Dejstva in
Številke

BOLJ STE MIKROBIOTA KOT ČLOVEK
če preštejete vse celice v telesu, je le 43 % človeških.

Vir

MED 10-SEKUNDNIM POLJUBOM
Se prenese 80 milijonov bakterij.

Vir: Remco Kort, Martien Caspers, Astrid van de Graaf, Wim van Egmond, Bart Keijser, Guus Roeselers. Shaping the oral microbiota through intimate kissing. Microbiome, 2014; 2 (1): 41 DOI: 10.1186/2049-2618-2-41

PRI ROJSTVU
Sem dobil svojo prvo dozo mikrobioma. Od takrat naprej pa se nenehno razvija.

Vir: Houghteling, Pearl D, and W Allan Walker. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition vol. 60,3 (2015): 294-307

KAJ JE MIKROBIOM KOŽE?

Bakterije, glive, virusi – trilijoni mikroorganizmov se je na zemljiudomačilo preden so ljudje sploh obstajali. Prilagajali so se in razvijali, vendar so bili vedno prisotni tam, kjer obstaja življenje: v prsti, v rastlinah, na živalih in na nas.

V zadnjih nekaj desetletjih smo začeli raziskovati in razumeti temeljno vlogo, ki jo imajo v našem življenju s svojo prisotnostjo v naših telesih in na njih: od črevesja do možganov in kože. Ti mikrobi, skupno znani kot mikrobiom, predstavljajo približno polovico naših telesnih celic. 

Kožni mikrobiom se nanaša posebej na množico mikroorganizmov, ki naseljujejo neko kožo.Številni dejavniki, kot so genetika, življenjski slog, prehrana, osebna higiena, starost, zdravila (zlasti antibiotiki) in celo ljudje in hišni ljubljenčki, s katerimi si oseba deli svoj dom, vplivajo na sestavo kožnega mikrobioma. Posledično je mikrobiom vsake osebe zanj edinstven, podobno kot DNA.

Nove tehnologije zaporedja genoma so pokazale, da je koža gostiteljica bolj raznolikih in dinamičnih bakterijskih združb, kot so mislili prej. Te bakterijesodelujejo in komunicirajo medsebojno in z našimi kožnimi celicami, ter lahko spodbujajo in zavirajo rast dobrih oziroma slabih bakterij. Razumevanje ravnovesja kožnega mikrobioma je bistvenega pomena za vzpostavitev potrebne harmonije, potrebne za ohranjanje zdrave kože.

 

ZAKAJ SO BAKTERIJE
KORISTNE NA NAŠI KOŽI

V nasprotju s splošnim prepričanjem, niso vse bakterije slabe. Pravzaprav so ključne za odkrivanje in obvladovanje škodljivih dejavnikov na prvi obrambni liniji telesa in njegovega največjega imunskega organa, kože. Bakterije na koži opozorijo telo pred napadalci in sprožijo odziv. Prav tako sami upravljajo svoje skupnosti in skrbijo, da določena vrsta bakterij ne postane prevladujoča.1 Poleg tega koži pomagajo pri zatiranju vnetja.2
1 [Sanford JA, Gallo RL. Semin Immunol 2013, 25(5): 370-377] 
2 [Chau TA, McCully ML, Brintnell W, et al. Nature Medicine 2009, 15(6): 641-648 ; Lai Y, Di Nardo A, Nakatsuji T, et al. Nat Med 2009, 15(12): 1377-1382]

Ravnovesje mikrobioma kože lahko motijo notranji dejavniki, življenjski slog in okoljski dejavniki. Pretirana čistoča lahko na primer povzroči več škode kot koristi predvsem otrokom, saj blokira izpostavljenost koristnim mikroorganizmom, ki prispevajo k razvoju imunskega sistema.1  "Hipoteza higiene: trenutne perspektive in prihodnjeterapije". Cilji imunosti in terapije2:Bolj ko je kožni mikrobiom raznolik, bolj zdrav je. Ko je mikrobiom neuravnotežen, je koža manj zaščitena in bolj občutljiva na zunanje agresorje. To neravnovesje je povezano s kožnimi obolenji, kot so luskavica, atopijski dermatitis in akne.3

[Stiemsma, Leah; Reynolds, Lisa; Turvey, Stuart; Finlay, Brett (2015).
143. doi:10.2147/ITT.S61528. ISSN 2253-1556. PMC 4918254]

