PRAVILNA NEGA OBČUTLJIVE DOJENČKOVE KOŽE? PREBERITE NASVETE STROKOVNJAKA!

Article Read Duration 7 minutno branje

Prihod dojenčka v družino je vznemirljiva in čudovita izkušnja za mlade starše, hkrati pa je tudi vir negotovosti glede pravilne nege dojenčka – zlasti glede občutljive otroške kože. Na pomoč nam je priskočil dr. Jurij Plaznik, specialist dermatologije, ki je odgovoril na najpogostejša vprašanja, ki mučijo novopečene starše, ko dojenček pride domov – kako pogosto kopati dojenčka, kako negovati njegovo občutljivo kožo in kaj storiti v primeru rdečice, pleničnega izpuščaja, ekcema ali atopijskega dermatitisa.

KOŽA NOVOROJENČKA JE IZJEMNO OBČUTLJIVA. KAKŠNO NEGOVALNO RUTINO PRIPOROČATE V PRVIH DNEH IN TEDNIH ŽIVLJENJA?

Pri negovalni rutini se je treba usmeriti predvsem v nežno umivanje in nanašanje negovalnih mazil. Novorojenčka se sprva umiva na previjalni mizi z bombažnimi krpicami in vodo. Umiti je treba celotno kožo, predvsem pa kožne gube. Kopanje se ne priporoča, dokler se popek v celoti ne zaceli, saj se sicer poveča tveganje za okužbe. Prav tako novorojenček še nima razvite termoregulacije in bi ob kopelih lahko hitro prišlo do pregretja ali podhladitve. Na otroško kožo je smiselno nanašati tudi negovalna mazila (predvsem, če je otrok nagnjen k atopijskemu dermatitisu). V zimskih mesecih je dobro uporabljati bolj mastna mazila (da bo koža v sebi dlje časa zadržala vlago), medtem ko je v poletnih mesecih smiselno uporabljati vlažilne, manj mastne kreme.

KAKO POGOSTO LAHKO/MORAMO KOPATI DOJENČKA? KAKŠNA JE PRAVILNA TEMPERATURA VODE? GA MORAMO OKOPATI V ČISTI VODI ALI NAJ DODAMO KAKŠEN IZDELEK ZA UMIVANJE?

Dojenčkova koža načeloma ni umazana, zato vsakodnevno kopanje ni potrebno. Kopanje se svetuje vsaj dvakrat na teden. Nekateri otroci imajo zelo radi kopanje, zato lahko take otroke kopamo tudi večkrat. Otroka lahko umijemo le z vodo, sicer pa se od izdelkov za umivanje svetuje uporaba sindet mil. Če se stanje atopijskega dermatitisa pri otroku poslabša, se prehodno svetuje uporaba antiseptičnih mil.

Glede temperature vode je za kopanje najbolje uporabiti toplo (ne prevročo) vodo (okrog 37 °C). Pri novorojenčkih oz. dojenčkih moramo biti še posebej pozorni na temperaturo vode, da ne pride do pregretja ali podhladitve.

 

 

ALI JE TREBA DOJENČKOVO KOŽO NAMAZATI VSAKIČ PO KOPANJU? KAKO PRAVILNO NANESTI KREMO NA DOJENČKOVO KOŽO? NAMAŽEMO TAKO OBRAZ KOT TELO?

Po kopanju oz. tuširanju se priporoča na kožo celotnega telesa nanesti negovalna mazila, saj se pri umivanju določen del zaščitne plasti na koži spere. Če otrok nima nobenih težav s kožo, reden nanos negovalnih mazil po kopanju seveda ni nujno potreben. Drugače pa je pri otrocih, ki so nagnjeni k atopijskemu dermatitisu. Pri teh otrocih je takoj po kopanju in nežnem brisanju treba na kožo nanesti zadostno količino negovalnih mazil. Količina negovalnega mazila je pri različno starih otrocih (zaradi različne površine kože) različna. Poskrbeti je treba zlasti za to, da se negovalno mazilo nanese na kožo celotnega telesa (vključno z obrazom).

 

 

KAKŠNA JE OPTIMALNA TEMPERATURA OGREVANJA DOMA V ZIMSKIH MESECIH, KI BI BILA PRIMERNA ZA DOJENČKA?

