KAKO SE SPOPRIJETI Z EKCEMOM DOJENČKA, PLENIČNIM IZPUŠČAJEM,
IN SRBENJEM KOŽE PRI NOVOROJENČKIH

Article Read Duration 19 minutno branje

Veliko novorojenčkov trpi zaradi srbečih kožnih obolenj, vključno z ekcemom in splošnim draženjem občutljive kože. Čeprav ima vsak od teh pogojev svoje posebne značilnosti in rešitve (za podrobnosti preberite v nadaljevanju), bodo vsi imeli koristi od preproste rutine vsakodnevne nege, s katero bo otrok pomirjen in mu bo bolj udobno:

• Kopajte otroka v mlačni vodi
• Uporabite zelo blago čistilno kremo ali gel brez mila
• Nežno posušite s tapkanjem
• Nanesite ultra nežne zaščitne kreme
• Pogosto menjujte pleničke
• Uporabljajte zaščito pred soncem
• Izberite otroško varno, hipoalergično sredstvo za pranje perila
• Uvedite novo hrano eno za drugo, da boste zagotovo opazili kakršne koli alergijske reakcije

KOŽA DOJENČKOV, NAGNJENA K EKCEMU

Pravilna skrb za ekcem novorojenčka olajša življenje celotni družini

Razdražljive kožne bolezni, kot je ekcem novorojenčka, lahko pri dojenčkih povzročijo veliko nelagodja in bolečin. Draži jih srbenje, jokajo, se vznemirjajo in ne morejo spati. Neprespani dojenček lahko moti življenje celotne družine, zato morajo starši vedeti, kako zdraviti otroški ekcem, preprečiti vnetja in skrbeti za občutljivo kožo svojega novorojenčka. Upanje obstaja, obljubljamo, zato berite naprej!

Kaj je ekcem pri novorojenčkih?

Ekcem ali atopični dermatitis ima genetsko komponento in je deden v družini. Ekcem povzroča resnično suha koža (koža, ki je po naravi suha, in ne koža, ki je na primer postala suha po izpostavitvi ostrim izdelkom) in je občutljiva na alergene in dražilne snovi, ki prodrejo v kožo, kar povzroči intenzivno srbenje.

Pri novorojenčkih se ekcem običajno nahaja na obrazu, lahko pa se razvije tudi v kožnih gubah okoli kolen, zapestja in komolcev, ko otrok raste.

Ali bo ekcem pustil brazgotine na mojem dojenčku?

Ekcem pri dojenčkih sam po sebi ne povzroča brazgotin. Če se dojenčkov ekcem močno okuži in to ostane nezdravljeno, lahko za seboj pusti brazgotine. Če se zdi, da je otrokov ekcem okužen (če izteka gnoj ali je prekrit z zlatimi skorjami ali razprtimi ranicami), se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.

Otroški ekcem se sčasoma lahko zmanjša, medtem pa se morate naučiti, kako ga obvladovati

Pri starejših otrocih so ekcemi manj pogosti in v 50 % primerov ekcemi postopoma izginejo do petega leta. Toda medtem starši potrebujejo strokovne nasvete in nasvete, kako obvladati simptome in zmanjšati izbruhe. Preberite nasvete in nasvete o obvladovanju otroškega ekcema.

KAKO POSKRBETI ZA
EKCEM DOJENČKA

Vsakodnevni nasveti za lažje življenje z ekcemom

Ko se ekcem novorojenčka vname, da bi zmanjšali vnetje in srbenje, dermatologi in pediatri praviloma predpišejo topične kortikosteroidne kreme, ki jih je treba uporabljati enkrat na dan, najbolje ponoči. Za dopolnitev in optimizacijo vsakdanje rutine vašega malčka je treba posebno pozornost nameniti kopanju in čiščenju kože dojenčkov:

• Odločite se za mlačne prhe ali kopeli, ki niso toplejše od 37 stopinj.
• Uporabite zelo blago čistilno kremo ali gel brez mila
• Temeljito, a nežno posušite kožo.
• Kreme nanesite v 10 minutah po otrokovem tuširanju ali kopeli. To pomaga učinkovinam v mehčanju ali steroidni kremi, da bolje prodrejo v kožo.
• Takoj, ko izginejo poškodbe ekcema (rdečica je zbledela in koža ni več razpokana ali mehurčka), je treba steroidno kremo nadomestiti z mehčalom.
• Nenazadnje, ne pozabite rezati in piliti nohtov, da jim preprečite, da bi si poškodovali kožo. Že samo rezanje lahko pusti ostre robove, zato ne preskočite piljenja!

