RETINOL – SUPERZVEZDA ANTI-AGE NEGE

Article Read Duration 8 minutno branje

V POGOVORU Z DR. NINO JUGOVAR, DR. MED., SPECIALISTKO DERMATOVENEROLOGIJE IN STROKOVNJAKINJO NA PODROČJU ANTI-AGINGA SMO IZVEDELI, ZAKAJ JE AKTIVNA DERMATOLOŠKA ANTI-AGE SESTAVINA RETINOL TAKO PRILJUBLJENA, KAKŠNE PREDNOSTI IMA ZA KOŽO TER KAKO JO PRAVILNO UPORABLJATI IN ZDRUŽEVATI, DA BI DOSEGLI NAJBOLJŠE REZULTATE.

KAJ SO RETINOIDI IN ČEMU SO NAMENJENI?

V zadnjem času dermatologi z veseljem opažamo, da ljudje vedno več časa posvečajo negi kože. V zadnjih letih so pod žarometom retinoidi, ki so postali izredno popularni zaradi svojih anti-age učinkov. Gre za naravne in sintetične oblike vitamina A, ki jih primarno uporabljamo za zdravljenje aken, pri čemer pa so študije potrdile številne druge prednosti, ki se pojavijo pri redni uporabi, kot so izboljšanje strukture in videza kože, izboljšanje videza por in stanja fotopoškodb, npr. drobnih gubic in hiperpigmentacije. Retinoidi so molekule, ki pospešijo delitev celic, kar povzroči zadebelitev kože, sprožijo luščenje zgornje plasti odmrlih celic (stratum corneum), regulirajo izločanje sebuma ter stimulirajo nastanek novega kolagena in elastina. Poznamo več derivatov vitamina A, ki se med seboj razlikujejo po učinkovitosti in posledično po stranskih učinkih. Ena od oblik vitamina A, ki ga pogosto srečamo v kozmetičnih preparatih, je retinol.

 

KAJ JE RETINOL IN KAKO NAJ GA UPORABLJAM?

Retinol je učinkovina, ki se mora, da bi dosegla želeni učinek, v koži najprej pretvoriti v aktivno obliko – retinojsko kislino. Običajno se v kozmetičnih preparatih pojavlja v koncentracijah med 0,1 in 1 %. Ljudem, ki se z uporabo retinola srečujejo prvič, se pri uvajanju priporoča previdnost. Najprej začnite z uporabo najnižje dostopne koncentracije retinola, nato pa lahko po daljšem obdobju uporabe postopoma preidete na višje koncentracije, odvisno od tega, kako se koža odziva na učinkovino. Začnite s postopnim uvajanjem retinola: na začetku npr. vsak tretji večer in šele nato – če po enomesečni uporabi opažate, da koža učinkovino dobro prenaša – lahko preidete na uporabo npr. vsak drugi večer ali vsak večer. Pogosto se na začetku pojavijo stranski učinki, kot so suhost kože, luščenje, rdečica in srbenje, ki se po dolgotrajnejši uporabi postopoma umirijo. Pri uporabi retinola, kot tudi drugih retinoidov, učinki niso vidni čez noč, ampak se pokažejo šele po večmesečni (3 do 6 mesecev) redni uporabi. Koža je po uporabi bolj sijoča, polt je enakomernejša, pore so nekoliko manj opazne, izboljšajo pa se lahko tudi drobne gubice in hiperpigmentacija.

 

Retinol vedno nanašamo zvečer na čisto in dobro osušeno kožo, saj voda poveča absorpcijo in s tem povzroči več draženja. Zadostuje že količina v velikosti zrna graha. Potrebna je pazljivost pri nanosu okoli oči in ustnic, saj je koža tam tanjša in bolj občutljiva. Na teh področjih je kožo priporočljivo zaščititi z bogato, mastno kremo, ki preprečuje migracijo retinola. Po nanosu retinola počakamo nekaj minut, da se učinkovina dobro vpije, nato pa nadaljujemo z nanosom vlažilne kreme za krepitev kožne pregrade, ki naj bo bogata s ceramidi in holesterolom, blagodejno pa deluje tudi niacinamid. Na ta način bomo povečali toleranco kože do retinola in pospešili okrevanje po stranskih učinkih, kot so luščenje, rdečina itd.

 

KAJ MORAM VEDETI, PREDEN UPORABIM RETINOL?

Če imate zelo občutljivo kožo, ki jo pogosto pestijo različna vnetja, svetujem previdnost pri uporabi retinola ali drugih oblik retinoidov. Uporabo retinoidov, vključno z retinolom, odsvetujem med nosečnostjo. Pri uporabi učinkovin se držimo načela manj je več. Vsaj na začetku ni priporočljiva hkratna uporaba učinkovin, kot so kisline, saj lahko kombinacija pogosto povzroči več zapletov s stranskimi učinki, kot sta luščenje ali rdečica. Je pa v času uporabe retinola izredno pomembna vsakodnevna uporaba krem z zaščitnim faktorjem pred UV sevanjem, saj je koža zaradi tanjšanja povrhnjice veliko bolj občutljiva in dovzetna za sončne opekline in fotopoškodbe, kot tudi za razgradnjo kolagena. Če vas mika, da bi začeli z uporabo retinola, je zima zaradi manjšega vpliva sončnih žarkov idealen čas za to.

Vitamin c , Hyalu b5 i Retinol B3