NASVETI STROKOVNJAKA
PRI VSAKODNEVNIH SITUACIJAH

Article Read Duration 8 minutno branje

Ureznine, praske, žulji, plenični izpuščaj, občutljiva in razdražena koža so težave, ki nas spremljajo skoraj vsak dan v življenju, od najzgodnejšega otroštva do tretjega življenjskega obdobja. Kako najučinkoviteje odpraviti te težave in kaj bi moralo biti v omarici za hitro medicinsko pomoč vsakega gospodinjstva, nam svetuje Lina Virnik Kovač, dr. med., spec. derm.

OTROCI SO ZELO ŽIVAHNI IN POGOSTO PADAJO, ZLASTI NA KOLENA, PO RANAH IN KRASTAH PA LAHKO OSTANE BRAZGOTINA. KAJ SVETUJETE STARŠEM, DA BI SE RANA HITREJE ZACELILA IN NE BI PUSTILA BRAZGOTINE?

Posledica padcev so največkrat odrgnine, ki so lahko povsem površinske. Lahko pa so tudi nekoliko globlje, ki tudi bolj krvavijo. V vsakem primeru je treba najprej ustaviti krvavitev. Na rano pritisnemo zloženec ali čisto krpico. Nato moramo rano dobro očistiti oziroma sprati, kar lahko storimo s fiziološko raztopino, če jo imamo pri roki, sicer pa z navadno vodo. Razkužimo jo z antiseptičnim pršilom. Če je rana površinska, je ni treba pokriti, ampak jo le namažemo s kremo za hitrejše celjenje ran. Uporabimo lahko tudi ustrezno pršilo. Mažemo, dokler se ne oblikuje suha krasta brez rdečine. V kolikor je odrgnina globoka ali pa gre že za rano, ki sega čez celotno globino kože, jo pokrijemo s sterilno obvezo in obiščemo zdravnika. Predvsem pri teh vrstah ran za lepše celjenje brazgotin priporočamo redno mazanje s kremami proti brazgotinam. Te kožo vlažijo in na ta način zmanjšajo vnetje in brazgotinjenje. Uporabljamo jih, dokler predel rane ni enake barve kot okolna koža.

VELIKA TEŽAVA ZA STARŠE JE PLENIČNI IZPUŠČAJ, KI JE V NEKATERIH OBDOBJIH LAHKO RESNIČNO ZELO AKTIVEN, ZATO OTROK ZELO JOKA, KER GA BOLI. KAJ JE NAJBOLJE STORITI ZA POMIRITEV PLENIČNEGA IZPUŠČAJA?

Plenični izpuščaj je izjemno pogosta težava dojenčkov, ki se pojavi zaradi občutljivejše kože. Dojenčkova povrhnjica je namreč tanjša in zato lažje vpija vodo ter hitreje izgublja vlago. Zlasti občutljivi so otroci z atopijskim in seboroičnim dermatitisom. K pojavu dermatitisa pripomore tudi redkejše menjavanje plenic, driska oziroma pogosto odvajanje blata ali pojav splošnega obolenja. Ob težavah ritko umivamo samo z vodo, izogibamo se milu in parfumiranim robčkom. Ritko nato dobro osušimo in otroka pustimo nekaj časa brez pleničke, če je to mogoče. Na močneje pordelo kožo nanesemo kremo ali pršilo, ki kožo pomiri, ohladi in ustvari zaščitno barierno plast, ki prepreči dodatno draženje. Pleničke pogosto menjamo. Če se stanje ne umiri, obiščemo pediatra.

POGOSTO SE LAHKO PRI KUHANJU IN PRIPRAVI HRANE OPEČEMO IN TA RANA ZELO BOLI. KAJ SVETUJETE KOT PRVO POMOČ PRI OPEKLINAH?

Če so opekline blage in površinske, jih lahko zdravimo sami doma. Najprej odstranimo vir toplote, nato predel ohladimo z vodo, ki ima okoli 15 stopinj Celzija. Hladimo tako dolgo, da pekočina popusti, od 10 do 20 minut. Če se pojavijo mehurji, jih ne prebodemo. Na opeklino nanesemo kremo, gel ali pršilo, ki hladi in vlaži. To je pri opeklinah še posebej pomembno, saj opečena koža izgubi zmožnost ohranjanja vlage in se težje zaceli.

