free from spots

Odkrij vse, kar moraš vedeti za boj proti aknam in povečanje samozavesti

Stranski učinki najboljših zdravljenj proti aknam

Pekoči občutki, rdečica, luščenje in celo krvavitve iz nosu ... včasih se zdravljenje zdi še slabše od samega stanja. Da ohraniš tako zdravo kožo kot tudi razum, ti ponujamo pregled najboljših zdravljenj proti aknam in njihovih stranskih učinkov ter navodila, kako jih ublažiti.

FFS Mag article 30743 : Main article image (GettyImages)

KAKO ZDRAVITI AKNE: NAJBOLJŠA ZDRAVLJENJA IN NJIHOVI STRANSKI UČINKI

1 – Lokalna zdravljenja

Izdelki, ki vsebujejo benzoil peroksid ali retinoide

Osnove:

Lokalna zdravljenja so kreme (bodisi v prosti prodaji bodisi na recept), ki jih naneseš na kožo in so tvoji prvi zaveznik v boju proti mozoljem. Benzoil peroksid uničuje bakterije P. acnes, ki so odgovorne za nastanek mozoljev, zmanjšuje rdečico ter lušči odmrle celice. Retinoidi so skupina derivatov vitamina A z odličnimi rezultati pri zdravljenju aken. Pomagajo pri odstranjevanju površinskih celic, ki mašijo tvoje pore.

Slabe novice:

Ta zdravila povzročajo rdečico na koži, draženje in občutek zategovanja z vidnim luščenjem. Lahko se pojavijo tudi občutki zbadanja in pekoči občutki.

Kaj storiti:

Naj te ne prevzame panika, če se ti koža na začetku lušči, saj se mora le navaditi na zdravljenje. Če pa luščenje ne preneha, poskusi formulo z manjšo koncentracijo, razredčeno z vlažilno nego brez olja, ali pa zmanjšaj pogostost uporabe.

2 – Zdravljenja z antibiotiki

Osnove:

Ko lokalna zdravljenja ne zadostujejo, zdravniki predpišejo peroralne antibiotike, kot je doksiciklin, ter njihove lokalne različice za zmanjšanje števila bakterij, ki povzročajo mozolje.

Slabe novice:

Peroralna zdravila, kot so doksiciklin, naredijo kožo zelo občutljivo na sončno svetlobo. To pa pomeni, da bo tvoja koža že na zmernem soncu postala rdeča kot rak! Druga težava z antibiotiki je, da lahko bakterije sčasoma postanejo odporne nanje in zato zdravilo postane manj učinkovito.

Kaj storiti:

Čez dan poskrbi za zaščito svoje kože z ustreznim zaščitnim faktorjem SPF*. Izberi lahke, nemastne in nekomedogene formule. Zdravnik ti bo določil čas trajanja zdravljenja z antibiotiki, ki bo preprečil, da bi bakterije postale odporne na antibiotik.

3 – Zdravljenje hudih aken z molekulo izotretinoina

Osnove:

Izotretinoin je najmočnejše zdravilo, ki je na voljo proti aknam. To zdravilo, ki ga lahko dobiš izključno na recept, izsušuje glavnega povzročitelja aken – odvečni sebum – s čimer v večini primerov trajno zaustavi mozolje.

Slabe novice:

Z veliko močjo prihaja tudi velika odgovornost! Ta rešitev predstavlja zadnje sredstvo in zahteva kontroliranje krvne slike pacientov z namenom spremljanja reakcij njihovega telesa na zdravljenje. Stranski učinek je izjemna suhost kože in ustnic ali področja okoli nosu, ki lahko privede do luščenja, zategovanja in celo krvavitev iz nosu. Za nameček je zdravilo še fotoobčutljivo, kar pomeni, da bo koža postala zelo občutljiva na sonce.

Kaj storiti:

Če se zdraviš z izotretinoinom, moraš skrbeti za nenehno vlaženje svoje kože s pomočjo bogatih, hranljivih tekstur, ki imajo visok zaščitni faktor SPF*. Izbiraj balzame za nego zelo suhih ustnic in poskusi pomiriti kožo z razpršilom termalne vode.* Make sure you protect your skin with broad-spectrum UVA and UVB protection (SPF30 + is a good rule of thumb).


Ta članek je namenjen samo za splošne informacije.
Pred začetkom izvajanja kakršnega koli novega režima se posvetuj s strokovnjakom.

Vsi članki o akne,

33477
|||

Tvoja prilagojena rutina za nego kože

ČIŠČENJE
Img_ČIŠČENJE

Odkrij več

POPRAVLJANJE
Img_POPRAVLJANJE

Odkrij več

KOREKTIVNA LIČILA
Img_KOREKTIVNA LIČILA

Odkrij več

Odkrij več o obvladovanju kože, ki je nagnjena k aknam