V luči znanosti

UVB- in UVA-žarki: kako se razlikujejo in kakšen je njihov učinek na kožo?

Img_UVB- in UVA-žarki: kako se razlikujejo in kakšen je njihov učinek na kožo?

UV-žarki predstavljajo 5 % sončnih žarkov, ki doseže zemljo, vendar pa so ti izredno močni. Obstaja več vrst žarkov. Medtem ko UVC-žarke blokira ozonski plašč, UVA- in UVB-žarki dosežejo zemljo in učinkujejo na kožo.

UVA-žarki: So odgovorni za staranje kože in alergije na sonce

3.2-UVB and UVA rays in the light of science_illu-1

UVA-žarki so prisotni skozi vse leto, tudi v oblačnih dneh in predstavljajo 95 % vseh ultravijoličnih žarkov, ki dosežejo zemeljsko površino. Prodrejo skozi oblake, steklo in povrhnjico: za razliko od UVB-žarkov so neboleči in lahko prodrejo zelo globoko v kožo, kjer dosežejo celice usnjice. Ker proizvajajo proste radikale, lahko na dolgi rok spremenijo celice in prispevajo k:

  • Fotostaranju: spremembe v usmerjenosti elastinskih in kolagenskih vlaken, zaradi česar koža popusti in izgubi svojo čvrstost ter se pojavijo gube.
  • Intoleranci na sonce, ki je splošno znana kot alergija na sonce (rdečica, srbenje, polimorfni svetlobni izpuščaj)
  • Pigmentacijskim motnjam (nosečniška maska, lise)
  • Razvoju kožnih rakov.

UVB-žarki: So odgovorni za opekline in porjavelost kože

UVB-žarki predstavljajo 5 % ultravijoličnega sevanja, ki doseže zemljo. So visokoenergetski, vendar jih zaustavijo že oblaki in steklo, lahko pa vseeno prodrejo v povrhnjico. Odgovorni so za potemnitev kože, povzročajo pa tudi sončne opekline, alergijske reakcije in kožnega raka. Zato je pomembno, da kožo zaščitite tako pred UVA- kot tudi UVB-žarki.

POVZETEK V SLIKAH ...

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke