free from spots

Odkrij vse, kar moraš vedeti za boj proti aknam in povečanje samozavesti

Resnica o »čudežnem« zdravilu za akne

»Znebi se aken čez noč s pomočjo tega nenavadnega trika!« Pred nekaj leti sem prečesala splet v upanju, da bom našla sveti gral za odpravljanje aken, neko čarobno snov z močjo, ki bi lahko v trenutku očistila moje akne. Že sama misel, da bi se lahko to čudežno zdravilo skrivalo v mojih kuhinjskih omarah, je vse skupaj naredila še bolj privlačno. Naravna domača zdravila bi vendarle morala biti dobra za tvojo kožo ... kajne?

FFS Mag article 30740 : Main article image (GettyImages)

Moji nori kuhinjski eksperimenti so se izkazali za epski neuspeh. Šele s programom dermatološkega zdravljenja in primernim režimom nege kože je moja koža pridobila nazaj svoj nekdanji sijaj. Toda, ker se je vedno zabavno ozreti v preteklost in se dobro nasmejati, ti predstavljam svojih »top 5« izkušenj z domačimi pripravki, skupaj z mnenjem našega sodelavca, dermatologa dr. Philippa Beaulieuja o vsaki »čudežni« sestavini.

1 - Soda bikarbona

Poceni, lahko dostopna in ne preveč zastrašujoča, zato se je zdela kot dober začetek. Zmešala sem jo z vodo in ustvarila »naredi si sam« piling. Rezultat? Moja koža je postala rdeča kot rdeča pesa in me je noro ščemela.

Mnenje dermatologa

Soda bikarbona je zelo alkalna, kar pomeni, da bo porušila naravno kislo pH–vrednost kože. Zato je ne bi priporočil za nanos na kožo.

2 - Zobna pasta

Sveža pasta z okusom mete skrbi, da so moji zobje bleščeče beli, ampak kaj lahko naredi moji koži? Izkazalo se je, da ne prav veliko. Je mnogo pregroba in preveč izsušuje, zato je moj obraz postal rdeč in se luščil.

Mnenje dermatologa

Podobno kot soda bikarbona je tudi zobna pasta alkalna in bo porušila naravno ravnovesje kože. Pacientu ne bi svetoval, da si zobno pasto namaže po obrazu, zlasti ob tolikšnem številu namenskih rešitev, ki so na voljo.

3 - Kokosovo olje

Poskusila sem ga v zimskem času, ko je moja koža bila nekoliko suha. Vlogerji so popolnoma ponoreli zanj zaradi njegove sposobnosti vlaženja. Zdelo se mi je nekoliko mastno, kasneje pa sem prebrala, da je kar precej komedogeno. Definitivno to ni zdravilo za akne.

Mnenje dermatologa

Kokosovo olje je učinkovito blažilo za suho kožo, ni pa to namensko zdravljenje za akne.

4 - Olje čajevca

Spletni forumi so polni hvalospevov o tem naravnem antiseptiku. In dejansko se je celo zdelo, da res pomaga pri izbruhu mozoljev, vendar to le ni bila celovita rešitev za dolgoročen nadzor aken.

Mnenje dermatologa

Olje čajevca ima dokazane antiseptične lastnosti, vendar nima nobenega vpliva na zamašene dlačno-lojne mešičke, ki so odgovorni za akne.

5 - Sudocrem

To sem našla na spletnem forumu o aknah, kjer so ljudje hvalili njene lastnosti pomirjanja mozoljev. Nanesla sem si tanko plast kreme na svoje madeže in pustila delovati čez noč. Zjutraj so bile nepravilnosti manj rdeče, vendar nič revolucionarnega.

Mnenje dermatologa

Sudocrem je učinkovita zaščitna krema, ki pomaga pri urezninah in praskah, vendar ne bo delovala na vzroke aken – okužene zamašene pore.

Kot lahko vidiš, je sporočilo preprosto: Domače rešitve, nenavadni triki in »čudežna zdravila« pogosto še poslabšajo stvari in niso nadomestek pravemu dermatološkemu pripravku. Zdrav razum in namenska zdravljenja, podkrepljena z dobro informiranostjo pri izbiri izdelka za nego kože, bodo vedno presegla vse, kar lahko najdeš v kuhinjskih omarah svojih staršev!


Ta članek je namenjen samo za splošne informacije.
Pred začetkom izvajanja kakršnega koli novega režima se posvetuj s strokovnjakom.

Vsi članki oakne

33477
|||

Tvoja prilagojena rutina za nego kože

ČIŠČENJE
Img_ČIŠČENJE

Odkrij več

POPRAVLJANJE
Img_POPRAVLJANJE

Odkrij več

KOREKTIVNA LIČILA
Img_KOREKTIVNA LIČILA

Odkrij več

Odkrij več o obvladovanju kože, ki je nagnjena k aknam