IZDELKI ZA DNEVNO NEGO
KOŽE NOVOROJENČKOV, NAGNJENE K ATOPIČNEM EKCEMU

Pomembno je, da z dojenčkovo nežno kožo ravnate skrajno previdno. Izberite izdelke brez dišav, ki ne vsebujejo močnih sestavin, kot sta alkohol ali milo, in so posebej oblikovani za dojenčke.

La Roche-Posay, ki ga priporoča 25.000 dermatologov, je razvil kozmetične izdelke, posebej zasnovane za dojenčke nagnjene k atopičnemu ekcemu, da vzporedno z zdravljenjem, ki ga je predpisal zdravnik, skrbijo za kožo vašega otroka. Naši LIPIKAR izdelki na nego kože so brez dišav, obogateni z niacinamidom in karitejevim maslom ter oblikovani tako, da ustrezajo posebnim potrebam kože, nagnjene k atopičnemu ekcemu:

• Takoj ublaži srbenje zaradi suhosti
• Popravi plast lipidov, ki ščitijo kožo (kožna pregrada)
• Obnavlja ravnovesje prijaznih bakterij, ki živijo na koži
• Zmanjša pogostnost močnih suhih vnetij

 

LIPIKAR Syndet je blago kremno sredstvo za umivanje brez mila, primerno za dojenčkovo suho in krhko kožo.

Nekaj kapljic LIPIKAR Cleansing Oil lahko dodate v vodo za kopanje, da zaščitite otrokovo kožo.

LIPIKAR Baume AP+ je nežen balzam, ki pomaga pomiriti suhost kože, nagnjene k atopičnemu ekcemu.

Dobro je vedeti: tako LIPIKAR Baume AP+ kot LIPIKAR Syndet sta bila preskušena na porodnišnicah in sta primerna za novorojenčke že od prvih dni življenja.


Preberite strokovne nasvete o negi občutljive kože pri dojenčkih in kliknite TUKAJ za strokovne nasvete o negi kože vašega dojenčka’, nagnjene k atopičnem ekcemu.

PLENIČNI DERMATITIS,
ALI PLENIČNI IZPUŠČAJ

To je zelo pogosto, vendar plenični izpuščaj lahko povzroči stisko

Večina dojenčkov bo v določenem času z različno stopnjo resnosti trpela zaradi pleničnega izpuščaja. V Ameriki se imenuje plenični izpuščaj – toda kakorkoli ga imenujemo, se plenični izpuščaj pokaže kot rdeča, vneta koža okoli dojenčkove ritke.

Kaj povzroča plenični izpuščaj?

Vlažno okolje plenice je idealen kraj za rast nekaterih kvasovk ali bakterij. Dejavniki, ki povzročajo vnetje in draženje (dermatitis) dna dojenčkov, so tudi stiki s prebavnimi encimi v blatu ali amoniakom v urinu.

Drgnjenje in stiskanje vplivata tako: Pretesne ali slabo prilegajoče se plenice ustvarijo trenje, ki lahko prispeva k pleničnemu izpuščaju.

Kemične snovi, ki jih vsebujejo nekateri detergenti za pranje ali nekateri izdelki za nego kože so lahko tudi dražilne in celo alergene.

Končno lahko uporaba antibiotikov včasih zmoti normalno ravnovesje dobrih bakterij, ki pomagajo nadzorovati nekatere organizme, kot so kvasovke.

NAMIGI ZA POMOČ
PRI PREPREČEVANJU PLENIČNEGA IZPUŠČAJA

Da bi preprečili okužbo, je pomembno, da hranite plenični dermatitis v bližini

Preprost plenični izpuščaj ali plenični dermatitis lahko otroku povzroči nelagodje in stisko, obstaja pa tudi tveganje vnetja. Ko se plenični izpuščaj okuži, rdečico spremljajo rdeči mozolji v kožnih gubah, včasih z mehurčki, polnimi gnoja. Če opazite te znake okužbe, se takoj posvetujte s svojim pediatrom ali splošnim zdravnikom.

Ali ste vedeli? 10 do 15 % posvetovanj z dermatologi je zaradi pleničnega izpuščaja!

Enostavni nasveti za izogib pleničnemu izpuščaju:

• Ritko dojenčka nežno umijte s čistilom brez mila. Ritko dojenčka in kožne gube nežno posušite
• Pogosto menjajte plenice, da zmanjšate čas, ki ga preživite v stiku z urinom in blatom (to lahko pomeni tudi menjavo plenic ponoči, če se vaš otrok zbudi med pleničnim izpuščajem).
• Ritko nežno očistite in jo pred ponovnim oblačenjem pustite, da se posuši na zraku.
• Po vsaki menjavi plenic nanesite zaščitno kremo.
• Uporabljajte kreme in losjone, ki so hipoalergeni, brez dišav in brez alkohola.

