Osredotočenost na

Atopični ekcem: ko razdraženost postane kronična

Img_Atopični ekcem: ko razdraženost postane kronična

Atopični ekcem, imenovan tudi atopični dermatitis, je kronično in alergijsko stanje, ki se izraža v obliki rdečih lis in srbenja. Da bi premagali to težavo in pomirili srbenje, moramo obnoviti funkcijo kožne pregrade.

Simptomi

"Čudna" koža na obrazu

Atopični ekcem se kaže v obliki zelo suhe kože, predvsem na obrazu, ki jo spremljata občutek zategovanja in srbenje. Prav tako se lahko lušči in ima včasih hrapave rdeče lise. Stalna razdraženost, neudobje in občutek "čudne" kože predstavljajo zelo težko breme. Če se ti simptomi pojavijo na obrazu, pa je osebno in družbeno dobro počutje osebe seveda še toliko bolj prizadeto.

Vzroki

Kronično stanje pod drobnogledom

Kroničen in alergijski atopični ekcem se pojavi pri osebah z genetsko nagnjenostjo k tovrstnemu stanju. Ko koži primanjkuje lipidov, se njena pregrada spremeni. Rezultat: koža postane občutljiva na dražeče snovi in alergene. Pršice, cvetni prah, živali in onesnaževanje so zunanji dejavniki, ki najpogosteje sprožijo simptome te bolezni.

Zdravljenja

Prednostna naloga: pomiriti srbenje

Čeprav lahko s praskanjem začasno olajšate razdraženost, boste s tem le ohranili ekcem, saj praskanje še dodatno poslabša preobrazbo kože. Če želite prekiniti začarani krog atopije, je bistvenega pomena, da pomirite to srbenje. Pri tem morate sprejeti nekaj nujnih korakov:


  • Obraz si umijte s čistilnim izdelkom, ki je obogaten z lipidi in ne draži kože.

  • Vsak dan uporabite emolient za telo: to bo pomagalo obnoviti hidrolipidni sloj, prestrukturirati kožno pregrado in omejiti prodiranje dražečih snovi.

Termalna zdravljenja lahko prav tako pomirijo srbenje, temeljito očistijo kožo in preprečijo sekundarne infekcije.

Ne obotavljajte se posvetovati z vašim dermatologom. Z veseljem vam bo pomagal.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke