Vzroki in rešitev za rdečico, eritrozo in rozaceo kože obraza

Article Read Duration 7 minutno branje

Pordelost kože lahko povzroči stisko. Rdečica, ki jo povzročijo razširjene krvne žile, lahko sčasoma postane vse bolj opazna in razširjena. Ukrepajte in umirite rdečico kože.

• Izogibajte se ekstremnim temperaturam.

• Izogibajte se začinjeni hrani in poživilom.

• Zmanjšajte vnos alkohola.

• Nehajte kaditi.

• Kožo nežno očistite z izdelkom za čiščenje, ki se ne izpira, nakar popršite s termalno vodo in izdelek za vsakodnevno nego z ambofenolom.

• Vsak dan uporabljajte zaščito pred soncem (idealna je CC ali BB krema s SPF).

• Če ti koraki ne zadostujejo, se posvetujte z dermatologom in se pozanimajte o laserskem zdravljenju.

Kako izgleda
rdečica

Rdečica in pordelost kože se običajno začneta kot rahla rdečica na nosu in ličnicah, vendar se lahko sčasoma poslabšata, če zanjo ne skrbite pravilno. Leta izpostavljanju sonca lahko na nežni, svetli in občutljivi koži povzročijo trajno rdečico in vidne krvne žile, zlasti ob straneh nosu.

Rdečica pomembno vpliva na kakovost in značilnosti kože. Ne samo, da je odtenek kože manj enakomeren; tudi tekstura kože postane bolj groba. Pdečica je pogosto povezana z neprijetnimi kožnimi znaki, kot so srbenje, ščemenje in pekoč občutek. Kliknite TUKAJ , če želite izvedeti več o rešitvah za občutljivo kožo. Mnoge ženske z občutljivo kožo, ki je nagnjena k rdečici, so nagnjene k pordelosti obraza med doživljanjem stres ali močnih čustev.

Vzroki za rdečico
in pordelost kože

Za rdečico obstaja več vzrokov. Pri mnogih ženskah, zlasti pri tistih s svetlo, tanko ali občutljivo kožo, je rdečica znak staranja, ki ga povzročijo leta < močno>izpostavljenosti soncu. Sonce igra ključno vlogo v 27 % vseh primerov rdečice. Da bi se izognili pojavu nove rdečice ali poslabšanju že vidnih barvnih sprememb, je bistvenega pomena učinkovita zaščita pred soncem .

Razen sonca lahko pordelost ali rdečico povzročijo številni drugi sprožilni dejavniki, ki povzročajo razširitev krvnih žil na obrazu:

 • Stres ali močna čustva (pogosto se kažejo kot vročinski valovi).
 • Nenadne spremembe temperature ali vlažnosti (pomislite na vroče prhe ob mrzlih jutrih ali potopitev v hladen bazen po savni).
 • Hormonske spremembe lahko povzročijo pordelost kože med nosečnostjo ali menopavzo.
 • Začinjena hrana in poživila, kot je kava.
 • Alkohol (toda, če imate rozaceo, to še ne pomeni, da ste alkoholik!).
 • Kajenje.
 • Onesnaženost.
 • Vasoreaktivna koža je lahko dedna bolezen.
 • Staranje – od 25. leta dalje koža postane bolj nagnjena k rdečici.

Kdo je nagnjen k pordelosti
rdečici ali
ščemenju?

Le 11 % primerov rdečice je posledica neodkritih zdravstvenih težav. Rdečico najpogosteje opazimo pri osebah s svetlo poltjo in občutljivo kožo. Takšna koža ima posebno občutljivo površinsko pregrado, zaradi česar je občutljiva na UV-sevanje, dražilne snovi in okoljske dejavnike.

Ko občutljiva koža dogodek ali snov prepozna kot napad, se sprostijo opozorilni signali v obliki vnetnih mediatorjev, kot so citokini in histamin. Ti sprožijo verižno reakcijo, ki vodi do vazodilatacije, to je otekanja mreže krvnih žil kože. To pa lahko povzroči vročinske valove, rdečico in srbenje .

Je rdečica moje kože
dolgotrajna?

Pordelost kože in rdečica se običajno začneta začasno in razpršeno. Ko se krvne žile vaše kože hitro razširijo, se na površini obraza pojavi rdečica: to je pordelost. Nato se žile vrnejo v normalno stanje. Če pa za kožo ne skrbimo pravilno, se sčasoma lahko žile bolj razširijo in koža lahko razvije trajno rdečico ali stanja, kot je rozacea.

Napredovanje rdečice je lahko videti tako:

 • Začasna rdečica ali »zardevanje«.
 • Razpršena, a trajna rdečina. Temu pravimo eritroza, ki se najpogosteje pojavi na licih.
 • Poslabšanje eritroze z majhnimi vidnimi žilami, je poznano tudi kot rozacea.
 • Rdeče lise (včasih z belimi mozolji), ki nato lahko postanejo vnetna rozacea.

A brez skrbi: Z ustreznimi nasveti o življenjskem slogu in vsakodnevno nego kože lahko pomirite rdečico in preprečite, da bi se poslabšala.

Nasveti, kako umiriti
pordelost kože in rdečico

Pordel videz in občutek lahko močno vpliva na vašo samozavest. Rdečica ni zgolj nepravilnost, ki jo je treba prikriti. Je tudi simptom občutljive kože, ki zahteva posebne pristope življenjskega sloga in nege kože.

 • Izogibajte se ekstremnim temperaturam: Prhajte ali kopajte se v mlačni vodi.
 • Izogibajte se začinjeni hrani in poživilom, kot sta čaj in kava.
 • Uživajte čim manj alkohola.
 • Kožo zaščitite pred soncem vsak dan, tudi pozimi.
 • Nehajte kaditi.
 • Poenostavite vsakodnevno nego kože, da se izognete nanosu preveč izdelkov.
 • Uporabljajte izdelke za nego rozacee ali vlažilno kremo proti rdečici. Preberite, če želite izvedeti več o negi rdečice.

Skrb za rdečico
se začne se s pravilnim režimom nege kože

Dermatologi priporočajo poseben pristop k negi kože, da se rdečica ne poslabša in postane trajna, vendar le 1 od 10 žensk s težavami in rdečico uporablja sredstvo proti rdečici ali izdelek za nego rozacee.
Pomaknite se navzdol do naših najboljših priporočil za nego kože in postopkov za umiritev rdečice in pordelosti kože.

Preprosta, a učinkovita nega

Ker se občutljiva rdeča koža lahko odzove na dodatke v napačnih izdelkih za nego kože, morate pri negi svoje kože uporabljati minimalno število izdelkov. Nanašanje 7 različnih serumov in krem je način, s katerim si boste zagotovili sijočo polt! V nadaljevanju odkrijte, kateri izdelki so primerni za rdečico in pordelost kože.

Nežno očistite, da zaščitite naravno površinsko pregrado kože

Če imate težave z rdečico, sta milo in voda zadnja izdelka, ki ju želite uporabiti za čiščenje kože. To ji bo odvzelo dragocene površinske lipide in jo izpostavilo napadom iz okolja ter povzročilo še hujšo rdečico. Namesto tega se odločite za izdelke, ki se ne izpirajo, kot sta MICELARNA VODA ULTRA za občutljivo kožo ali TOLERIANE Dermo čistilno sredstvo. Odstranite umazanijo in ličila z mehko bombažno blazinico in ne drgnite po koži.

Kožo ublažite in pomirite z antioksidacijsko termalno vodo

Po čiščenju in pred vlaženjem občutljivo kožo okrepite in pomirite z antioksidantom, bogatim s selenom TERMALNE VODE. Njene prebiotične lastnosti ponovno uravnotežijo mikrobiom vaše kože in tako okrepijo naravno pregrado.

Top namig: Popršite s Termalno vodo v pršilu, ki je še posebej učinkovito pri blaženju pordelosti kože po voskanju ali pordelosti kože po prhanju.

Kožo navlažite z vlažilno kremo proti rdečici ali za nego rozacee.

Vlaženje kože je bistvenega pomena, vendar številni izdelki vsebujejo dražilne snovi, ki lahko povzročijo kožne reakcije in pordelost. ROSALIAC vlažilna krema proti rdečici je popolno sredstvo za zmanjšanje rdečice obraza. Ne samo, da je izjemno nežna, vsebuje tudi aktivne sestavine, ki pomagajo krepiti občutljivo kožo: Vitamin B3 spodbuja naravno obrambo kože pred dražilnimi sredstvi, odpravlja rdečico in zmanjšuje reakcije krvnih žil, medtem ko vitamin CG utrjuje stene žil z aktiviranjem sinteze kolagena. Nenazadnje, pametna molekula proti rdečici ambofenol deluje na treh ravneh:

 • Protivnetno in pomirjujoče za zmanjšanje rdečice.
 • Mikrovaskularna zaščita, ki preprečuje, da bi krvne žile postale vidne.
 • Antioksidant za zaščito kožnih celic pred napadi prostih radikalov, ki lahko povečajo rdečico.

Rezultat? Rdečica se zmanjšuje iz dneva v dan in razkrije se sveža in enakomerna polt, ki ste jo imeli nekoč.

BB in CC na pomoč!

Manj je več, ko gre za občutljivo kožo. Zato so kreme BB in CC zaveznice kože, nagnjene k rdečici: Združujejo več funkcij v eni formuli, ki zmanjšuje možnost draženja. Poleg tega so na voljo v lahkih, mazljivih teksturah, ki zmanjšajo trenje.

ROSALIAC CC krema učinkuje z dokazano sestavino proti rdečici Ambofenol, hkrati pa prikrije rdečico s prosojnimi pigmenti, ki dosežejo popolno ravnovesje med pokritostjo in prosojnostjo.
ROSALIAC CC krema vsebuje tudi močno zaščito SPF30 za boj proti najhujšemu sovražniku kože, nagnjene k rdečici, sončnim UV žarkom.

ANTHELIOS ultra obarvana BB krema SPF50+ je krema z zelo visoko zaščito širokega spektra, ki ščiti, vlaži in poenoti vašo polt. Njeni univerzalni mikro-pigmenti se prilagajajo vsem tonom kože.

Vsak dan uporabljajte zaščito pred soncem za občutljivo kožo

Izpostavljenost UV sevanju je glavni vzrok za dolgotrajno pordelost kože. Ne glede na letni čas je vaš obraz vsak dan v letu izpostavljen soncu. Zato je vsakodnevna zaščita s širokim spektrom nujna za kožo, nagnjeno k rdečici. Prepričajte se, da vaša krema za sončenje filtrira UVB, UVA in dolge UVA žarke, ki so prisotni tudi pozimi. ANTHELIOS Sun Intolerance SPF 50+  krema je zasnovana za najbolj občutljivo kožo in oči. Zagotavlja zelo visoko zaščito širokega spektra in je obogatena s pomirjujočo in antioksidacijsko termalno vodo.

Razmislite o vaskularnem laserskem zdravljenju

Usposobljeni dermatolog vam lahko priporoči ustrezna zdravljenja, ki pomagajo zmanjšati rdečico. Če je le nekaj žil zelo vidnih, imate na voljo možnost elektrokoagulacije. To vključuje dovajanje blagega električnega toka preko majhne sonde, vstavljene v kožo. Vaskularni laserji prav tako dajejo odlične rezultate. Laser KTP lahko močno izboljša rozaceo v dveh sejah v razmaku 6 tednov. Intenzivna pulzirajoča svetloba (IPL) daje dobre rezultate pri eritrozi-rozacei. Te postopke je treba izvajati v času, ko koža ni izpostavljena soncu. Rdečica po laserskem zdravljenju je običajno prehodna in traja največ nekaj dni.

Top nasvet: Pordelost kože lahko po laserski negi pomirite s pršenjem Thermalne vode, po kateri nanesete epidermalni gel za popravilo, kot je npr. CICAPLAST Gel B5.

Kaj če je moja rdečica
posledica alergije?

Alergijski kožni izpuščaji so ključni vzrok za rdečico

Kot so pokazale naše raziskave, lahko rdečico povzročijo številni notranji in zunanji dejavniki. Alergične kože in rdeče kožne izpuščaje povzročijo specifična alergeni v našem okolju, kozmetiki, hrani in zdravilih. Če so srbeči alergijski kožni izpuščaji za vas moteči, boste morda želeli razmisliti o obisku alergologa, ki bo določil sprožilce. Lahko pa pomaga tudi posebna nega kože za alergično kožo: Nežno očistite alergično kožo z micelarno vodo, ki se ne izpira ali TOLERIANE Dermo-čistilnim sredstvom za odstranjevanje vseh alergenov s površine kože, nakar popršite z naravno protivnetno termalno vodo in zaključite s kremo za takojšnjo pomiritev pregrade, preskušene na alergični koži kot je TOLERIANE Ultra. Bodite prepričani, rdečica in pordelost kože zaradi kožnih alergij bo v kratkem pomirjena.

Je vaša koža občutljiva, reaktivna ali alergična? Izvedite več TUKAJ.

Želite vedeti več? Kliknite TUKAJ za nego občutljive kože in HERE za vodič o ličenju občutljive kože.

PRAVILNO
ALI NAPAČNO

True-or-false-visual-1

MOJE POČUTJE
LAHKO VPLIVA NA MOJO OBČUTLJIVO KOŽO.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Stres in intenzivno čustvovanje povzroči, da se žile v koži razširijo, kar povzroči zardevanje in občutek nelagodja. Številni so prepričani, da so čuječnost ali podobne tehnike sproščanja dragocen zaveznik pri ohranjanju njihove občutljive kože v »zen« območju. Ta pristop deluje najbolje v kombinaciji s strokovno nego občutljive kože, kot je program izdelkov TOLERIANE.
Preberite več
True-or-false-visual-2

NARAVNI IZDELKI
SO NAJBOLJŠI ZA OBČUTLJIVO KOŽO.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Če je nekaj naravno, še ne pomeni, da ne bo povzročilo občutljivih kožnih izpuščajev. Pravzaprav lahko številni naravni rastlinski izvlečki povzročijo vsem dobro znane občutke ščemenja, zbadanja in pekoče občutke. Kar zadeva alergene, narava kar prekipeva od njih!
Preberite več
True-or-false-visual-3

IZPOSTAVLJANJE SONCU LAHKO
POVEČA OBČUTLJIVOST KOŽE.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Sonce lahko resnično vpliva na občutljivo polt.Temu je tako, ker UV žarki sprožijo oksidativni stres in kožno vnetje, kar povzroči rdečico in izpuščaje. Naj bojo izdelki iz širokega spektra zaščite pred UVA-UVB in dolgimi UVA žarki, kot je program ANTHELIOS, del vaše vsakodnevne nege kože.
Preberite več
True-or-false-visual-3

DOLGA VROČA KOPEL
BO POMAGALA POMIRITI MOJO OBČUTLJIVO KOŽO.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Lahko sprosti mišice po napornem dnevu, vendar dolg vroč tuš ali namakanje v kopeli ni dobra izbira za občutljivo kožo. Izpostavljanje občutljive kože vročim (in hladnim) temperaturam spodbuja sproščanje histamina (molekula srbenja), kar lahko sproži verižno reakcijo draženja. Najbolje je, da se odločite za kratke, mlačne prhe ali kopeli.
Preberite več

IMAMO TUDI
CELOTNO PONUDBO ZA TO

ANTHELIOS je pionir na trgu izdelkov za sončenje. Njegova zelo visoka zaščita širokega spektra je rezultat več kot 30 let naprednih kliničnih raziskav na področju zaščite pred soncem in kože, občutljive na sonce.

NAŠE ZAVEZE
ZA VARNOST

Varnostni standardi, ki presegajo mednarodne predpise o kozmetiki.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % IZDELKOV
PRESKUŠENIH ZA ALERGIJE

Poglej več
En predpogoj = ničelne alergijske reakcije
Če zaznamo en sam primer, se vrnemo v laboratorije in preoblikujemo našo formulo
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUJNO POTREBNO,
V PRAVEM AKTIVNEM ODMERKU

Poglej več
Naši izdelki, razviti v sodelovanju z dermatologom in toksikologom, vsebujejo samo potrebne sestavine v pravem aktivnem odmerku.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

PRESKUŠENO
NA ZELO OBČUTLJIVI
 KOŽI

Poglej več
Toleranca izdelkov je preverjena na najbolj občutljivi koži: reaktivni, nagnjeni k alergijam, nagnjeni k aknam, nagnjeni k atopiji, z manjšimi praskami ali oslabljeni zaradi zdravljenja raka.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠČITA FORMULE
ZA DALJŠE ČASOVNO OBDOBJE

Poglej več
Izberemo najbolj zaščitno embalažo, povezano samo z nujnimi konzervansi, da s časom zagotovimo popolno toleranco in učinkovitost.

IZVEDITE VEČ O
TEM, KAJ JE OBČUTLJIVA KOŽA

OGLEJTE SI VSE ČLANKE
O OBČUTLJIVI KOŽI

placeholder KAKO PREPREČITI DA OBČUTLJIVA KOŽA
VPLIVA NA KAKOVOST ŽIVLJENJA
PREBERITE VEČ