Koža vašega dojenčka

Čeprav je fiziologija kože vašega malčka enaka vaši,
je njeno delovanje vendar drugačno.

Akne in temenica: kako negovati svojega malčka?

Img_Akne in temenica: kako negovati svojega malčka?

V prvih mesecih po rojstvu so otroci lahko nagnjeni k stanjem in vnetjem, ki prizadenejo otroško kožo. Dve najpogostejši in najbolj znani taki stanji sta otroške akne in temenice. Kljub temu, da ni razloga za skrb, saj ti stanji običajno izgineta sami od sebe, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako ravnati z njima, če se pojavita.

Akne pri dojenčkih

Akne pri dojenčkih se lahko pojavijo v prvih dveh tednih po rojstvu v obliki mozoljev na obrazu, predvsem na licih, čelu in bradi, včasih pa se pojavijo tudi na hrbtu. Koža okoli teh mozoljev postane rdeča, stanje pa se lahko še poslabša v toplem okolju ali če je otrok vznemirjen.

Akne se običajno očistijo brez dermatološkega tretmaja nekaj mesecev po prvem izbruhu. Za preprečevanje draženja kože vašega dojenčka med kopanjem ali prhanjem lahko uporabite  LIPIKAR Syndet AP+, ki je nežen do občutljive kože dojenčkov. Imejte vedno pri roki termalno vodo La Roche-Posay, da jo lahko razpršite po obrazu in drugih prizadetih delih telesa in pomirite kožo svojega malčka.

Priporočila

Čeprav otroških aken ni treba zdraviti, morate biti previdni, da ne uporabljate izdelkov ali tretmajev, ki lahko poslabšajo stanje dojenčkove kože, kot so z lipidi bogata mila, mastna mazila ali izdelki proti aknam za najstnike in odrasle.

Temenice

Ponavadi nastane zaradi presežnega sebuma na lasišču in se kaže v obliki lusk na dojenčkovi glavi.

Nežno masirajte dojenčkovo lasišče s posebnim čistilnim sredstvom ali izdelkom vsak dan med kopanjem ali prhanjem. Tako se bodo luske zmehčale in se ločile od lasišča, sčasoma pa bodo same odpadle. Na koncu rutine kopanja popršite dojenčkovo kožo s termalno vodo La Roche-Posay, da jo pomirite.

Priporočila

Izogibajte se praskanju lusk, da preprečite okužbe.