzroči navzkrižno okužbo z mikrobi (impetigo) ali spodbudi širjenje virusa. Prizadeti pacienti se morajo izogibati neposrednega stika (npr. poljubljanja) s prijatelji in družinskimi člani ter vsemi dražečimi izdelki za lokalni nanos, ki poslabšujejo rane.

Ali lahko po vašem mnenju preprečimo izbruhe herpesa, ki ga izzove sonce?

Sprožilni dejavnik je jasno opredeljen:

Učinki UV-žarkov spodbudijo razmnoževanje virusa, ki je že prisoten v telesu. Zato je zaščita pred soncem bistvenega pomena. Pacientom lahko omogoči, da se izognejo izbruhom. Jaz jim predpisujem stik za ustnice z visoko zaščito, ki ga je potrebno nanesti vsaki dve uri. Preostale dele obraza je potrebno zaščititi z izdelki za zaščito pred soncem z visokim faktorjem in širokim spektrom zaščite pred UVB- in UVA-žarki.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke