V luči znanosti

Reaktivnost kože: 3 izvori občutljive kože

Img_Reaktivnost kože: 3 izvori občutljive kože

Obstajajo različni profili občutljive kože. Netolerantna, rdeča, suha ali izsušena koža je lahko dejansko občutljiva. Vsi ti profili pa imajo nekaj skupnega: koža je hiperreaktivna na določene dejavnike.

Različni simptomi občutljive kože

Občutljiva koža ni nujno alergična koža. To je vrsta kože, ki je naravno občutljiva na zunanje agresivne dejavnike, na katere premočno odreagira. Ta hiperreaktivnost je neposredno povezana z razdražljivostjo živčnih končičev kože. Skladno z vsakim profilom se lahko občutljivost kože izraža skozi različne oblike reaktivnosti: zbadanje, zategovanje, srbenje, neprijeten občutek vročine in/ali pekoč občutek, ki jih včasih spremlja rdečica.

3 izvori občutljive kože

Reaktivnost kože ima lahko več vzrokov. Ti so lahko:

  • Okoljskega izvora: vročina, mraz, veter, sonce, nenadne temperaturne spremembe in onesnaženost zraka lahko povzročijo zbadanje, pekoč občutek, rdečico ali neprijeten občutek vročine.
  • Kontaktnega izvora: uporaba izdelkov z vsebnostjo sestavin, ki jih koža slabo prenaša; stik kože z zelo trdo vodo ali nekaterimi tkaninami lahko povzroči občutke neudobja: srbenje, zbadanje, zategovanje ali rdečico.
  • Žilnega izvora: stene krvnih žil se oslabijo pod vplivom nekaterih zunanjih dejavnikov, kot so temperaturne spremembe, ali notranjih dejavnikov, kot so uživanje začinjene hrane in pitje alkohola. Znaki, ki kažejo na to težavo, so lahko zardevanje, rdečica in neprijeten občutek vročine.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke