free from spots

Odkrij vse, kar moraš vedeti za boj proti aknam in povečanje samozavesti

Torej, kaj so pravzaprav akne?

Osnove o aknah: 6 faz mozoljev

Mozolji, mozoljčki, akne ... recite jim, kot želite. Prizadenejo veliko večino najstnikov, pa tudi dobršen del odraslega prebivalstva. To zelo zoprno stanje povzročajo različne vrste mozoljev, ki se pojavijo na obrazu, hrbtu ali prsih, vendar kaj povzroča akne in kako vse skupaj deluje?

FFS Mag article 30749 : Main article image (GettyImages)

Biologija v ozadju nepravilnosti

1. korak:

Akne so stanje kože, ki se pojavi zaradi sprememb na hormonski ravni, še posebej v puberteti in v najstniških letih. Hormoni, znani kot androgeni, stimulirajo žleze lojnice, da začnejo izločati sebum skozi majhne odprtine na koži, ki jim rečemo folikli.

Akne so dejansko posledica nepravilnega delovanja kombinacije žlez lojnic in foliklov. V normalnih pogojih sebum ščiti kožo z neprepustno plastjo, vendar hormonske spremembe povzročijo čezmerno izločanje sebuma, zaradi česar koža postane veliko bolj mastna.

2. korak:

Pojavijo se spremembe v celicah na površini kože in v oblogi foliklov. Vrhnja plast kože postane debelejša in bolj lepljiva zaradi vpliva teh hormonov. Rezultat?

3. korak!

Folikli se zamašijo z lepljivo mešanico celic in sebuma. Kjer mešanica v stiku z zrakom potemni, nastanejo ogrci, kjer pa ostane ujeta pod površino kožo, nastanejo gnojni mozolji.

Pripravljeni na 4. korak?

Zdaj nastopijo zoprne bakterije P.Acnes. Te se razmnožijo v brezzračnem okolju, kakršno je v notranjosti zamašenih por, ter povzročijo vnetje. Posledica: povečano število rdečih mozoljev, pustul in tudi globljih, hujših poškodb, ki jim pravimo vozliči in ciste.

5. korak

Čiščenje. Naselijo se makrofagi, velike celice, ki odlagajo odpadke. Ti odstranjujejo poškodovano tkivo ter stimulirajo kožo, da se končno začne obnavljati. To lahko traja več dni ali celo tednov, odvisno od resnosti stanja.

6. korak

Je posebna faza, v kateri spet prevzameš nadzor. S pravilnim zdravljenjem lahko preskočiš katero od zgornjih stopenj, pri tem pa nikar ne odlašaj in poišči strokovne nasvete pri farmacevtu ali zdravniku.


Ta članek je namenjen samo za splošne informacije.
Pred začetkom izvajanja kakršnega koli novega režima se posvetuj s strokovnjakom.

Vsi članki o akne,

33477
|||

Tvoja prilagojena rutina za nego kože

ČIŠČENJE
Img_ČIŠČENJE

Odkrij več

POPRAVLJANJE
Img_POPRAVLJANJE

Odkrij več

KOREKTIVNA LIČILA
Img_KOREKTIVNA LIČILA

Odkrij več

Odkrij več o obvladovanju kože, ki je nagnjena k aknam