Osredotočenost na

Atopijski dermatitis je alergijsko stanje kože, ki prizadene zelo suho kožo.

Img_Atopijski dermatitis je alergijsko stanje kože, ki prizadene zelo suho kožo.

Atopični ekcem ali atopijski dermatitis je vse pogostejše stanje kože. Med izbruhi koža postane srbeča, pričnejo se pojavljati izcedki, nato pa se izoblikujejo mehurji. Za zmanjšanje števila izbruhov je bistvenega pomena, da se pacienti izogibajo stiku z alergeni in redno uporabljajo emolientne kreme.

PREBERITE VSE INFORMACIJE O ATOPIJI

Simptomi

Pogosta kožna bolezen

Atopični ekcem ali atopijski dermatitis je pogosta kožna bolezen, ki se velikokrat pojavi pri starosti treh mesecev, lahko pa se razvije tudi prej. Pri novorojenčkih se atopijski dermatitis najpogosteje pojavi na obrazu, zlasti na licih in bradi. Ko postane otrok starejši, se lezije večinoma pojavijo na vratu, kožnih gubah okoli komolcev, na zapestjih in za koleni. Po vsakem izbruhu nastopi faza olajšanja. Ti izbruhi se pogosto pričnejo s preprostim rdečim madežem na koži, ki začne srbeti. Med izbruhi koža postane suha in groba, na določenih predelih se pričnejo pojavljati izcedki, nato pa se izoblikujejo še mehurji.

Vzroki

Vzrok: zelo suha koža

Številni posamezniki so gensko nagnjeni k atopijskemu dermatitisu. Tisti, ki trpijo za to boleznijo, imajo visoko reaktiven imunski sistem. Poleg tega atopična koža kaže prirojeno izrazito suhost. Ker se kožna pregrada preoblikuje, lahko alergeni iz našega okolja prodrejo globoko v spodnje plasti kože. Ti nato spodbudijo imunski sistem, ki se prekomerno odzove. To povzroči pojav kliničnih znakov atopičnega ekcema: srbenje, vnetje in pojav izcedkov. Vzrok občutnega porasta atopijskega dermatitisa v zadnjih nekaj letih so lahko tudi okoljski dejavniki: onesnaževanje, pasivno kajenje itd.

Zdravljenja

Zdravljenje: dermokortikoidi in emolientne kreme

Med izbruhi: dermatolog predpiše kreme ali mazila, ki vsebujejo kortikoide - dermokortikoide. Ta pomagajo zdraviti lezije takoj, ko se pojavijo. Ko lezije izginejo, emolientne kreme obnovijo vlažnost na zelo suhi koži, kar prav tako pomaga preprečiti izbruhe. Kreme za atopično kožo je potrebno nanesti po celotnem telesu, enkrat ali dvakrat na dan. Za zmanjšanje števila izbruhov, vam priporočamo:

  • tuširanje, raje kot kopanje v kadi
  • uporabo nežnih čistilnih izdelkov v gelu, ki ne vsebujejo mila in dišav
  • nošenje bombažnih oblačil namesto volnenih ali sintetičnih
  • vzdrževanje nizke temperature v prostorih
Znaki atopijskega dermatitisa ponavadi izginejo pred puberteto.

Za več informacij se obrnite na vašega dermatologa.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke