3 vprašanja za strokovnjaka

Priporočam dolgotrajno vzdrževalno zdravljenje za stabilizacijo izbruhov seboroičnega dermatitisa

Img_Priporočam dolgotrajno vzdrževalno zdravljenje za stabilizacijo izbruhov seboroičnega dermatitisa

Seboroični dermatitis je pogosto stanje, ki se pojavi na področjih, bogatih z žlezami lojnicami: osrednjem delu obraza, robovih lasišča in prsnem košu. Kvasovka pityrosporum ovale igra pomembno vlogo pri povzročanju vnetja. Kako ga je mogoče pozdraviti? Preberite si nasvet dermatologa.

Kako seboroični dermatitis vpliva na paciente, ki obiskujejo vašo ambulanto?

Prizadene odrasle paciente, predvsem moške.

Kaže se v lisah rdeče luskaste kože na obrazu, okrog stranic nosu in nad obrvmi. Pregled lasišča pogosto razkrije tudi lepljive luske na robovih las. Včasih se pojavi okrogla, luskasta lisa sredi prsnega koša. Koža obraza se zlahka razdraži. Lasišče srbi. Občasno izbruhnejo problematične lise, najpogosteje v obdobjih utrujenosti in stresa.

Ali priporočate kakšne posebne dermokozmetične izdelke?

Koža pacientov s seboroičnim dermatitisom se zlahka razdraži že s preprostim umivanjem obraza.

Priporočam uporabo nežnih čistilnih sredstev (micelni losjon in druge vrste losjonov), nikakor pa ne mila, ki še dodatno poslabšuje razdraženost. Vlažilne kreme niso vedno dobro tolerirane. Vendar pa, če koža zateguje, potrebuje vlaženje. Svetujem uporabo dermokozmetičnih izdelkov, ki so zasnovani za zagotavljanje tolerance in vsebujejo aktivne učinkovine, ki lajšajo seboroični dermatitis.

Ali obstajajo medicinska zdravljenja?

Če je le mogoče, se izognite topičnim kortikosteroidom.

Čeprav so učinkoviti, pa lahko na teh področjih, ki so bogata z žlezami lojnicami, povzročijo majhne lezije, ki spominjajo na akne. Poleg tega lahko ob redni uporabi povzročijo rozaceo. Sam predpisujem protiglivične kreme (s ketokonazolom ali ciklopiroks olaminom), ki delujejo na kvasovko pityrosporon ovale. Lokalna zdravljenja na litijevi osnovi so učinkovita. Priporočam dolgotrajno vzdrževalno zdravljenje za stabilizacijo izbruhov.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke