free from spots

Odkrij vse, kar moraš vedeti za boj proti aknam in povečanje samozavesti

Preizkusi svoje znanje

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Akne so benigno stanje.

Akne so benigno stanje.

Akne morda niso nevarne, vendar pa vsekakor niso brez posledic! Akne imajo velik vpliv na kakovost življenja in samozavest: 56% oseb z aknami, le-te ocenjuje kot težavo, ki jih najbolj skrbi, veliko več kot telesna teža (23%), ki se predvsem šteje za vodilni vzrok anksioznosti glede telesa.*

* Raziskava z 246 sodelujočih, ki imajo kombinirano ali mastno kožo. IPSPS, H& B Europe, 2007.

Akne imajo samo najstniki

Akne imajo samo najstniki

Okoli 80% mladostnikov v Franciji pestijo akne (vključno s 15% tistih s hudo obliko aken), vendar tudi skoraj 25% odraslih pesti ta težava, posebej ženske. Akne se lahko pojavijo tudi pri novorojenčkih*.

*Podatki združenja francoskih dermatologov Société Française de Dermatologie prevzeti z njihove spletne strani dermato-info.fr

Akne so nalezljive.

Akne so nalezljive.

Bakterija P. Acnes je odgovorna za nastanek aken pod kožo v okolju brez zraka. Zato se ne morejo prenesti z ene osebe na drugo.

Akne imajo genetske vzroke


Akne imajo genetske vzroke

Genetika sodeluje pri nastanku aken. Spolni hormoni nadzorujejo proizvodnjo sebuma. Genetski dejavniki lahko povzročijo preobčutljivost lojnih žlez na hormone, kar pripelje do proizvodnje viška loja. So dedne oblike aken, in če npr. oba starša pesti ravno takšna oblika, se akne pri njunih otrocih težje zdravijo.

Vir: Spletna stran združenja francoskih dermatologov dermatio-info.fr.

V določenih državah akne ne obstajajo.

V določenih državah akne ne obstajajo.

Pri pripadnikih posameznih populacij, ki živijo blizu Arktičnega kroga ali na osamljenih otokih Južne Amerike se akne sploh ne pojavljajo. Najnovejše raziskave navajajo dva vzroka: dednost in prehranjevanje.

Akne se lahko pozdravijo same od sebe.

Akne se lahko pozdravijo same od sebe.

Pri mladostnikih akne povprečno trajajo 3-4 leta, potem pa, v največjem številu primerov, spontano izginejo med 18. in 30. letom. Ozdravitev je postopna; ta proces pa se lahko pospeši s pomočjo ustreznega terapijskega zdravljenja.

Akne (mozolji) se ne pojavijo samo na obrazu.

Akne (mozolji) se ne pojavijo samo na obrazu.

Akne so najpogosteje na obrazu. Lahko se pojavijo tudi na hrbtu, ramenih in prsih, še posebej pri fantih.

Opravili ste test!

Zdaj lahko deliš revijo in uradno postaneš del skupnosti Free From Spots.