IZDELKI ZA DNEVNO NEGO
ZA ZMANJŠEVANJE DRAŽENJA RITKE

Izbira pravih izdelkov za vsakodnevno nego bo pomagala ohraniti plenični izpuščaj. La Roche-Posay dermatologi priporočajo za pomoč pri koži dojenčka, nagnjeni k atopiji.

Umijte vašega dojenčka s CICAPLAST Lavant B5 ali LIPIKAR Syndet AP+, ki sta obe izjemno nežni čistilni formuli brez mila. Top namig: Izogibajte se uporabi toaletnih rokavic ali gobic, ki lahko vašemu malčku drgnejo kožo in povzročijo draženje.

SEROZINC vsebuje cinkov sulfat za čiščenje in pomirjanje kože dojenčkov.

Po čiščenju nanesite obilno plast CICAPLAST Baume B5 kreme, dvakrat na dan.

Preberite strokovne nasvete o negi občutljive kože pri dojenčkih in kliknite TUKAJ za strokovne nasvete o negi kože vašega dojenčka’, nagnjene k atopičnem ekcemu.

OBČUTLJIVA KOŽA
PRI DOJENČKIH

Dojenčki imajo občutljivo kožo, in mnogi malčki bodo občasno deležni splošnega draženja. Čeprav ima enako strukturo kot koža odraslih, je otrokova koža bolj občutljiva na zunanje agresorje kot so kemikalije in onesnaženje. Vročina, onesnaženost, trenje oblačil ob kožo lahko pri dojenčkih povzročijo srbeče draženje. Čeprav ni resno, je za vašega otroka vseeno lahko neprijetno in mučno.

Pediatri in dermatologi močno priporočajo, da otroci, mlajši od treh let, ne smejo biti neposredno izpostavljeni soncu, saj je njihova koža bolj občutiljiva na UV-žarke. NB: Tudi če so dojenčki in otroci v senci in ne neposredno na soncu, je potrebna zaščita pred dolgimi UVA žarki saj ti škodljivi žarki še vedno lahko prodrejo v kožo vašega otroka.

NAMIGI ZA NEGO
OBČUTLJIVE KOŽE DOJENČKOV

Preprosti koraki, da bo otroku udobno

Da bi otroku zagotovili udobje in dobro počutje, je pomembno, da pravilno rutino kombinirate s pravimi izdelki, hkrati pa je preprosta.

• Za perilo izberite hipoalergeni detergent za pranje, ki je varen za dojenčke. S tem si umijte tudi perilo, saj bo otrok preživel veliko časa v stiku z vašimi oblačili in posteljnino
• Otroško kožo je treba očistiti in hidrirati vsak dan. Za čiščenje kože dojenčka zadostuje 5-10 minutna kopel v vodi, ki ni toplejša od 37 stopinj.
• Otroško kožo vedno zelo nežno posušite s tapkanjem.
• Vlažilno kožo navlažite v 10 minutah po kopeli.
• Uporabljajte nežne izdelke brez vonja.
• Ko preživite čas na prostem, vedno uporabljajte senčnik, kapo ali visoko zaščitni faktor širokega spektra za dojenčke.
• Redno menjujte plenice.
• Počakajte nekaj dni med uvedbo vsake nove hrane v njihovo prehrano.

IZDELKI ZA DNEVNO NEGO DOJENČKOV

Dojenčkova koža potrebuje zelo nežne in minimalistične formulacije. La Roche-Posay je blagovna znamka s strokovnim znanjem na področju nege dojenčkov in nespremenljivo zavezanost varnosti.

CICAPLAST Lavant B5 je izjemno nežno peneče čistilo, primerno za dojenčke z normalno kožo.

Poskusite drugo primerno možnost za kožo, nagnjeno k atopičnemu ekcemu LIPIKAR Syndet, nadomestek mila brez vonja z vlažilnim karitejevim maslom in pomirjujočim niacinamidom. Dobro je vedeti: Ta izdelek je bil preskušen na novorojenčkih v klinični študiji pod nadzorom otroka.

Izdatno nanesite CAPLAST Lavant B5 za pomiritev, obnovitev in zaščito ritke, zadnjih delov kolen, pazduh in drugih telesnih gub, ki so lahko nagnjene k draženju.

Za suho kožo na telesu ali obrazu dojenčkov, sezite po LIPIKAR Baume AP+, bogato in izjemno pomirjujoče mehčalo, ki je bilo testirano na novorojenčkih in je pokazalo svojo optimalno toleranco.