3 [Skin microbiome and acne vulgaris: staphylococcus, a new actor in acne. Dreno B, Martin R, Moyal D, Henley JB, Khammari A, Seité S. Exp Dermatol. 2017 Jan 17. PMID: 28094874]

 

Vaša vprašanja
Odgovori dermatologov

Ekcem

Po raziskavah je ekcem povezan z dramatičnim padcem raznolikosti bakterij, saj do30% ekosistema zaseda samo ena bakterija: Staphylococcus aureus (Staph). To neravnovesje mikrobioma prispeva k trem medsebojno povezanim mehanizmom:

  • Kolonizacija bakterij stafilokokov: vnetja ekcemov se vedno vrnejo
  • Sprememba kožne pregrade: koža je zelo suha
  • Vnetje kože: koža je srbeča in obstaja potreba po praskanju

Akne

Mikrobiom tistih, ki trpijo zaradi aken, predstavlja dve specifični vrsti bakterij, ki postaneta preveč vidni – Staphylococcus sp in P.akne.

  • Bakterija P.akne živi znotraj mikro-dlačnega mešička in povzroča vnetje

Občutljiva koža

Uravnotežen mikrobiom z bakterijsko raznolikostjo vodi do močnejše pregradne funkcije kože. Ko mikrobiom postaneneuravnotežen, to lahko privede do občutljivosti.

QuestionMark_Desktop

ALI STE
VEDELI?

aqua posae filiformis ingredient

Sočasno obstaja 2 milijona mikrobov
na 1 cm2 mojega čela

KAKO SE KOŽNI
MIKROBIOM REGULIRA

Obstajajo štirje načini, kako zagotoviti raznolikost kožnega mikrobioma:

  • Prebiotični pristop: formulacije za kožo, ki vsebujejo sestavine, ki spodbujajo raznolikost kožnih bakterij
  • Študije so pokazale, da termalna izvirska voda La Roche-Posay s svojo edinstveno mineralno in bakterijsko sestavo deluje kot prebiotik
  • Probiotični pristop: uvedba zelo specifičnih sevov bakterij za raznolikost mikrobioma
  • Postotični pristop: uporaba snovi, ki spodbujajo rast mikroorganizmov, zlasti tistih s koristnimi lastnostmi, ki posnemajo naravno navzkrižno sodelovanje med bakterijami v mikrobiomu
  • Prebiotik lahko kombiniramo s postbiotikom za večjo učinkovitost, kot je bilo dokazano z LIPIKAR Baume AP+M, ki vsebuje visoke koncentracije Aqua Posae Filiformis (postbiotik) in termalne izvirske vode La Roche-Posay (prebiotik)
  • Antibiotični pristop: fagi ali virusi, ki napadajo posamezen sev bakterij

IZBRANI IZDELKI Z
AQUA POSAE FILIFORMIS

La Roche-Posay je vodilen v raziskavah kožnega mikrobioma od leta 2011, saj je na to temo naredil 19 kliničnih študij na več kot 1200 bolnikih in objavil 13 člankov. Kot rezultat te raziskave je La Roche-Posay razvil ekskluzivno, patentirano aktivno sestavino Aqua Posae Filiformis, ki uravnoteži kožni mikrobiom, uravnava vnetja in je učinkovita tako za bolnike z atopijo kot tudi za akne. Aqua Posae Filiformis je razvita v našem podjetju z gojenjem bakterij Vitreoscilla Filiformis v termalni izvirski vodi La Roche-Posay.

LA ROCHE-POSAY,
PIONIR V RAZISKAVI MIKROBIOMA

La Roche-Posay je vodilen v raziskavah o kožnem mikrobiomu od leta 2011, saj je o tej temi naredil 19 kliničnih študij na več kot 1200 bolnikih in objavil 13 člankov. Kot rezultat te raziskave je La Roche-Posay razvil ekskluzivno, patentirano aktivno sestavino, Aqua Posae Filiformis, ki uravnoteži kožni mikrobiom, uravnava vnetja in je učinkovita tako za bolnike z atopijo kot tudi za akne.

Aqua Posae Filiformis je razvita v naše podjetju z gojenjem Vitreoscilla Filiformis vrste v termalni izvirski vodi La Roche-Posay.

Zaradi svoje edinstvene mineralne in bakterijske sestave je sama termalna voda klinično dokazano učinkovita za črevesni in kožni mikrobiom.

From Probiotic to Prebiotic Using Thermal Spring Water, J. Zeichner MD, S.Siete PhD, 2018