free from spots

Odkrij vse, kar moraš vedeti za boj proti aknam in povečanje samozavesti

Katera hrana povzroča akne? ... in ali bi se zdravilo lahko znašlo na tvojem krožniku?

FFS Mag article 30746 : Main article image (GettyImages)

1 - Mlečni izdelki lahko povzročijo akne

PRAVILNO

Različne študije prinašajo različne rezultate, vendar obstajajo dokazi, da lahko povečano uživanje mlečnih izdelkov sproži nastanek aken. Zdravniki ne vedo točno, zakaj, vendar predpostavljajo, da bi lahko bili krivi hormoni v mleku. Poskusi zmanjšati količino mlečnih izdelkov (ne da greš v skrajnost) in opazuj, kako se tvoja koža obnaša. In ne pozabi, da so napitki z beljakovinami sirotke kot megakoncentrirano mleko! Ne uživaj jih, če imaš težave z mozolji.

2 - Čokolada povzroča mozolje

NAPAČNO

Vsakdo je drugačen, in če se ti zdi, da ti čokolada povzroča mozolje, se ji po možnosti izogni. Vendar pa ni trdnih dokazov, da ima čokolada kakršen koli vpliv na akne. Poleg tega temna čokolada vsebuje polno antioksidantov, ki jih koža obožuje!

3 - Sladkarije in pecivo lahko povzročijo izbruh mozoljev

PRAVILNO

Nedavne študije so pokazale, da visok glikemični indeks hrane (in to tiste, ki dviguje raven sladkorja v krvi) lahko poslabša stanje aken. Vemo, da je lažje nekaj reči, kot storiti, ampak osreči svojo kožo in namesto enostavnih sladkorjev in bele moke raje uživaj hrano, ki je bogata z vlakninami, kot so polnozrnata živila in stročnice.

4 - Pitje velikih količin vode bo odplavilo mozolje

NAPAČNO

Dobra hidracija je bistvenega pomena za splošno zdravje, in koža pri tem ni nobena izjema, vendar povečano uživanje vode ne bo očistilo tvojih por (ko bi le bilo tako preprosto!).

5 - Ribje olje je prijatelj tvoje polti

PRAVILNO

Mastne ribe so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, ki delujejo proti vnetju vseh sistemov v telesu, vključno z našim največjim organom, kožo. Poskusi nekajkrat na teden uvrstiti na jedilnik lososa ali tuno. Če pa ne maraš rib, so tudi oreščki odličen vir teh kislin.

6 - Vitaminska in mineralna prehranska dopolnila pomagajo v večini primerov aken

NAPAČNO

Glavni vzrok aken je hormonske narave in to ni povezano s pomanjkanjem vitaminov in mineralov. Vendar pa uravnotežena prehrana z veliko sadja in zelenjave zagotavlja koži pomembna hranila, ki so potrebna za zdravljenje mozoljev. »Mavrične barve na tvojem krožniku« je lahko dobro pravilo, saj barvno sadje in zelenjava vsebujeta naravne antioksidante, ki pomagajo koži, da ohranja vnetja pod nadzorom.

7 - Mastna hrana, kot sta pica in ocvrt krompirček, hrani akne

NAPAČNO

Pogost mit o aknah je, da mastna hrana na tvojem krožniku pomeni tudi več maščobe v tvojih porah, vendar med njimi ni neposredne povezave. Vendar pa lahko prehrana z bogato vsebnostjo nasičenih maščob povzroči mikrovnetja v vseh telesnih organih, vključno s kožo. Na kratko, pica in čips ne povzročata aken, ampak zmernost v vsem je vedno najboljše pravilo za ohranjanje zdravja.

8 - Alkohol lahko povzroči izbruh aken

NAPAČNO

Ni prepričljivih dokazov, da alkohol vpliva na akne. Vendar je znano, da lahko alkohol dodatno poslabša stanje rdečice obraza, saj širi krvne žile v koži, poleg tega ima tudi izsušujoč učinek, tako da ga vedno uživaj v zmernih količinah.


Ta članek je namenjen samo za splošne informacije.
Pred začetkom izvajanja kakršnega koli novega režima se posvetuj s strokovnjakom.

Vsi članki o akne, hrana,

33477
|||

Tvoja prilagojena rutina za nego kože

ČIŠČENJE
Img_ČIŠČENJE

Odkrij več

POPRAVLJANJE
Img_POPRAVLJANJE

Odkrij več

KOREKTIVNA LIČILA
Img_KOREKTIVNA LIČILA

Odkrij več

Odkrij več o obvladovanju kože, ki je nagnjena k aknam