PO RAZLIČNIH ESTETSKIH TRETMAJIH JE LAHKO KOŽA OBRAZA RDEČA IN RAZDRAŽENA. KAKO JO POMIRITI IN OBNOVITI?

Pri estetskih posegih prihaja do kontrolirane poškodbe celic kože z želenim namenom določenega estetskega rezultata. Zato je nega kože po tretmaju izjemno pomembna. Z nanosom ustreznih izdelkov, navadno v kremi, serumu, maski ali pršilu, pomirimo pordelost in razdraženost kože, preprečimo pojav neželenih hiperpigmentacij po vnetju, preprečimo neželena vnetja in okužbe ter kožo zaščitimo pred UV žarki.

VEDNO VEČ LJUDI TRPI ZARADI ALERGIJ IN PORDELOSTI KOŽE. NJIHOVA KOŽA JE ZELO OBČUTLJIVA IN SE LAHKO HITRO RAZDRAŽI. KAKO POMIRITI KOŽO IN JI POVRNITI UDOBJE?

V primeru močno pordele kože in srbeža moramo kožo najprej pomiriti s hladnim obkladkom, nato pa nanesemo kremo ali losjon, ki kožo pomiri in pripomore k izboljšanju njenih zaščitnih sposobnosti. Izogibamo se nanosu zelišč ter alkoholnih in kisovih raztopin. Kožo očistimo le z vodo oziroma ustreznim čistilnim izdelkom, ki ne vsebuje mila, ki bi kožo še dodatno razdražilo in izsušilo. Taki izdelki so micelarne raztopine, sindeti in čistilna olja. Razdraženo kožo zaščitimo pred soncem z oblačili, pokrivali in nanosom ustrezne zaščitne kreme.

ALI POGOSTO PRIPOROČATE KREME/BALZAME S PANTENOLOM? ČE DA, ZA KATERE INDIKACIJE?

Pantenol kožo ščiti pred zunanjimi vplivi in učinkuje protivnetno. Gladi kožo ter pomaga izboljšati njeno vlažnost in prožnost. Zaradi svojih lastnosti je pogosta sestavina izdelkov, ki so namenjeni razdraženi in pordeli koži, blagim vnetjem kože, pa tudi manjšim urezninam in odrgninam, pikom žuželk in razdraženi koži po britju, estetskih posegih in podobno. Pomaga pri celjenju ran in tudi pri blagem ekcemu. Osebam z naštetimi indikacijami pogosto priporočam izdelke s pantenolom.

ALI IMATE RAJE OBLIKO PRŠILA ALI KREME/BALZAMA? ZA KATERO VRSTO POŠKODBE JE BOLJE UPORABITI DOLOČENO OBLIKO?

S pršilom lahko dosežemo predele, ki jih z roko ne moremo, prav tako lahko enakomerno nanesemo izdelek po večji površini kože. Kadar je koža razdražena, je dotik s prsti včasih neprijeten. Kremo lahko nanesemo natančneje in jo s prsti tudi bolje vtremo. Pri poškodbah uporabo pršila priporočamo predvsem za zagotavljanje antiseptičnega okolja, saj rane ni treba prijemati z rokami, na katerih so navadno prisotne bakterije.

KAJ BI PO VAŠEM MNENJU MORALO BITI V OMARICI ZA HITRO MEDICINSKO POMOČ VSAKEGA GOSPODINJSTVA?

V domačem kompletu za hitro medicinsko pomoč morajo biti pripomočki za oskrbo manjših ran in nekaj osnovnih zdravil za najpogostejše težave. To so zdravila proti driski, proti prehladu, sredstva za lajšanje bolečin, zniževanje vročine in antihistaminik. Za oskrbe ran potrebujemo razkužilo za rane, kremo za celjenje ran, obliže in povoje različnih velikosti, sterilne zložence in elastični povoj. Poleg tega je dobro imeti rokavice za enkratno uporabo, škarje, pinceto in termometer. Prav tako ne smemo pozabiti na kremo oziroma pršilo po pikih žuželk in kremo za blaženje vnetij ali alergij na koži.

CICAPLAST

PROFESIONALNA LINIJA ZA OBNOVO KOŽNE PREGRADE