Primerna temperatura je podobna kot za odrasle (približno med 20 in 22 °C). Ko dojenčka kopamo, je priporočljivo prostor dodatno ogreti, sicer pa za dojenčka ni treba povečati temperature bivalnih prostorov.

 

 

ALI LAHKO GREMO Z DOJENČKOM NA SPREHOD, KO JE ZUNAJ MRAZ?

Seveda, vendar je treba dojenčka primerno obleči (več plasti oblačil), mu nadeti primerne, tople čevlje oz. copate, rokavice, kapo. Na kožo, ki je izpostavljena mrazu (predvsem obraz), je smiselno nanesti negovalno kremo. Z novorojenčki se je bolje prvih nekaj dni zadrževati le v stanovanju oz. hiši, saj še nimajo povsem razvite termoregulacije in se lahko zelo hitro podhladijo.

 

 

KAKO POGOSTO VAŠO ORDINACIJO OBIŠČEJO STARŠI Z DOJENČKOM ALI MAJHNIM OTROKOM? KATERI JE NAJPOGOSTEJŠI RAZLOG OBISKA?

Otroci so vsakodnevni obiskovalci dermatoloških ambulant. Med pogostejšimi diagnozami so atopijski dermatitis, parainfekcijski eksantemi (izpuščaji ob virozah), okužbe kože (z virusi, bakterijami, glivami) ...

 

 

KAJ SVETUJETE STARŠEM, ČE SE NA DOJENČKOVI KOŽI POJAVI RDEČINA ALI DRAŽENJE?

Otroška koža je precej bolj občutljiva kot koža odraslega. To pomeni, da se na zunanje dejavnike lahko odzove precej bolj intenzivno kot pri odraslem. Starši so zaradi kožnih sprememb pri otrocih običajno precej zaskrbljeni. Če se pojavi manjša rdečina ali neprijeten občutek na koži, lahko vedno najprej poskusimo z nanosom negovalnih mazil. Če se stanje v nekaj dneh ne izboljša ali se celo poslabša, je potreben pregled pri pediatru oz. dermatologu.

 

 

KAJ SVETUJETE ZA PLENIČNI IZPUŠČAJ ALI HUJŠO OBLIKO DERMATITISA PLENIČNEGA PREDELA?

Izpuščaji pod plenico so pri otrocih zelo pogosti. Do vnete kože pod plenico pride največkrat zaradi okluzivnega učinka plenice same, dražečega vpliva blata in urina, pogosto pride tudi do sekundarne infekcije s kandido. Plenice je treba menjavati čim pogosteje in na kožo pod plenico nanesti zaščitno kremo, po možnosti takšno, ki vsebuje cink. Če ti ukrepi ne zadoščajo, je potreben pregled pri zdravniku.

 

 

KAJ SVETUJETE STARŠEM OTROK Z ATOPIJSKIM DERMATITISOM? KATERO NEGOVALNO RUTINO JIM PRIPOROČATE?

Staršem svetujem, da skrbijo za to, da bo otrok v varnem okolju, brez posrednega ali neposrednega psihičnega in fizičnega nasilja. Ob pojavu kožnih sprememb se je treba izogibati stavkom, kot je npr. »joj, kakšno grdo kožo imaš«, saj s tem otroka spravljamo v stisko, kar lahko vodi do poslabšanja stanja. Ob pojavu vnetnih žarišč je treba še bolj redno izvajati nego kože (z negovalnimi mazili - vsaj dvakrat na dan, izvajati kopeli ...). Seveda pa je na vnetna žarišča treba nanašati tudi zdravilne pripravke, ki jih predpišemo zdravniki glede na klinično sliko, ki se od posameznika do posameznika vedno razlikuje. Zdravljenje je individualno, zato je težko podati enotna navodila.

 

 

KAJ BI KOT STROKOVNJAK IN OČKA SVETOVALI NOVOPEČENIM STARŠEM?

Čim več časa preživite s svojim otrokom! Na tak način se boste z njim bolje povezali, razumeli boste njegove potrebe in mu nudili najboljšo oporo ter zaščito pri odraščanju. Ljubezen, ki jo boste nudili otroku, vam bo otrok vrnil v še večji meri. Glede kože svetujem upoštevanje navodil in nasvetov, ki jih podajamo strokovnjaki. Nasveti laikov lahko vodijo k poslabšanju kožnega stanja.