Za otroško nego proti soncu je ANTHELIOS Dermo-Pediatrics SPF 50+ Baby Lotion losjon za dojenčke nežen, dobro prenašan in učinkovit, ponuja zelo visoko zaščito pred UVA, UVB in dolgimi UVA žarki – tudi v primeru posredne izpostavljenosti. Tekstura podobna kokonu vlaži in neguje otrokovo kožo za optimalno zaščito.

Če se otrokova koža razdraži, območje poškropite z LA ROCHE POSAY Thermal Spring Water. Zahvaljujoč naravnim blažilnim lastnostim takoj zmanjša draženje kože. Pustite eno minuto, preden odstranite odvečno vlago.

 

Kliknite TUKAJ za strokovni nasvet, kako skrbeti za kožo, nagnjeno k atopičnemu ekcemu, in TUKAJ za plenični izpuščaj [povezava do: h2 Plenični dermatitis ali plenični izpuščaj].

 

PRAVILNO
ALI NAPAČNO

True-or-false-visual-3

IZBRUHE EKCEMA LAHKO
SPROŽI STRES.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Ne moremo razložiti zakaj, vendar so strokovnjaki priznali, da imajo lahko čustva, šok in stres pomembno vlogo pri sprožanju izbruhov ekcemov. Znano pa je, da je atopični dermatitis tudi genetska motnja. Če je stres sprožilec za vas, poglejte v tehnike obvladovanja stresa, kot je čuječnost.
Preberite več
True-or-false-visual-1

LAHKO PREHRANA
POSLABŠA EKCEM?

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Nekatera živila lahko delujejo kot sprožilec ekcema in povzročijo vnetje. Če menite, da lahko hrana otežuje ekcem pri vas ali pri vašem otroku, obiščite zdravnika, saj bo lahko opravil krvne preiskave in kožne preiskave, da bi ugotovil, ali ste alergični na različna živila (običajni osumljenci so arašidi, mleko, soja, pšenica, ribe in jajce).
Preberite več
True-or-false-visual-2

ATOPIČNI DERMATITIS
IZGINE S ČASOM.

PRAVILNO TRUE-ANSWER

Odvisno od otroka lahko atopični dermatitis traja nekaj mesecev ali let. Polovica otrok z atopičnim ekcemom kot dojenčki ozdravi do petega leta starosti. V nekaterih primerih atopični ekcem traja tudi v odrasli dobi, vendar je tega nemogoče napovedati. Za ekcem ni dokončnega zdravila, vendar ga je mogoče obvladati s pravilnim zdravljenjem.
Preberite več
True-or-false-visual-1

ATOPIČNI DERMATITIS
JE LAHKO NALEZLJIV.

NAPAČNO WRONG-ANSWER

Atopični dermatitis ali ekcem je genetska bolezen in nikakor ni nalezljiva. Zdravljenje simptomov atopičnega dermatitisa temelji na nadomestkih mila, mehčalih in lokalnih kortikosteroidih.
Preberite več

IMAMO TUDI
CELOTNO PONUDBO ZA TO

LIPIKAR je najboljši evropski program za nego telesa in higieno za občutljivo, zelo suho kožo, nagnjeno k ekcemom z izdelki, primernimi za vso družino, od novorojenčkov do starejših. 

NAŠE ZAVEZE
K VARNOSTI

Varnostni standardi, ki presegajo mednarodne predpise o kozmetiki.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100 % IZDELKOV
ALERGOLOŠKO PRESKUŠANIH

Poglej več
En predpogoj = ničelne alergijske reakcije
Če zaznamo en sam primer, se vrnemo v laboratorije in preoblikujemo našo formulo
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠČITENA FORMULA
ZA DALJŠE ČASOVNO OBDOBJE

Poglej več
Izbiramo le najbolj zaščitno embalažo, skupaj s samo nujnimi konzervansi, da dolgoročno zagotovimo tako učinkovitost kot ničelno toleranco.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NUJNO POTREBNO,
V PRAVI IN  AKTIVNI DOZI

Poglej več
Naši izdelki, razviti v sodelovanju z dermatologi in toksikologi, vsebujejo samo nujne sestavine v pravem aktivnem odmerku.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

PRESKUŠENO
NA ZELO OBČUTLJIVI
 KOŽI

Poglej več
Toleranca izdelkov je preverjena na najbolj občutljivi koži: reaktivni, alergični, nagnjeni k aknam, atopijski, poškodovani ali oslabljeni zaradi zdravljenja raka.

IZVEDITE VEČ O TEM,
KAJ JE EKCEM